D

De Vercors, kliffen zo ver het oog reikt

Parc naturel régional du Vercors

Het massief van de Vercors is misschien wel een van de meest pure plekken van Frankrijk. Het bergplateau ten zuidwesten van Grenoble is deels onbewoond en je kunt er genieten van weidse vergezichten. Het klimaat kent er grote uitersten: ‘s zomers zonnig, droog en warm, ‘s winters kan de temperatuur er makkelijk dalen tot -20 °C. Het is een uniek gebied dat weinig lijkt op welke andere streek ook in Frankrijk.

Hoog torent de Vercors uit boven de omgeving. Ongenaakbaar, als een soort natuurlijke citadellen, verrijzen de gehoekte toppen in het landschap. Vooral wanneer je vanuit het oosten aan komt rijden kun je makkelijk onder de indruk raken van de opdoemende granieten rotswanden. Ze lijken de weg te versperren, verder dan dit gaat het niet. Toch kronkelen langs en over die steile rotswanden allerlei wandelpaden en onverharde weggetjes omhoog, zodat je met een flinke wandeling boven kunt komen. Eenmaal boven word je nogmaals verrast door het prachtige uitzicht op de omringende rotskliffen.

De benaming bergplateau zet je misschien op het verkeerde been, plat is het er allerminst. Daarboven gaat het op en neer, en is het zaak de gebaande paden niet teveel te verlaten, het kan zomaar gebeuren dat de grond naast je ineens tientallen meters dieper is. Van alle kliffen die op het plateau boven je uit torenen, is er een net iets hoger dan de anderen: de Grand Veymont, met 2.341 meter de hoogste top van het gebied. Hoewel hij er indrukwekkend uitziet, is de route naar de top van deze berg niet erg ingewikkeld voor de geoefende wandelaar. De grootste uitdaging is de lengte van de wandeltocht: vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het heen en weer minstens 8 uur lopen. Plan je route dus goed, of blijf overnachten in een van de berghutten rondom de berg.

Bij elke wandeling in de Vercors zul je in elk geval volop kunnen genieten van de flora en fauna. Je vindt er meer dan 80 beschermde plantensoorten, zoals het vrouwenschoentje en de aurikel, en ook het dierenleven is er gevarieerd. Grote kans dat je een hert, berggeit, marmot of zelfs wildzwijn voorbij ziet komen. Daarnaast zijn er meer dan 140 verschillende vogelsoorten geteld in dit gebied.

Het regionale natuurpark van de Vercors telt in totaal 186.000 hectare. De onbewoonde hoogvlakte Hauts Plateaux du Vercors maakt bijna 10 procent daarvan uit. De Vercors wordt begrensd door de Rhône, Isère, Drac en Drôme. Het enige wintersportgebied in het park is rondom Villard-de-Lans, met zo’n 125 kilometer aan pistes. Tip voor een verblijf in dit gebied: een van de dorpjes ten oosten van de Mont Aiguille en de Grand Veymont.

Hauts plateaux du Vercors
Le Mémorial de la Résistance
– Ici souffle la liberté –

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Yvonne schrijft:

  Wat een gave natuur zeg, echt geen idee dat dit bestond in de buurt van Grenoble… wel vaak langs dat gebied gereden dus, op weg naar het zuiden, maar zonder te stoppen. Mooi dat ik daar dus een keer naartoe wil!

 2. Wiebe schrijft:

  Hoi Martijn

  Mooie foto’s en leuke tekst.

  Aan de kant van de Drôme zit ook nog een klein wintersport gebied. Als je vanuit Die de col du rousset oprijdt, kom je er.

  Groet Wiebe

 3. Nance schrijft:

  Hallo Patrick, waar kan je de wandeling maken op de eerste foto? In de voorgaande post vermeld je Le Rivet. Heeft de wandeling een specifieke naam?
  Ik ben net terug van Vercors, en in de Dienst Toerisme, waar dezelfde foto wordt gebruikt, konden ze me niet vertellen waar het was… 🙁

 4. carla schrijft:

  martijn,
  wij willen volgende week met auto (bmw cabriolet met onze vouwwagen(!) van noord naar zuid door de Vercors gaan. Heb jij een advies route voor ons?

 5. FIEN DILLEN schrijft:

  Hallo!
  Leuke blog. Hoe geraak ik op de snelste manier van Grenoble stad in Parc Naturel Regional du Vercors?
  Alvast bedankt!
  Fien

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Hallo Fien,

   Met de auto is de snelste manier, bijvoorbeeld naar het dorp La Chapelle-en-Vercors. Hier zit ook het Office de Tourisme van de Vercors. Veel plezier!

 6. Sarah Konsten schrijft:

  Beste Martijn,
  Zou je op deze route kunnen wildkamperen met een klein tentje of kun je een plek aanraden (geen grote camping) waar je wel zou mogen verblijven?
  Groet, Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *