De Vercors, kliffen zo ver het oog reikt

Het massief van de Vercors is misschien wel een van de meest pure plekken van Frankrijk. Het bergplateau ten zuidwesten van Grenoble is deels onbewoond en je kunt er genieten van weidse vergezichten. Het klimaat kent er grote uitersten: ‘s zomers zonnig, droog en warm, ‘s winters kan de temperatuur er makkelijk dalen tot -20 °C. Het is een uniek gebied dat weinig lijkt op welke andere streek ook in Frankrijk.

Hoog torent de Vercors uit boven de omgeving. Ongenaakbaar, als een soort natuurlijke citadellen, verrijzen de gehoekte toppen in het landschap. Vooral wanneer je vanuit het oosten aan komt rijden kun je makkelijk onder de indruk raken van de opdoemende granieten rotswanden. Ze lijken de weg te versperren, verder dan dit gaat het niet. Toch kronkelen langs en over die steile rotswanden allerlei wandelpaden en onverharde weggetjes omhoog, zodat je met een flinke wandeling boven kunt komen. Eenmaal boven word je nogmaals verrast door het prachtige uitzicht op de omringende rotskliffen.

De benaming bergplateau zet je misschien op het verkeerde been, plat is het er allerminst. Daarboven gaat het op en neer, en is het zaak de gebaande paden niet teveel te verlaten, het kan zomaar gebeuren dat de grond naast je ineens tientallen meters dieper is. Van alle kliffen die op het plateau boven je uit torenen, is er een net iets hoger dan de anderen: de Grand Veymont, met 2.341 meter de hoogste top van het gebied. Hoewel hij er indrukwekkend uitziet, is de route naar de top van deze berg niet erg ingewikkeld voor de geoefende wandelaar. De grootste uitdaging is de lengte van de wandeltocht: vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het heen en weer minstens 8 uur lopen. Plan je route dus goed, of blijf overnachten in een van de berghutten rondom de berg.

Bij elke wandeling in de Vercors zul je in elk geval volop kunnen genieten van de flora en fauna. Je vindt er meer dan 80 beschermde plantensoorten, zoals het vrouwenschoentje en de aurikel, en ook het dierenleven is er gevarieerd. Grote kans dat je een hert, berggeit, marmot of zelfs wildzwijn voorbij ziet komen. Daarnaast zijn er meer dan 140 verschillende vogelsoorten geteld in dit gebied.

Het regionale natuurpark van de Vercors telt in totaal 186.000 hectare. De onbewoonde hoogvlakte Hauts Plateaux du Vercors maakt bijna 10 procent daarvan uit. De Vercors wordt begrensd door de Rhône, Isère, Drac en Drôme. Het enige wintersportgebied in het park is rondom Villard-de-Lans, met zo’n 125 kilometer aan pistes. Tip voor een verblijf in dit gebied: een van de dorpjes ten oosten van de Mont Aiguille en de Grand Veymont.

Hauts plateaux du Vercors
Le Mémorial de la Résistance
– Ici souffle la liberté –

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

15 reacties op De Vercors, kliffen zo ver het oog reikt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.