Vézelay, pelgrimsplaats op de ‘eeuwige heuvel’ in de Morvan

De colline éternelle, zo staat de heuvel bekend waarop je een van de mooiste plekjes van Bourgondië vindt: Vézelay. Die benaming, eeuwige heuvel, is natuurlijk niet voor niets. Al eeuwenlang staat hier een bezienswaardigheid die pelgrims uit alle landen trekt en inmiddels ook door toeristen gevonden wordt. Vroeger kwam men hier vanwege de relieken van Maria, tegenwoordig met name vanwege de gezellige straatjes met oude huisjes, de indrukwekkende abdijkerk en het weidse uitzicht over de streek.

Jaarlijks bezoeken zo’n miljoen mensen de basiliek die hier sinds honderden jaren op de heuvel staat. Toch zijn er door het jaar heen nog meer dan genoeg momenten om in alle rust dit leuke stadje te verkennen, zo ontdekken we. Bijvoorbeeld aan het einde van de herfst, het tijdstip waarop wij door de smalle straatjes omhoog richting de kerk lopen. Een handjevol mensen, meer zijn het er niet die deze dag hebben uitgekozen om onder de indruk te raken van Vézelay.

Geschiedenis

Al direct nadat we de auto hebben neergezet net buiten het oude centrum, onderaan de heuvel, wordt duidelijk dat er veel historie verbonden is aan deze plek. Langs de heuvel zie je de oude ommuring die uit de middeleeuwen dateert. Vézelay is een langgerekt stadje, dat de contouren van de heuvel volgt waarop het ligt. Tegen de heuvel aan liggen al sinds de Romeinse tijd enkele wijngaarden, een geïsoleerd onderdeel van de wijnstreek Bourgogne.

We lopen de stad binnen via de lange straat die rechtstreeks naar de basiliek leidt. Aan weerszijden ontdekken we al snel de eerste monumentale huizen. Bijvoorbeeld het geboortehuis van Théodore de Bèze, een protestantse dichter uit de zestiende eeuw die bekend werd als opvolger van Calvijn en onder meer samen met Clément Marot de psalmen voor het Geneefse psalmboek vertaalde. Hoe hoger je in het stadje komt, hoe ouder de huizen. We maken een omweggetje naar de Porte Neuve, een van de twee overgebleven stadspoorten van het oude Vézelay. Via de Rue des Halles belanden we uiteindelijk op het plein voor de Basilique Sainte-Marie-Madeleine. Hier verrees in de middeleeuwen een klooster, nadat het vrouwenklooster in het nabijgelegen Sainte-Père door de Noormannen was verwoest.

Relikwieën

In de elfde eeuw groeide Vézelay uit tot een pelgrimsplaats nadat het klooster de vermeende overblijfselen van Maria Magdalena in bezit kreeg. In 1295 werden de concurrerende relikwieën van Saint-Maximin-la-Sainte-Baume echter als authentiek aangemerkt door de paus, waarna het belang van Vézelay snel verminderde. De pelgrims lieten de stad links liggen. De relikwieën van Vézelay werden later bovendien door de protestanten vernietigd. Na de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw en de Revolutie in de achttiende eeuw leek er dan ook definitief een eind te zijn gekomen aan de roem van Vézelay. Tot de bekende architect Viollet-le-Duc zich in de negentiende eeuw ontfermde over de kerk, die in slechte staat was. Na negentien jaar renovatiewerkzaamheden was het gebouw weer in oude luister hersteld. Niet veel later kreeg het van de paus een als echt aangemerkt relikwie toegewezen van Maria Magdalena, een botje, waarna de pelgrims opnieuw richting de stad trokken. Vanaf de jaren veertig van de twintigste eeuw is er ook weer een kloosterorde aan verbonden. Sinds 1993 worden de dagelijkse diensten in de abdijkerk gehouden door de Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem, waar zowel monniken als nonnen deel van uitmaken.

De historie van Vézelay is trouwens niet alleen verbonden met de verering van Maria Magdalena, het plaatsje is ook de geschiedenisboeken ingegaan als de plek waar in de twaalfde eeuw door Bernard van Clairvaux werd gepreekt voor de Tweede Kruistocht. Vanaf hier vertrok de monnik met in zijn kielzog een menigte strijders, op weg naar het Heilige Land.

Basiliek

De grootste bezienswaardigheid van Vézelay is natuurlijk de enorme basiliek. Het gaat om de grootste romaanse kerk van Frankrijk, het heeft zelfs een langer middenschip dan bijvoorbeeld de gotische Notre-Dame van Parijs en de kathedraal van Amiens. Als we het plein voor de kerk oplopen krijgen we een kleine teleurstelling te verwerken: de hele façade zit ingepakt en het voorportaal is niet toegankelijk. In plaats daarvan moeten we via een kleine gang de kerk in waarna we direct in de kerk uitkomen, zonder de timpanen te kunnen bewonderen, waaronder die uit de twaalfde eeuw. Helaas, maar de verbouwing, die nog tot maart 2020 duurt, was hoognodig.

Gelukkig is er nog genoeg reden om de basiliek alsnog te bezoeken. Binnen word je overrompeld door de afmetingen, de soberheid en de verstilde sfeer. De pilaren zijn uitgerust met kunstige kapitelen uit de twaalfde eeuw met Bijbelse voorstellingen. Aan de rechterkant van de kerk is ook nog een doorgang naar de resten van de kloostergang en de kapittelzaal. Van het klooster dat aan de kerk verbonden was is verder niet veel overgebleven, afgezien van enkele losse gebouwen buiten de basiliek.

Ben je uitgekeken in de kerk, loop dan ook nog even om het gebouw heen. Je komt dan op een open stuk grond dat aan de rechterkant begrensd wordt door een stenen muurtje, aan de rand van de heuvel. Vanaf hier kun je ver over het typische landschap van de Morvan uitkijken. Hier stond vroeger een kasteel, zo doet althans de naam van het weggetje (Rue du Château) vermoeden. Een mooi plekje om een bezoek aan Vézelay af te sluiten.


Update: Een van onze volgers stuurde in juli 2020 een foto van de gerestaureerde voorgevel, die inmiddels weer in volle glorie te bewonderen is.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes langs ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. De eerste 1.000 bestellers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Derde, herziene druk! (augustus 2022)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • Vanaf: 20,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Let op, dit is de tweede druk. Wil je de nieuwste editie, de herziene derde druk, klik dan hier.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

1 reactie op Vézelay, pelgrimsplaats op de ‘eeuwige heuvel’ in de Morvan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg ons ebook ’10 roadtrips in Frankrijk’ ter waarde van € 7,50 gratis.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.