V

Villebois-Lavalette, dorpje in de Charentestreek met bijzondere houten markthal

Tussen Angoulême en Périgueux, aan de grens tussen de departementen Charente en Dordogne, ligt het schilderachtige plaatsje Villebois-Lavalette. Ooit stond hier een Romeinse villa, Villa Bovis, die zijn naam aan dit stadje gegeven heeft. Nu vind je er onder meer een bijzonder kasteel en een oude houten markthal.

Zoals wel meer dorpen en steden in dit gebied kent Villebois een veelbewogen geschiedenis. Het werd tijdens de honderdjarige oorlog heroverd op de Engelsen, en tijdens de godsdienstoorlogen werd het dorp min of meer met de grond gelijk gemaakt. Iets boven het dorp ligt het kasteel van Villebois. De basis hiervan stamt al uit de 10e eeuw, maar het is in de loop der tijd meermaals opnieuw opgebouwd. De prachtige, sobere muren zijn afkomstig uit de 12e en 13e eeuw eeuw en er staat ook nog een Romaans kerkje uit diezelfde tijd. De rest van het kasteel is van later datum, voornamelijk uit de 17e eeuw.

Ook uit de 17e eeuw komt de indrukwekkende houten markthal op het centrale plein van Villebois-Lavalette. Nog altijd wordt hier wekelijks op zaterdag een markt gehouden. Op woensdagochtend is er bovendien nog een kleine markt.

(Foto’s: Frankrijk Puur)

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Ruud van Straaten schrijft:

  Beste Martijn,

  Op 26 augustus gaan mijn vriendin en ik trouwen. Aansluitend willen wij 2 weken naar Frankrijk gaan met de tent. Ondanks dat ik vele jaren in Frankrijk ben geweest zijn mijn vrouw aan het zoeken naar een bijzondere plek in Frankrijk. Het aanbod van campings in Frankrijk is groot maar staan niet alle campings vermeld in boekjes en het internet.
  Mag ik aan jou de vraag stellen of jij bijzondere campings/ plekjes kent in Frankrijk. Wij hebben de voorkeur voor bergen, gorges, zon, zee heeft niet onze voorkeur, kleine natuurcampings in de buurt van historische plaatsje.

  Op mijn zoektocht naar campings ben ik op jouw site gekomen en ik moet zeggen dat deze goed verzorgd en overzichtelijk is.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud van Straaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *