Wandeling door vestingstadje Villefranche-de-Conflent

Vestingsteden zijn er veel in Frankrijk, maar een van de mooist gelegen vind je in het dal van de Têt, in de Catalaanse Pyreneeën. Zoals bij het merendeel van de versterkte stadjes in het land heeft de bekende bouwmeester Vauban ook in Villefranche-de-Conflent zijn sporen nagelaten. Onder zijn leiding werd onder meer het Fort Libéria gebouwd, tegen de berghelling hoog boven Villefranche. Je komt in Villefranche echter niet alleen vanwege de vestingwerken. De stad is namelijk ook het vertrekpunt van de bekende Train Jaune, dat was dan ook de reden dat wij het bezochten. Voordat we een ritje met deze trein maakten, namen we even de tijd om het te verkennen.

Achter de imposante, strenge muren van Villefranche-de-Conflent gaat een verrassend gezellig stadje schuil, met kleurrijke straten en leuke winkels. We zijn er rond lunchtijd en net als veel van de andere bezoekers zoeken we er een plekje op een terras in de zon uit. Maar niet voordat we eerst even hebben rondgekeken. Het stadje bestaat uit slechts twee hoofdstraten en een paar zijstraatjes. Lang duurt het dan ook niet om erdoorheen te wandelen. Ondanks de geringe grootte, is er genoeg te zien, op elke straathoek gaat als het ware een nieuwe bladzijde van de geschiedenis voor je open.

Vauban

Die geschiedenis begint rond 1090, als het stadje gesticht wordt door de toenmalige graaf van Cerdagne, Guillem Ramo. In de loop van de dertiende en veertiende eeuw werden de verdedigingswerken van Villefranche regelmatig herzien en opnieuw opgebouwd. Halverwege de zeventiende eeuw nemen de Fransen het stadje in en vernietigen ze de vestingwerken, uit angst dat de Spanjaarden het zouden veroveren. In de zeventiende eeuw is het aan Vauban om er een onneembare vesting van te maken. Daarbij maakte hij overigens dankbaar gebruik van de torens en muren uit vroeger tijden die nog deels intact gebleven waren. Zo kun je vandaag nog altijd een mengeling van stijlen bespeuren.

Niet alleen de muren van het stadje zijn oud, ook de huizen erbinnen. Het grootste deel dateert zelfs nog uit de middeleeuwen. Sommigen zijn eenvoudig, anderen groots en statig. Veel hebben een zekere rechtlijnigheid, typerend voor een garnizoensstad. Een van de oudste gebouwen inVillefranche-de-Conflent is de kerk, waarvan delen uit de twaalfde eeuw stammen. In de tijd van Vauban werd het uiterlijk van de kerk flink aangepakt.

Zoals gezegd ben je in korte tijd wel door het stadje gelopen. Heb je iets meer tijd, dan is het ook leuk om een bezoek aan de stadsmuren te brengen. Je kunt door en over de muren en torens van de stad lopen en krijgt een uniek inkijkje in de geschiedenis. Nog leuker wordt het als je de zevenhonderdvierendertig treden naar het Fort Libéria beklimt, vanwaar je uitzicht hebt over de ruige omgeving en je beneden in het dal de stad ziet liggen. Ben je minder goed ter been, dan kun je het fort ook bereiken door een ritje met een 4×4-taxi te boeken. Voor dat alles hadden wij geen tijd, want we hadden een trein naar Font Romeu te halen. Maar genoeg reden dus om nog eens terug te keren naar dit bijzondere bergstadje.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.