Vergane glorie in Montaigut-le-Blanc

In het centrum van de Auvergne, temidden van vulkanen en rivieren (in de lokale taal Couzes genoemd), op de weg van Champeix naar Murol, ligt het charmante dorpje Montaigut-le-Blanc. Het dorp kent een rijke historie die zijn sporen duidelijk heeft nagelaten. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 600 mensen, vroeger was het een bloeiend dorp dat leefde van wijnbouw, en nog daarvoor werd het gedomineerd door de Heren van Montaigut.

In de 11e eeuw verrezen er een kasteel en een kerkje op een lichte verhoging in het landschap. Langzaamaan groeide er een dorp omheen, en gedurende de loop der jaren werd de invloed van de familie die het kasteel bewoonde groter en groter. In de 12e en 13e eeuw was de grootste bloeiperiode voor zowel het dorp als het kasteel. Twee van de Heren van Montaigut kregen zelfs grote wereldmacht toebedeeld: Garin de Montaigu was grootmeester van de Orde van Malta van 1207 tot 1227, en zijn broer Pierre was grootmeester van de Orde der Tempeliers van 1219 tot 1232. Beiden waren zo ook betrokken bij de vijfde kruistocht, die gevoerd werd van 1217 tot 1221.

De grote macht van de familie duurde tot ongeveer de 14e eeuw, en tot in de 17e eeuw woonden er nazaten van de Heren van Montaigut in het dorp. In de daaropvolgende tijd is het kasteel afwisselend bewoond en onbewoond, en in de 18e eeuw is het dorp bijna verlaten, vooral vanwege de bereikbaarheid. De 19e eeuw bracht daar weer verandering in. Met dank aan de wijnbouw kon het dorp groeien naar zo’n 1400 inwoners en enkele bewoners waren toen rijk genoeg om familieramen in het kerkje aan te kopen. In die tijd werden ook de ontelbare karakteristieke wijnkelders in het dorp in gebruik genomen. Met enkele grote druivenziektes en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam er weer een eind aan deze opleving van het dorp. De bevolking daalde tot zo’n 500, maar de laatste jaren is er een zekere terugkeer naar het platteland te merken over heel Frankrijk, en ook Montaigut groeit weer langzaam.

In het lager gelegen gedeelte van het dorp is een vrij grote camping te vinden, verder is er een hotel en zijn er meerdere gîtes en chambres d’hôtes, waarvan de chambre d’hôte in het gerestaureerde kasteel wel de meest indrukwekkende is.

Bezoek de site van het dorpje.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.