Vergane glorie in Montaigut-le-Blanc

552 keer gelezen

In het centrum van de Auvergne, temidden van vulkanen en rivieren (in de lokale taal Couzes genoemd), op de weg van Champeix naar Murol, ligt het charmante dorpje Montaigut-le-Blanc. Het dorp kent een rijke historie die zijn sporen duidelijk heeft nagelaten. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 600 mensen, vroeger was het een bloeiend dorp dat leefde van wijnbouw, en nog daarvoor werd het gedomineerd door de Heren van Montaigut.

advertentie

In de 11e eeuw verrezen er een kasteel en een kerkje op een lichte verhoging in het landschap. Langzaamaan groeide er een dorp omheen, en gedurende de loop der jaren werd de invloed van de familie die het kasteel bewoonde groter en groter. In de 12e en 13e eeuw was de grootste bloeiperiode voor zowel het dorp als het kasteel. Twee van de Heren van Montaigut kregen zelfs grote wereldmacht toebedeeld: Garin de Montaigu was grootmeester van de Orde van Malta van 1207 tot 1227, en zijn broer Pierre was grootmeester van de Orde der Tempeliers van 1219 tot 1232. Beiden waren zo ook betrokken bij de vijfde kruistocht, die gevoerd werd van 1217 tot 1221.

De grote macht van de familie duurde tot ongeveer de 14e eeuw, en tot in de 17e eeuw woonden er nazaten van de Heren van Montaigut in het dorp. In de daaropvolgende tijd is het kasteel afwisselend bewoond en onbewoond, en in de 18e eeuw is het dorp bijna verlaten, vooral vanwege de bereikbaarheid. De 19e eeuw bracht daar weer verandering in. Met dank aan de wijnbouw kon het dorp groeien naar zo’n 1400 inwoners en enkele bewoners waren toen rijk genoeg om familieramen in het kerkje aan te kopen. In die tijd werden ook de ontelbare karakteristieke wijnkelders in het dorp in gebruik genomen. Met enkele grote druivenziektes en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam er weer een eind aan deze opleving van het dorp. De bevolking daalde tot zo’n 500, maar de laatste jaren is er een zekere terugkeer naar het platteland te merken over heel Frankrijk, en ook Montaigut groeit weer langzaam.

In het lager gelegen gedeelte van het dorp is een vrij grote camping te vinden, verder is er een hotel en zijn er meerdere gîtes en chambres d’hôtes, waarvan de chambre d’hôte in het gerestaureerde kasteel wel de meest indrukwekkende is.

Bezoek de site van het dorpje.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox