via-ferrata-vicdessos-ariege
AriègeOccitanie

Spannende via ferrata bij Vicdessos in de Ariège

We staan even stil op een smalle houten balk, die gemonteerd is aan een kale, steile rotswand. We bevinden ons honderden meters boven de grond, boven het dorp Vicdessos, in het departement Ariège. Hoewel we vaker een via ferrata doen, krijgen we toch wel wat kriebels in onze buik van deze uitdagende route. Liefhebbers van een sportieve uitdaging kunnen tijdens deze klauterpartij dan ook hun hart ophalen. Twee routes met verschillende moeilijkheidsgraden leiden naar een top, op 1250 meter hoogte.

Het belooft wederom een warme dag te worden als we vanuit Tarascon-sur-Ariège door de Vallée de Vicdessos rijden, richting de via ferrata. Het is al dagen rond de dertig graden in de Pyreneeën, dus we zijn zo vroeg mogelijk op pad gegaan om de hitte een beetje voor te zijn. Het is dan ook nog rustig als we onze auto op de parkeerplaats langs de weg achterlaten en richting de wapperende vlaggen van de via ferrata lopen.

Twee routes

Terwijl we wachten tot we aan de beurt zijn, bekijken we de plattegrond bij de kassa en overleggen welke route we zullen kiezen. We hebben de keuze tussen de familieroute of een moeilijker parcours via de noordwand. We besluiten de laatste te proberen. Nu kunnen we niet meer terug, want aan deze kant van de berg is onderweg geen ontsnappingsmogelijkheid.

Une petite promenade

Het niveau van het noordelijke parcours is assez difficile, best moeilijk. We komen er al snel achter wat dit precies betekent. De eigenaar heeft laten weten dat het eerste gedeelte van de route slechts une petite promenade is, maar waarschijnlijk heeft hij armspieren van staal. Er moet namelijk direct flink geklauterd worden en ontspannen wandelen is er niet bij.

Op het routekaartje hebben we al kunnen zien wat ons de komende uren nog meer te wachten staat. Er blijft steeds minder over: de eerste brug heeft nog wat wiebelige planken en twee kabels voor onze handen, maar bij de tweede zijn de planken verdwenen en hebben we onder onze voeten alleen nog een stalen kabel. Bij de derde brug blijft er ook voor onze handen maar één kabel over om ons aan vast te houden.

Trappetjes, trappetjes, en nog meer trappetjes

De via ferrata overbrugt 385 hoogtemeters, wat betekent dat we heel wat ijzeren trappetjes voor de boeg hebben. Daarnaast schuifelen we regelmatig langs de kale rotswand met onder onze voeten enkel een smalle houten balk en honderden meters leegte. Wat is het diep! Hier en daar hebben we een klein stukje vaste grond onder onze voeten en kunnen we wat drinken en om ons heen kijken. De ruïne van het Château de Montréal-de-Sos, die op een verhoging in het dal ligt, komt steeds verder onder ons te liggen.

Na twee uur bereiken we het hoogste punt van de route, op 1250 meter. We hebben het gehaald! Op de top geniet een aantal andere klimmers van een lunch met uitzicht. Wij zetten direct de wandeling bergafwaarts in, door het bos en via het dorpje Goulier terug naar ons beginpunt. Nadat we onze uitrusting hebben ingeleverd brengen we nog een bezoek aan Saleix, een piepklein bergdorp aan de andere kant van het dal. Daar kijken we nog even achterom naar de steile rotswand die we hebben beklommen. Stiekem zijn we blij dat we weer vaste grond onder onze voeten hebben.

Praktische informatie

Route en parkeren: Vanaf Tarascon-sur-Ariège voert de D8 je langs de rivier Vicdessos tot in het gelijknamige dorp. Hier sla je rechtsaf naar de D208 en rijd je 2,5 kilometer omhoog tot je de vlaggen van de via ferrata ziet. Iets verderop is langs de weg een parkeerplaats.
Toegang en kosten:
Kijk voor de openingstijden per seizoen en de kosten op de officiële website van de via ferrata du Vicdessos
Duur via ferrata:
Parcours zuid: lengte 535 meter, hoogteverschil 300 meter, 2-3 uur. Parcours noord: lengte 800 meter, hoogteverschil 385 meter, 2,5-4 uur
Niveau: Parcours zuid F-PD (nooduitgang aanwezig), Parcours noord AD (geen nooduitgang aanwezig)

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant