Vogüé
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Vogüé, middeleeuws dorp met kasteel aan de Ardèche

In het departement Ardèche vind je tal van leuke dorpjes. Zo’n twintig hebben het label Village de caractère gekregen, als teken dat ze een rijke geschiedenis hebben die je er nog steeds kunt ontdekken. Een daarvan is Vogüé, dat ik op een druilerige maandagmiddag in de herfst bezoek. Het ligt op een steenworp afstand van Aubenas, in een bocht van de rivier de Ardèche, tegen de kliffen aangebouwd.

Vogüé is een middeleeuws dorp, dat vanaf ongeveer de elfde eeuw de thuishaven was van de adelijke familie de Vogüé. Die hadden er een kasteel, dat vandaag de dag nog steeds in handen is van de afstammelingen van deze familie. In Vogüé werd tol geheven over de scheepvaart over de Ardèche, wat de familie en het dorp geen windeieren heeft gelegd. In de achttiende eeuw ging het kasteel tijdelijk over in handen van de staat, tijdens de Franse Revolutie. Later kocht een nazaat van de familie het kasteel terug. Tegenwoordig kun je het bezoeken, er zijn regelmatig tentoonstellingen en je kunt er alles over het leven in het kasteel en het dorp in de loop der tijd ontdekken.

Vogüé
Vogüé

Van de buitenkant is het kasteel ook al indrukwekkend genoeg, dus besluiten we om de tijd die we hebben te besteden aan het verkennen van de rest van het dorp. Zoals in zoveel van dit soort dorpjes is het heerlijk om door de smalle middeleeuwse straatjes te struinen, te genieten van de sfeer, de bloemen en planten, de olijfbomen die er staan. In de zomer zitten de terrassen hier vol met vakantiegangers die een boottochtje op de Ardèche maken of genieten van het kleine strandje.

Een maandagmiddag in de herfst is dan ook misschien niet het beste tijdstip als het gaat om gezelligheid en levendigheid, maar het geeft wel de mogelijkheid om nog wat verder te gaan dan de meeste mensen. We lopen langs de kliffen naar boven op zoek naar een leuk uitzichtpunt over het dorp en de rivier. Na wat klim- en klauterwerk is dat al snel gevonden, en even later ontdekken we ook nog een paadje naar een oud kapelletje en steengroeve. Dit kapelletje kijkt al minstens acht eeuwen hoog op de rotsen uit over het dorp en de rivier. Zo lang houd ik het niet vol, maar ook tien minuutjes hier boven het dorp is al genoeg om onder de indruk te raken van het uitzicht.

Vogüé
De oude steengroeve boven Vogüé
Vogüé

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant