Vallée d’Eyne, bloemenvallei in de Catalaanse Pyreneeën

Het dal van de duizend bloemen, dat is de bijnaam van deze bijzondere vallei tegen de Spaanse grens. Als je erdoorheen wandelt heb je dan ook soms het idee in een botanische tuin te zijn beland. Alleen de bordjes met de namen van de planten ontbreken nog. Maar nee, het is toch echt de vrije natuur, niets is er aangeplant en de plantnamen zul je er zelf bij moeten zoeken. In de achttiende eeuw werd dit dal ontdekt door botanisten en nog steeds trekt het zowel wetenschappers als natuurliefhebbers. Sinds 1993 is het volledige dal geklasseerd als reservaat.

De soortenrijkdom van Vallée d’Eyne wordt veroorzaakt door diverse factoren. Onder meer de klimaatinvloeden (een mengeling van land-, zee- en mediterraan klimaat) spelen een rol, maar ook de geleidelijk oplopende hoogte, de oriëntatie van het dal en de kuddes koeien en paarden die hier al eeuwenlang ‘s zomers grazen hebben invloed op de ontwikkeling van plantensoorten. Al die planten zorgen ook voor een overvloed aan insecten, wat eveneens een aantrekkingskracht heeft op vogels en andere insecteneters. Tot slot staat het dal ook bekend om de vele marmotten, isards (Pyrenese gemzen), steenbokken en roofvogels als de lammergier.

Aan het begin van onze reis door de Pyreneeën, in de zomer van 2021, kregen we van een medewerker van het toerismebureau van Font Romeu de tip om toch zeker ook even in dit dal te gaan kijken. Waar de meeste toeristen vooral de noordelijke hellingen en bergen van de Cerdagnestreek bezoeken, rondom de Pic Carlit, is het dal van Eyne een geliefde bestemming onder de lokale bevolking.

Lis des Pyrénées

Vanuit het dorpje Eyne, aan de voet van de vallei, heb je de keus uit diverse wandelingen. Om het dal te verkennen, is er allereerst het eenvoudige sentier d’interprétation, een wandelroute van ongeveer twee uur, met weinig hoogteverschil. Met dit pad ontdek je alleen het eerste begin van het dal. Verder kom je als je het wandelpad direct het dal inloopt. Het hoogteverschil van deze wandelroute is een stuk groter, maar de hoeveelheid bloemen en planten die je kunt zien en het fraaie uitzicht richting Font Romeu maken het meer dan de moeite waard. Voor de volledige wandeling naar het eind van het dal is de afstand, inclusief terugweg, veertien kilometer en het hoogteverschil elfhonderd meter. Maar het aardige is dat je niet per se het hele dal hoeft door te wandelen om van de omgeving te genieten. Je kunt simpelweg een stuk over het pad naar boven lopen en zien hoe ver je komt. Zo deed ik het, en dat bracht me tot ongeveer halverwege. Daar genoot ik met uitzicht op de Orri de Baix en kuddes paarden en koeien van een snelle versnapering, om vervolgens weer af te dalen richting de parkeerplaats net buiten Eyne.

Of je nu wel of geen grote kenner van bloemen en planten bent, er is onderweg veel moois te zien. Het eerste deel van de wandeling gaat door een bos, waar de vegetatie nog wat monotoon is, maar al snel kom je meer open stukken tegen en ontvouwt zich een prachtig berglandschap boordevol bloemen. Zo herkende ik al snel de endemische gele Lis des Pyrénées en de lichtroze Lis Martagon. Maar ook zag ik er ooievaarsbek (geranium), diverse distelsoorten en allerlei kruid. Met behulp van een applicatie als PlantNet zul je nog veel meer bloemen kunnen ontdekken. Ook als je planten minder interessant vindt, zul je hier alsnog genieten van de bergsfeer, met de prachtige uitzichten en het kabbelende bergbeekje.

Sportieve bergwandelaars kunnen aan het eind van het dal nog verder omhoog naar de Pic d’Eyne (2783 meter), voor een mooi panorama over de streek.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek