ViaVercors
Auvergne-Rhône-AlpesIsère

ViaVercors, fietsen door de schitterende bergwereld

Nederland mag dan bekend staan als fietsland, in Frankrijk is het fietsen ook enorm in opkomst. In zowat alle streken zijn de afgelopen jaren wel initiatieven geweest om tientallen kilometers aan nieuwe fietsroutes aan te leggen. Zo ook in de Vercors, waar in 2015 de ViaVercors officieel werd geopend. Een route van meer dan 50 kilometer die je langs de mooiste plekjes in het noorden van deze streek voert.

We brengen de nacht door in een tipitent op de sfeervolle boerderijcamping La ferme de Rony, net buiten het dorp Saint-Nizier-du-Moucherotte, dat vanaf Grenoble gezien de toegangspoort tot de Vercors vormt. Precies naast de camping ligt een nieuw stuk van de ViaVercors, dat sinds dit jaar aan de route toegevoegd is. Daar begint de volgende morgen onze kennismaking met deze fietsroute.

We ontmoeten onze gidsen bij de ingang van de camping. Ze hebben voor ons een mountainbike met elektrische trapondersteuning meegebracht. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar voor het deel van de route dat we vanmorgen gaan fietsen komt een beetje elektrische hulp best van pas. De ViaVercors bestaat namelijk uit verschillende gedeeltes die variëren in moeilijkheidsgraad. Verderop zijn glooiende en vlakke paden, waar wij ons bevinden gaat de weg nog geregeld in een behoorlijk percentage omhoog. De route loopt bovendien over grindpaden, geen terrein dus voor gewone stadsfietsen.

Een van onze twee gidsen is de eigenaar van een fietswinkel met een vijftigtal fietsen in de verhuur. Hij werkt samen met enkele andere fietswinkeliers verderop in de Vercors. Op die manier kan je bij de ene winkel een fiets huren en hem verderop weer inleveren. Sinds de oprichting van de ViaVercors wint het huren van een fiets aan populariteit, en ik merk niet veel later waarom dat zo is.

We fietsen namelijk over idyllische landweggetjes door weilanden en bossen, en onderweg passeren we prachtige vergezichten, tot aan de andere kant van het dal van Grenoble aan toe, richting het massief van de Chartreuse. Onze route voert naar het dorpje Engins, een fietstocht van in totaal zo’n half uur. Maar de heenweg is vrijwel alleen bergaf, terwijl we ook nog terug moeten. En ook al zijn het e-bikes waar we op fietsen, dat betekent nog niet dat je geen inspanning hoeft te leveren om bergopwaarts te fietsen. Ongeveer anderhalf uur na het begin van de fietstocht staan we weer boven bij de camping.

Zelf fietsen in de Vercors?

Op diverse plekken in de streek zijn fietsen te huur, zowel met als zonder elektrische trapondersteuning. De ViaVercors heeft verschillende moeilijkheidsgraden. Op de website van de fietsroute vind je bij elk traject de moeilijkheid (eenvoudig, gemiddeld, moeilijk), en ook een overzicht van de complete route. De route zelf is aangegeven met behulp van houten bordjes, waarbij ook de moeilijkheid staat aangegeven, in blauw, groen en rood. Op dit moment bestaat de route uit fietspaden vanaf Engins via Villard-de-Lans naar Autrans.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant