O

Ontdekkingstocht door de Vallée de la Loue

Gorges des Nouailles

Tal van rivieren ontspringen in de Haut-Jura en banen zich een grillige weg door de heuvels. Een van die rivieren is de Loue. De bron van de Loue ligt hemelsbreed op een kilometer of tien van de Zwitserse grens in de buurt van Pontarlier. Ruim honderdtwintig kilometer verder stroomt de rivier in de Doubs. Daartussen vind je een afwisselend landschap met veel leuke plekken om te bezoeken.

Streektips

Zelf ook op ontdekkingstocht door de Jura? Misschien heb je wat aan deze tips!

Op zoek naar een GPS-bestand van deze route? In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips vind je deze en nog 49 andere reisroutes in Frankrijk, inclusief downloadbare GPX-bestanden.

We ontdekten de vallei van de Loue tijdens een tussenstop in de Jura van enkele dagen na een verblijf in de Franse Alpen. We waren uitgekomen bij de rustige camping La Plage Blanche van Huttopia en vanaf die plek maakten we enkele tochtjes door de omgeving.

Source de la Loue

Een van die tochten leidt ons via Arbois, met de bekende Cascade des Tufs, naar het begin van de Loue bij Ouhans. Of eigenlijk kun je over het begin niet spreken, want de Loue ontstaat in feite ergens onder de grond uit een samenloop van diverse ondergrondse rivieren en beken. Ooit is onderzocht dat zelfs een kleine afsplitsing van de Doubs, meer naar het noorden, uiteindelijk uitkomt in de Loue nog voordat deze boven de grond komt.

De Source de la Loue is al eeuwenlang een belangrijke plek voor de streek. In de middeleeuwen zijn hier al kanaliseringen aangebracht ten behoeve van watermolens. Het bijzondere is dat hiervan nog resten te bekijken zijn, op het punt waar het water uit de rotsen stroomt. Ook in het plaveisel van de weg die vanaf de parkeerplaats naar de bron toeloopt zijn nog de inkepingen te zien die eeuwen geleden werden gemaakt om karren makkelijker omhoog te kunnen trekken. De pure uitstraling van de omgeving wordt helaas wel wat aangetast door modernere installaties voor de waterkrachtcentrale van de EDF. Om de bron te bereiken moet je ongeveer tien minuten naar beneden lopen over een geasfalteerde weg.

Source de la Loue

Gorges de Nouailles

De Loue ontspringt in een zogenaamd reculée, een door erosie van water en gletsjers gevormd keteldal. Dat keteldal gaat na een paar honderd meter over in de Gorges des Nouailles. Dat klinkt spectaculair, en dat is het in de eerste paar kilometer ook wel. We rijden over de D67 langs een deel van de Gorges en we zien aan onze linkerkant een diep dal met steile rotswanden en onderin de kloof het blauwe water van de Loue tussen de bomen glinsteren.

Lods

Als we verder rijden door de Gorges des Nouailles, passeren we enkele leuke dorpjes. De eerste is het middeleeuwse Mouthier-Haute-Pierre, waar je onder meer een oude priorij kunt bewonderen. Wij rijden zelf door naar het volgende dorp, Lods, net als Mouthier-Haute-Pierre een oud wijndorp. Er is een wandelroute uitgezet die je in een half uurtje door het dorp voert, waarbij we langs de wasplaats – het lavoir -, oude huizen van wijnboeren, en de kerk komen. De schilderachtige ligging aan de Loue is echter de grootste troef van dit dorp.

Arc-et-Senans

Al snel wordt het dal van de Loue breder, zeker als je voorbij Ornans bent gekomen. Opvallend zijn de vele meanders in de rivier, wat fotogenieke plekken oplevert. Na Quingey komt de rivier in de ‘Basse vallée’. Even verderop kom je bij het stuk dat aangeduid wordt met de benaming Val d’Amour, een naam die afkomstig is uit de eerste eeuwen na het begin van de jaartelling.

Vlak daarvoor rijden we het onbeduidende dorp Arc-et-Senans binnen. Onbeduidend als dorp , maar niet onbeduidend vanwege de bezienswaardigheid die het rijk is: de Koninklijke zoutziederij. Op deze plek werd in de achttiende eeuw in opdracht van Lodewijk XVI door architect Claude-Nicolas Ledoux een bijna megalomaan complex gebouwd waar zout gewonnen werd uit pekelwater dat uit Salins-les-Bains afkomstig was. Voor de brandstof werd gebruik gemaakt van het grote bos van Chaux. In de negentiende eeuw kon deze niet langer opboksen tegen het zout uit zeewater dat via de spoorwegen goedkoop over het hele land vervoerd werd. De deels vervallen gebouwen zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw opgeknapt en tegenwoordig is er een museum in gevestigd. Een deel van het museum is gewijd aan architect Ledoux, een ander deel aan de geschiedenis van zoutwinning wereldwijd. Een leuke manier om te ontdekken hoe er vroeger op deze plek zout werd gefabriceerd. Ook kom je aan de hand van maquettes te weten wat de plannen van de architect waren om hier een ideale stad te ontwikkelen.

Camping La Plage Blanche

Aan het eind van de dag komen we terug bij onze camping. Wil je deze streek verkennen, dan is La Plage Blanche een aanrader. De landelijk gelegen camping ligt over ongeveer een kilometer lengte uitgestrekt aan de oever van de Loue. Je kunt er terecht met je camper of caravan, maar er zijn ook comfortabel ingerichte houten blokhutten en safaritenten met (en zonder) eigen sanitair. Door de ruime plekken en het rustig kabbelende water van de rivier kun je optimaal genieten van de natuur. Ook een leuke locatie voor vogelliefhebbers: vanaf ons terras zagen we bijvoorbeeld regelmatig een koppeltje ijsvogels voorbij scheren.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Inge Goemaere says:

    Hallo,
    Ik heb beide boeken en vindt deze zeer interessant. Ik ben blij om te horen dat er opnieuw een boek van jullie zal verschijnen. Ik kijk er naar uit om het aan te schaffen. Wel had ik een vraagje zou het mogelijk zijn om bij de wandelingen te vermelden of er een hond toegelaten is op de beschreven wandelingen.
    m.v.g.
    Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *