V

Vallée d’Eyne, bloemenvallei in de Catalaanse Pyreneeën

Vallée d'Eyne

Het dal van de duizend bloemen, dat is de bijnaam van deze bijzondere vallei tegen de Spaanse grens. Als je erdoorheen wandelt heb je dan ook soms het idee in een botanische tuin te zijn beland. Alleen de bordjes met de namen van de planten ontbreken nog. Maar nee, het is toch echt de vrije natuur, niets is er aangeplant en de plantnamen zul je er zelf bij moeten zoeken. In de achttiende eeuw werd dit dal ontdekt door botanisten en nog steeds trekt het zowel wetenschappers als natuurliefhebbers. Sinds 1993 is het volledige dal geklasseerd als reservaat.

Streektips

Zelf op ontdekkingstocht door deze vallei en de omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

De soortenrijkdom van Vallée d’Eyne wordt veroorzaakt door diverse factoren. Onder meer de klimaatinvloeden (een mengeling van land-, zee- en mediterraan klimaat) spelen een rol, maar ook de geleidelijk oplopende hoogte, de oriëntatie van het dal en de kuddes koeien en paarden die hier al eeuwenlang ‘s zomers grazen hebben invloed op de ontwikkeling van plantensoorten. Al die planten zorgen ook voor een overvloed aan insecten, wat eveneens een aantrekkingskracht heeft op vogels en andere insecteneters. Tot slot staat het dal ook bekend om de vele marmotten, isards (Pyrenese gemzen), steenbokken en roofvogels als de lammergier.

Aan het begin van onze reis door de Pyreneeën, in de zomer van 2021, kregen we van een medewerker van het toerismebureau van Font Romeu de tip om toch zeker ook even in dit dal te gaan kijken. Waar de meeste toeristen vooral de noordelijke hellingen en bergen van de Cerdagnestreek bezoeken, rondom de Pic Carlit, is het dal van Eyne een geliefde bestemming onder de lokale bevolking.

Lis des Pyrénées

Vanuit het dorpje Eyne, aan de voet van de vallei, heb je de keus uit diverse wandelingen. Om het dal te verkennen, is er allereerst het eenvoudige sentier d’interprétation, een wandelroute van ongeveer twee uur, met weinig hoogteverschil. Met dit pad ontdek je alleen het eerste begin van het dal. Verder kom je als je het wandelpad direct het dal inloopt. Het hoogteverschil van deze wandelroute is een stuk groter, maar de hoeveelheid bloemen en planten die je kunt zien en het fraaie uitzicht richting Font Romeu maken het meer dan de moeite waard. Voor de volledige wandeling naar het eind van het dal is de afstand, inclusief terugweg, veertien kilometer en het hoogteverschil elfhonderd meter. Maar het aardige is dat je niet per se het hele dal hoeft door te wandelen om van de omgeving te genieten. Je kunt simpelweg een stuk over het pad naar boven lopen en zien hoe ver je komt. Zo deed ik het, en dat bracht me tot ongeveer halverwege. Daar genoot ik met uitzicht op de Orri de Baix en kuddes paarden en koeien van een snelle versnapering, om vervolgens weer af te dalen richting de parkeerplaats net buiten Eyne.

Of je nu wel of geen grote kenner van bloemen en planten bent, er is onderweg veel moois te zien. Het eerste deel van de wandeling gaat door een bos, waar de vegetatie nog wat monotoon is, maar al snel kom je meer open stukken tegen en ontvouwt zich een prachtig berglandschap boordevol bloemen. Zo herkende ik al snel de endemische gele Lis des Pyrénées en de lichtroze Lis Martagon. Maar ook zag ik er ooievaarsbek (geranium), diverse distelsoorten en allerlei kruid. Met behulp van een applicatie als PlantNet zul je nog veel meer bloemen kunnen ontdekken. Ook als je planten minder interessant vindt, zul je hier alsnog genieten van de bergsfeer, met de prachtige uitzichten en het kabbelende bergbeekje.

Sportieve bergwandelaars kunnen aan het eind van het dal nog verder omhoog naar de Pic d’Eyne (2783 meter), voor een mooi panorama over de streek.

CategorieënPyreneeën Wandelen

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *