Forêt de la Coubre
Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Vuurtoren en bos van La Coubre bij La Tremblade

Een eindeloos zandstrand, hoge dennenbomen, een glooiend landschap vol fiets- en wandelpaden. Het Forêt de la Coubre ten westen van La Tremblade is een prachtig gebied in alle jaargetijden. Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is een beklimming van de vuurtoren in het meest zuidwestelijke puntje van het bos. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het bos, de Gironde, de Atlantische Oceaan en het Île d’Oléron.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Zelf ook naar de kust van de Charente-Maritime op vakantie? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Pijnbomen

In het zuidwesten van Frankrijk vind je veel grote bosgebieden. Het bekendste is het bos van Les Landes, een gebied van bijna een miljoen hectare, waar voornamelijk pijnbomen zijn geplant. Aan de noordkant van het estuarium van de Gironde ligt een kleiner bos, dat veel op de uitgestrekte bossen van Les Landes lijkt. Het Forêt de la Coubre werd eveneens aangeplant om erosie van het duingebied te voorkomen en bestaat ook grotendeels uit pijnbomen.

Hop

In de negentiende eeuw werden grote delen van de zuidwestkust bedreigd door de golven en het opstuivende duinzand. Soulac, aan de zuidkant van de Gironde, werd zelfs grotendeels bedolven onder de duinen. Om dat tegen te gaan besloot men grote bossen aan te planten. Zo ook aan de kust tussen La Tremblade en Royan.

Tegenwoordig is het een goed onderhouden bos, dat bovendien vol zit met bijzondere diersoorten. Je vindt er naast onder meer edelherten en reeën, wilde zwijnen en veel insecten bijvoorbeeld ook een heel aantal vogelsoorten, zoals de zwarte wouw. We zagen er terwijl we erdoorheen reden ook een hop rondlopen, met z’n karakteristieke kuif. Een prachtige vogel die in Nederland inmiddels erg zeldzaam is geworden maar hier in de Charente-Maritime nog relatief veel voorkomt.

Door het bos voeren diverse paden, zo loopt de GR4 vanuit Royan hierlangs, voordat hij oostwaarts afbuigt richting Nice. Voor fietsliefhebbers valt er eveneens genoeg te beleven, met bijvoorbeeld de langeafstandsroute Vélodyssée die hier ook doorheen komt. Daarnaast is de hele kust voorzien van een prachtig zandstrand, waar je lange strandwandelingen kunt maken.

Vuurtoren

Nadat we eerst een rondje over het strand hebben gelopen, stappen we in de auto om over de D25 verder te rijden. Deze glooiende route door het bos moet je absoluut eens gereden hebben wanneer je in de buurt verblijft. De weg komt langs alle hoogtepunten, met als laatste de vuurtoren, voordat je richting La Palmyre bij Royan afbuigt.

De Phare de la Coubre is de hoogste vuurtoren van de Charentestreek. Al in de zeventiende eeuw werd er hier op de uiterste punt van de Charente-Maritime een vuurtoren geplaatst. In de loop der tijd werden verscheidene bouwwerken door de golven opgeslokt. Zelfs een stenen gebouw uit 1895 kon de erosie niet verdragen. De huidige vuurtoren dateert uit 1905 en werd voorzichtig op zo’n achtienhonderd meter van de zee gebouwd. Tegenwoordig is die afstand door verdere kusterosie bij hoogwater inmiddels nog maar honderdvijftig meter.

De vuurtoren van vierenzestig meter hoogte is net zoals veel andere te beklimmen. Je moet daarvoor driehonderd treden omhoogklimmen. De wenteltrap binnenin de toren is op zich al een plaatje. De laatste meters in de top moeten we over een smal houten trappetje klimmen, wat nog even een heel gedoe is met een dreumes en een baby in de buik van Marita. Maar de beloning op de weergang van de vuurtoren is spectaculair. Bovenop heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving. Je ziet onder andere de Phare de Cordouan in de monding van de Gironde liggen, het Île d’Oléron, de kust bij Marennes, en natuurlijk het bos bij La Tremblade.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de vuurtoren? Aan de voet vind je in een bijgebouwtje nog een klein museum.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant