Spannende via ferrata bij Vicdessos in de Ariège

We staan even stil op een smalle houten balk, die gemonteerd is aan een kale, steile rotswand. We bevinden ons honderden meters boven de grond, boven het dorp Vicdessos, in het departement Ariège. Hoewel we vaker een via ferrata doen, krijgen we toch wel wat kriebels in onze buik van deze uitdagende route. Liefhebbers van een sportieve uitdaging kunnen tijdens deze klauterpartij dan ook hun hart ophalen. Twee routes met verschillende moeilijkheidsgraden leiden naar een top, op 1250 meter hoogte.

Het belooft wederom een warme dag te worden als we vanuit Tarascon-sur-Ariège door de Vallée de Vicdessos rijden, richting de via ferrata. Het is al dagen rond de dertig graden in de Pyreneeën, dus we zijn zo vroeg mogelijk op pad gegaan om de hitte een beetje voor te zijn. Het is dan ook nog rustig als we onze auto op de parkeerplaats langs de weg achterlaten en richting de wapperende vlaggen van de via ferrata lopen.

Twee routes

Terwijl we wachten tot we aan de beurt zijn, bekijken we de plattegrond bij de kassa en overleggen welke route we zullen kiezen. We hebben de keuze tussen de familieroute of een moeilijker parcours via de noordwand. We besluiten de laatste te proberen. Nu kunnen we niet meer terug, want aan deze kant van de berg is onderweg geen ontsnappingsmogelijkheid.

Une petite promenade

Het niveau van het noordelijke parcours is assez difficile, best moeilijk. We komen er al snel achter wat dit precies betekent. De eigenaar heeft laten weten dat het eerste gedeelte van de route slechts une petite promenade is, maar waarschijnlijk heeft hij armspieren van staal. Er moet namelijk direct flink geklauterd worden en ontspannen wandelen is er niet bij.

Op het routekaartje hebben we al kunnen zien wat ons de komende uren nog meer te wachten staat. Er blijft steeds minder over: de eerste brug heeft nog wat wiebelige planken en twee kabels voor onze handen, maar bij de tweede zijn de planken verdwenen en hebben we onder onze voeten alleen nog een stalen kabel. Bij de derde brug blijft er ook voor onze handen maar één kabel over om ons aan vast te houden.

Trappetjes, trappetjes, en nog meer trappetjes

De via ferrata overbrugt 385 hoogtemeters, wat betekent dat we heel wat ijzeren trappetjes voor de boeg hebben. Daarnaast schuifelen we regelmatig langs de kale rotswand met onder onze voeten enkel een smalle houten balk en honderden meters leegte. Wat is het diep! Hier en daar hebben we een klein stukje vaste grond onder onze voeten en kunnen we wat drinken en om ons heen kijken. De ruïne van het Château de Montréal-de-Sos, die op een verhoging in het dal ligt, komt steeds verder onder ons te liggen.

Na twee uur bereiken we het hoogste punt van de route, op 1250 meter. We hebben het gehaald! Op de top geniet een aantal andere klimmers van een lunch met uitzicht. Wij zetten direct de wandeling bergafwaarts in, door het bos en via het dorpje Goulier terug naar ons beginpunt. Nadat we onze uitrusting hebben ingeleverd brengen we nog een bezoek aan Saleix, een piepklein bergdorp aan de andere kant van het dal. Daar kijken we nog even achterom naar de steile rotswand die we hebben beklommen. Stiekem zijn we blij dat we weer vaste grond onder onze voeten hebben.

Praktische informatie

Route en parkeren: Vanaf Tarascon-sur-Ariège voert de D8 je langs de rivier Vicdessos tot in het gelijknamige dorp. Hier sla je rechtsaf naar de D208 en rijd je 2,5 kilometer omhoog tot je de vlaggen van de via ferrata ziet. Iets verderop is langs de weg een parkeerplaats.
Toegang en kosten:
Kijk voor de openingstijden per seizoen en de kosten op de officiële website van de via ferrata du Vicdessos
Duur via ferrata:
Parcours zuid: lengte 535 meter, hoogteverschil 300 meter, 2-3 uur. Parcours noord: lengte 800 meter, hoogteverschil 385 meter, 2,5-4 uur
Niveau: Parcours zuid F-PD (nooduitgang aanwezig), Parcours noord AD (geen nooduitgang aanwezig)

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.