Abbaye de Jumièges.

Opmerkelijk: verlaten en vervallen abdijen in Frankrijk

Frankrijk heeft veel indrukwekkende abdijen die in de loop der tijd goed bewaard zijn gebleven, of op een gegeven moment weer in oude luister gerestaureerd zijn. Maar minstens zo indrukwekkend zijn de verlaten en vervallen abdijen die je verspreid door het land kunt vinden. Spookachtig, mystiek, majestueus: ieder met zijn eigen sfeer. Ik zet enkele van de meest opmerkelijke voor je op een rijtje!

Abbaye de l’Étanche

Tussen Metz en Verdun ligt de twaalfde-eeuwse Abbaye de l’Étanche. Deze werd in 1632 volledig verwoest door het Zweedse leger, tijdens de Dertigjarige Oorlog. In de achttiende eeuw werd vervolgens weer begonnen met de wederopbouw, in 1770 kwam de kapel gereed. Maar ruim honderd jaar later maakte de Revolutie voorgoed een eind aan het klooster op deze plek.

Foto: Mathieu85/CC BY-SA 4.0

Abbaye de Boschaud

Over de geschiedenis van deze dertiende-eeuwse abdij in de Dordogne is weinig bekend. Tijdens de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw werd de abdij grotendeels verwoest, waarbij ook alle documenten uit die tijd zijn vernietigd. Een gedeelte van de kerk en de bijgebouwen staat nog overeind.

Abbaye de Boschaud © F. Tessier, OT PÉRIGORD Dronne Belle

Abbaye de Belle-Étoile

Ook de Abbaye de Belle-Étoile in Normandië ontstond in de dertiende eeuw. De ruïnes van deze abdij gaan deels verscholen onder en achter het struikgewas. Van de kerk resteren nog de fundamenten, en verder vind je er een overwoekerde kloostergang en nog enkele bijgebouwen. Het klooster was tot in de achttiende eeuw in gebruik, en ging rond de Franse Revolutie over in handen van de staat.

Foto: Office de Tourisme de Flers Agglo

Abbaye des Vaux de Cernay

De Abbaye des Vaux de Cernay onder Versailles valt een beetje buiten de categorie van vervallen en verlaten abdijen, omdat een groot deel van de gebouwen vandaag de dag dienst doet als een hotel. Maar aan de zijkant van het complex vind je de ruïnes van de abdijkerk. Het klooster kende met name in de twaalfde eeuw en dertiende eeuw een periode van grote bloei. Na de onrusten in de zestiende eeuw werd er flink gerestaureerd en trok er opnieuw een kloosterorde in de gebouwen. Maar ook hier maakte de Revolutie een einde aan de religieuze bestemming, en verval het kloostercomplex al snel. Zoals op wel meer plekken gebruikten de lokale inwoners de stenen van de gebouwen om nieuwe huizen van te bouwen.

Foto: Conseil départemental des Yvelines

Abbaye des Moulineaux 

Middenin het bos van Rambouillet ten zuidwesten van Parijs vind je de vervallen Abbaye des Moulineaux. In 2016 kocht de gemeente het gebied en waarschijnlijk zal er de komende tijd het een en ander gerestaureerd worden. Over de geschiedenis van deze twaalfde-eeuwse abdij is vrij weinig bekend. De naam komt in elk geval van de watermolens die vroeger in de omgeving te vinden waren. Het belangrijkste dat nog overeind staat is de kapel.
https://www.youtube.com/watch?v=dd_UTefLlrQ

Abbaye d’Ourscamp

Deze cisterciënzer abdij aan de rivier de Oise werd opgericht door Bernard van Clairvaux en groeide uit tot een invloedrijk klooster, met veel gebouwen en land in bezit. Ook deze abdij werd niet gespaard in de loop der tijd. In 1915 nog werd het complex gebombardeerd door de Fransen, nadat het door de Duitsers was bezet.

Foto: Oise Tourisme

Abbaye de Jumièges

De abdij van Jumièges kent een lange geschiedenis. Al in de zevende eeuw stond er hier een klooster, dat de regels van Benedictus volgde. Het staat vandaag de dag bekend als de grootste en belangrijkste van de Normandische abdijen. Het werd na een bloeiperiode geplunderd door de Hugenoten, en heeft daarna als klooster nooit meer een grote rol gespeeld. Na de Revolutie werden de belangrijkste gebouwen deels afgebroken. Maar toch is wat overeind is gebleven indrukwekkend om te zien, met name de muren van de grote abdijkerk.

Abbaye de Jumièges
Abbaye de Jumièges.
Foto: Benh LIEU SONG / Flickr

Abbaye de Maillezais

Van deze tiende-eeuwse abdij resteren alleen de kerk en een bijgebouw nog. Bijzonder is dat je bij een bezoek ook een idee krijgt van de oorspronkelijke grootte, want de fundamenten zijn zichtbaar, en waar die ontbreken zijn ze als lijnen zichtbaar gemaakt. Vooral in de eerste eeuwen kende de abdij een bloeiperiode, en groeide het even uit tot de belangrijkste abdij van de streek Poitou.

Foto: Vendée Tourisme

Abbaye Saint-Mathieu de Fine-Terre

Helemaal op het uiterste westpuntje van Bretagne vind je de ruïnes van het klooster Saint-Mathieu de Fine-Terre. Een prachtige locatie, met uitzicht over de rotsen en de zee. Volgens de legende zouden hier handelaars die het lichaam van de apostel Matteüs vervoerden schipbreuk hebben geleden en op miraculeuze wijze gered zijn. Ter nagedachtenis hieraan werd een klooster opgericht, dat ook de resten van Matteüs onderdak moest geven. Of het lichaam van Matteüs hier echt gelegen heeft is echter maar de vraag. Van de abdij resteert nog een deel van de kerk en wat muren van andere delen. Ook staat er een kapel naast de ruïnes.

Foto: TORSET Pierre / CRTB

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant