Villedieu-les-Poêles
MancheNormandie

Villedieu-les-Poêles, stad van het koperwerk in Manche

Wanneer je fan bent van potten en pannen, dan moet je in Villedieu-les-Poêles zijn. Deze stad in het zuiden van het departement Manche heeft niet voor niets de bijnaam ‘stad van het koperwerk’ gekregen. Wandel mee door de eeuwenoude straatjes en over de kades van de Sienne, en de stad vertelt je als vanzelf het verhaal van haar geschiedenis.

Streektips

Wil je ook een bezoek brengen aan Villedieu-les-Poêles? Misschien heb je wat aan deze tips!

Commanderij

Villedieu-les-Poêles ontstond in de twaalfde eeuw rondom een commanderij van de hospitaalridders, ook wel bekend als de Orde van Malta. Tijdenlang stond het onder direct gezag van deze orde, en hoefden de inwoners dan ook geen algemene belastingen te betalen. De ambachtslieden die zich hier vestigden, gingen zich al snel toeleggen op het maken van keukengerei, en in de zestiende eeuw kwam daar het gieten van klokken nog bij.

Het Office de Tourisme heeft een rondwandeling uitgezet die je in korte tijd laat kennismaken met de belangrijkste plekken. We lopen allereerst door het wat nieuwere gedeelte van de stad, onder meer langs de voormalige graanhal en achttiende- en negentiende-eeuwse leerlooierijen langs het riviertje Sienne. Nog te zien zijn de oude droogplekken, waar de huiden te drogen werden gelegd. Vervolgens komen we bij het resterende gebouw van de voormalige commanderij, een achttiende-eeuws onderkomen voor de ridders.

Kerkklokken

Nog altijd worden er in Villedieu kerkklokken gemaakt. De fonderie Cornille Havard was zelfs verantwoordelijk voor de klokken van de Notre-Dame in Parijs die in 2013 vernieuwd werden. De klokkengieterij is te bezoeken, waarbij je een inkijkje krijgt in alles wat er komt kijken bij het maken van klokken. Natuurlijk kun je klokken ook horen luiden in de Église Notre-Dame, de volgende stop op de route. Dit kerkgebouw heeft sporen uit met name de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw en vanbinnen kun je allerlei beelden en schilderijen bewonderen. Behalve deze kunstwerken is ook het orgel uit 1830 geklasseerd als historisch monument.

Via het Place de la République kom je al snel in het oudere gedeelte van de stad. Tegenwoordig is hier het quartier des métiers d’art, een verzameling van winkels en ateliers waar oude ambachten hoog in het vaandel staan. Natuurlijk met veel aandacht voor koperwerk. Sinds de jaren zestig heet Villedieu niet voor niets ‘les Poêles’, oftewel ‘de koekenpannen’. Het is hier niet lang zoeken naar souvenirs om mee naar huis te nemen.

Het meest pittoreske gedeelte van de stad vind je ten noordwesten van de Place de la République. Hier kun je dwalen door smalle straatjes met natuurstenen huizen, en het is de moeite waard om even naar de Rue des Quais te lopen en het bruggetje over te steken. Je komt dan in een klein park, met uitzicht op de oude lavoirs aan de Sienne. Loop vervolgens via de Rue du Docteur Havard terug en let op de vele ‘cours’, binnenplaatsen waar zich vroeger het sociale leven grotendeels afspeelde.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant