Vergane glorie in Montaigut-le-Blanc

In het centrum van de Auvergne, temidden van vulkanen en rivieren (in de lokale taal Couzes genoemd), op de weg van Champeix naar Murol, ligt het charmante dorpje Montaigut-le-Blanc. Het dorp kent een rijke historie die zijn sporen duidelijk heeft nagelaten. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 600 mensen, vroeger was het een bloeiend dorp dat leefde van wijnbouw, en nog daarvoor werd het gedomineerd door de Heren van Montaigut.

In de 11e eeuw verrezen er een kasteel en een kerkje op een lichte verhoging in het landschap. Langzaamaan groeide er een dorp omheen, en gedurende de loop der jaren werd de invloed van de familie die het kasteel bewoonde groter en groter. In de 12e en 13e eeuw was de grootste bloeiperiode voor zowel het dorp als het kasteel. Twee van de Heren van Montaigut kregen zelfs grote wereldmacht toebedeeld: Garin de Montaigu was grootmeester van de Orde van Malta van 1207 tot 1227, en zijn broer Pierre was grootmeester van de Orde der Tempeliers van 1219 tot 1232. Beiden waren zo ook betrokken bij de vijfde kruistocht, die gevoerd werd van 1217 tot 1221.

De grote macht van de familie duurde tot ongeveer de 14e eeuw, en tot in de 17e eeuw woonden er nazaten van de Heren van Montaigut in het dorp. In de daaropvolgende tijd is het kasteel afwisselend bewoond en onbewoond, en in de 18e eeuw is het dorp bijna verlaten, vooral vanwege de bereikbaarheid. De 19e eeuw bracht daar weer verandering in. Met dank aan de wijnbouw kon het dorp groeien naar zo’n 1400 inwoners en enkele bewoners waren toen rijk genoeg om familieramen in het kerkje aan te kopen. In die tijd werden ook de ontelbare karakteristieke wijnkelders in het dorp in gebruik genomen. Met enkele grote druivenziektes en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam er weer een eind aan deze opleving van het dorp. De bevolking daalde tot zo’n 500, maar de laatste jaren is er een zekere terugkeer naar het platteland te merken over heel Frankrijk, en ook Montaigut groeit weer langzaam.

In het lager gelegen gedeelte van het dorp is een vrij grote camping te vinden, verder is er een hotel en zijn er meerdere gîtes en chambres d’hôtes, waarvan de chambre d’hôte in het gerestaureerde kasteel wel de meest indrukwekkende is.

Bezoek de site van het dorpje.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.