Villefranche-de-Conflent
OccitaniePyrénées-Orientales

Wandeling door vestingstadje Villefranche-de-Conflent

Vestingsteden zijn er veel in Frankrijk, maar een van de mooist gelegen vind je in het dal van de Têt, in de Catalaanse Pyreneeën. Zoals bij het merendeel van de versterkte stadjes in het land heeft de bekende bouwmeester Vauban ook in Villefranche-de-Conflent zijn sporen nagelaten. Onder zijn leiding werd onder meer het Fort Libéria gebouwd, tegen de berghelling hoog boven Villefranche. Je komt in Villefranche echter niet alleen vanwege de vestingwerken. De stad is namelijk ook het vertrekpunt van de bekende Train Jaune, dat was dan ook de reden dat wij het bezochten. Voordat we een ritje met deze trein maakten, namen we even de tijd om het te verkennen.

Streektips

Ook naar Villefranche-de-Conflent en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Achter de imposante, strenge muren van Villefranche-de-Conflent gaat een verrassend gezellig stadje schuil, met kleurrijke straten en leuke winkels. We zijn er rond lunchtijd en net als veel van de andere bezoekers zoeken we er een plekje op een terras in de zon uit. Maar niet voordat we eerst even hebben rondgekeken. Het stadje bestaat uit slechts twee hoofdstraten en een paar zijstraatjes. Lang duurt het dan ook niet om erdoorheen te wandelen. Ondanks de geringe grootte, is er genoeg te zien, op elke straathoek gaat als het ware een nieuwe bladzijde van de geschiedenis voor je open.

Vauban

Die geschiedenis begint rond 1090, als het stadje gesticht wordt door de toenmalige graaf van Cerdagne, Guillem Ramo. In de loop van de dertiende en veertiende eeuw werden de verdedigingswerken van Villefranche regelmatig herzien en opnieuw opgebouwd. Halverwege de zeventiende eeuw nemen de Fransen het stadje in en vernietigen ze de vestingwerken, uit angst dat de Spanjaarden het zouden veroveren. In de zeventiende eeuw is het aan Vauban om er een onneembare vesting van te maken. Daarbij maakte hij overigens dankbaar gebruik van de torens en muren uit vroeger tijden die nog deels intact gebleven waren. Zo kun je vandaag nog altijd een mengeling van stijlen bespeuren.

Niet alleen de muren van het stadje zijn oud, ook de huizen erbinnen. Het grootste deel dateert zelfs nog uit de middeleeuwen. Sommigen zijn eenvoudig, anderen groots en statig. Veel hebben een zekere rechtlijnigheid, typerend voor een garnizoensstad. Een van de oudste gebouwen in Villefranche-de-Conflent is de kerk, waarvan delen uit de twaalfde eeuw stammen. In de tijd van Vauban werd het uiterlijk van de kerk flink aangepakt.

Zoals gezegd ben je in korte tijd wel door het stadje gelopen. Heb je iets meer tijd, dan is het ook leuk om een bezoek aan de stadsmuren te brengen. Je kunt door en over de muren en torens van de stad lopen en krijgt een uniek inkijkje in de geschiedenis. Nog leuker wordt het als je de zevenhonderdvierendertig treden naar het Fort Libéria beklimt, vanwaar je uitzicht hebt over de ruige omgeving en je beneden in het dal de stad ziet liggen. Ben je minder goed ter been, dan kun je het fort ook bereiken door een ritje met een 4×4-taxi te boeken. Voor dat alles hadden wij geen tijd, want we hadden een trein naar Font Romeu te halen. Maar genoeg reden dus om nog eens terug te keren naar dit bijzondere bergstadje.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Leuke site. Wat ik de laatste keren mis, is het kaartje na de beschrijving van een plaats. Dit maakt het inzichtelijker (vind ik)
    Ga zo door!

  2. Wij zijn al een aantal keren vanuit Bourg Madame met dat treintje naar ville france de colflance gegaan ook heel erg mooi.
    En vanuit de campining in Bourg Madame wandel je zo Spanje in

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant