V

Vallée d’Orlu, wild bergdal bij Ax-les-Thermes

Wandeling in de Vallée d'Orlu

Een ruig berglandschap, groene weiden, klaterende riviertjes, kans om bijzondere dieren te spotten, welkom in de Vallée d’Orlu. Het afgelegen dal in de Ariège trekt wandelaars, klimmers en rustzoekers. In het dal zijn diverse wandelingen uitgezet, waarvan wij de mooiste hebben uitgekozen. We wandelen in een paar uur tijd naar een berghut aan een meer hoog in de bergen.

Streektips

Ook op avontuur in deze omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

We zijn tijdens onze reizen door Frankrijk altijd op zoek naar bijzondere plekken, liefst met veel natuur. En die zijn er in de Ariège genoeg te vinden. Het laatste weekend van ons verblijf in dit afwisselende departement brachten we door in een afgelegen bergdalletje bij Ax-les-Thermes, Vallée d’Orlu. Je vindt hier twee dorpjes, een waterkrachtcentrale, wolvenpark, maar verder vooral heel veel ruige natuur.

Hoewel het dal, zeker in vroeger tijde, niet zo toegankelijk is, wonen er toch al heel lang mensen hier. Het dorpje Orlu, waar het dal naar vernoemd is, wordt voor het eerst vermeld in de tiende eeuw. In al die tijd groeide het nooit echt verder en het ligt er dan ook nog tamelijk ongerept bij. Wel kreeg het dorp enkele malen te maken met een verwoestende lawine. Het aanzien van het dal veranderde verder lichtelijk door de bouw van een waterkrachtcentrale en de bijbehorende aanpassingen aan de rivieren en meren in het dal.

In het dorpje Orlu vind je de enige camping in het dal, een kleinschalige municipal. Voor een wandeling die ons dieper het dal in zal brengen vertrekken we vroeg in de morgen vanaf onze slaapplek op de camping en rijden we door naar het eind van het dal, waar een grote (gedurende de zomer betaalde) parkeerplaats is ingericht. Vanaf deze plek vertrekken diverse routes in het door wandelaars geliefde dal. Rond de parkeerplaats kan het dus op populaire dagen wat drukker zijn, maar dat laat je al snel achter als je richting de Refuge en Étangs d’en Beys loopt.

Meren en een berghut

Het dal van Orlu ligt in het meest oostelijke deel van de Ariège, tegen de Pyrénées-Orientales aan met aan de zuidkant de berg Pic Carlit, een populaire bestemming voor met name Catalaanse bergwandelaars. Het gebied is bijzonder rijk aan meertjes, in een omtrek van vier kilometer rondom de berghut ‘en Beys’ vindt je er zo’n dertig.

Onze wandeling voert dwars door het natuurreservaat van Orlu, waar je met een beetje geluk allerlei bijzondere flora en fauna kunt aanschouwen, zoals gieren, gemzen en de opvallende Lelie van de Pyreneeën, Lys des Pyrénées. Vanaf de Parking Fanguil lopen we eerst door een bos langs het riviertje de Oriège. Na ongeveer een uurtje wandelen bereiken we een open vlakte waar een grote kudde koeien graast. De laatste helft van de wandeling gaat een stukje steiler omhoog en vooral het laatste stuk voordat we op het plateau van het meer en de hut komen is vrij pittig klimmen. De brandende zon doet ook z’n best, maar op de terugweg zullen we nog vaak terugverlangen naar de warme zonnestralen.

Op het laatste stuk voor de aankomst bij de berghut lopen we evenwijdig aan een stenen kanaal, overblijfselen van pogingen om het water hier in goede banen te leiden. Na een kleine drie uur wandelen komen we uiteindelijk aan bij de fraai gelegen hut, met uitzicht over het grijsblauwe meer. Aan het zuidelijkste puntje van het meer vinden we een mooi picknickplekje, waar we even de tijd nemen om te genieten van de ruige omgeving. We blijven echter net iets té lang zitten, want als we een tiental minuten aan de terugweg begonnen zijn, komen er langzamerhand wat druppels uit de vrij snel opzettende bewolking. Voor we het weten trekt het dal vanuit het noorden dicht en door de stromende regen, met een enkele onweersklap, haasten we ons richting het beginpunt.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *