Vogelpark Île d'Oléron
Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Vogels kijken op Île d’Oléron

Vogelaars komen in de Charente-Maritime en op het eiland Oléron ruim aan hun trekken. Tientallen vogelsoorten worden aangetrokken door het ruim aanwezige voedsel, het zoete moeraswater en de aanwezigheid van soortgenoten. Helaas gaat er ook wel eens iets mis. Gelukkig worden gewonde of zieke vogels opgevangen in het vogelpark Marais aux Oiseaux, midden op het Île d’Oléron. Je kunt hier een korte wandeling maken tussen de moerassen vol wilde en gedomesticeerde vogels.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Wil je ook vogels kijken in de Charente-Maritime? Misschien heb je wat aan deze tips!

Let op, dit opvangpark is geen dierentuin. De meeste dieren zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en sommige soorten zijn dus ook maar een gedeelte van het jaar aanwezig. De vogels die je in volières ziet zitten zijn vaak ziek of gewond en worden hier verzorgd, bijvoorbeeld uilen die slachtoffer zijn van het verkeer. Informatieborden leren je meer over de dieren in het park.

Opvangcentrum

In 1983 werd op het Île d’Oléron een opvangcentrum geopend voor gewonde en zieke vogels. Al ruim veertig jaar worden in dit Marais aux Oiseaux jaarlijks honderden dieren in nood verzorgd, waaronder in beslag genomen huisdieren en invasieve of illegale soorten. Naast vogels vinden ook kleine zoogdieren als egels en eekhoorns hier een plek om te herstellen. Voor de meeste dieren is het doel om ze weer vrij te laten in de natuur. Daarom is het grootste gedeelte van het park niet toegankelijk voor bezoekers, maar er is een wandelroute van 1,5 kilometer uitgezet voor vogelliefhebbers. Met je bezoek steun je het opvangcentrum.

Vogels kijken

Bij de ingang van het vogelpark krijgen we een soort bingokaart met daarop alle vogels die we kunnen tegenkomen, zowel gedomesticeerde als wilde soorten. We struikelen zowat over de hoeveelheid pauwen en zien daarnaast nestelende ooievaars, verschillende reigersoorten, een kwak, de Europese vijverschildpad en een verdwaalde pelikaan. Ook lepelaars, torenvalken, buizerds, ijsvogels en de wielewaal worden hier regelmatig waargenomen. De hop, een vogelsoort die in Nederland schaars is, is ook een geregelde bezoeker. Wij zien de vogel zelfs meerdere malen in het wild tijdens ons verblijf in de Charente-Maritime.

Uitkijktoren

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de route is de uitkijktoren, midden in het Marais aux Oiseaux. Vanaf 9 meter hoogte kijk je uit over het park en de omliggende moerassen. In deze uitgestrekte, natte gebieden leven nog veel meer vogelsoorten, dus trek na je bezoek aan het vogelpark vooral de natuur in met je verrekijker. Langs het strand, in de bossen en duinen, of in de moerasgebieden die landinwaarts liggen. Wij maakten bijvoorbeeld een wandeling tussen de moerassen van Brouage en Hiers en zagen allerlei bijzondere vogels, zoals de zwarte wouw, reigersoorten en ooievaars.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant