ViaVercors, fietsen door de schitterende bergwereld

Nederland mag dan bekend staan als fietsland, in Frankrijk is het fietsen ook enorm in opkomst. In zowat alle streken zijn de afgelopen jaren wel initiatieven geweest om tientallen kilometers aan nieuwe fietsroutes aan te leggen. Zo ook in de Vercors , waar in 2015 de ViaVercors officieel werd geopend. Een route van meer dan 50 kilometer die je langs de mooiste plekjes in het noorden van deze streek voert.

We brengen de nacht door in een tipitent op de sfeervolle boerderijcamping La ferme de Rony, net buiten het dorp Saint-Nizier-du-Moucherotte, dat vanaf Grenoble gezien de toegangspoort tot de Vercors vormt. Precies naast de camping ligt een nieuw stuk van de ViaVercors, dat sinds dit jaar aan de route toegevoegd is. Daar begint de volgende morgen onze kennismaking met deze fietsroute.

We ontmoeten onze gidsen bij de ingang van de camping. Ze hebben voor ons een mountainbike met elektrische trapondersteuning meegebracht. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar voor het deel van de route dat we vanmorgen gaan fietsen komt een beetje elektrische hulp best van pas. De ViaVercors bestaat namelijk uit verschillende gedeeltes die variëren in moeilijkheidsgraad. Verderop zijn glooiende en vlakke paden, waar wij ons bevinden gaat de weg nog geregeld in een behoorlijk percentage omhoog. De route loopt bovendien over grindpaden, geen terrein dus voor gewone stadsfietsen.

Een van onze twee gidsen is de eigenaar van een fietswinkel met een vijftigtal fietsen in de verhuur. Hij werkt samen met enkele andere fietswinkeliers verderop in de Vercors. Op die manier kan je bij de ene winkel een fiets huren en hem verderop weer inleveren. Sinds de oprichting van de ViaVercors wint het huren van een fiets aan populariteit, en ik merk niet veel later waarom dat zo is.

We fietsen namelijk over idyllische landweggetjes door weilanden en bossen, en onderweg passeren we prachtige vergezichten, tot aan de andere kant van het dal van Grenoble aan toe, richting het massief van de Chartreuse. Onze route voert naar het dorpje Engins, een fietstocht van in totaal zo’n half uur. Maar de heenweg is vrijwel alleen bergaf, terwijl we ook nog terug moeten. En ook al zijn het e-bikes waar we op fietsen, dat betekent nog niet dat je geen inspanning hoeft te leveren om bergopwaarts te fietsen. Ongeveer anderhalf uur na het begin van de fietstocht staan we weer boven bij de camping.

Zelf fietsen in de Vercors?

Op diverse plekken in de streek zijn fietsen te huur, zowel met als zonder elektrische trapondersteuning. De ViaVercors heeft verschillende moeilijkheidsgraden. Op de website van de fietsroute vind je bij elk traject de moeilijkheid (eenvoudig, gemiddeld, moeilijk), en ook een overzicht van de complete route . De route zelf is aangegeven met behulp van houten bordjes, waarbij ook de moeilijkheid staat aangegeven, in blauw, groen en rood. Op dit moment bestaat de route uit fietspaden vanaf Engins via Villard-de-Lans naar Autrans.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.