Valence-sur-Baïse, bastidedorp met uitzicht op de Pyreneeën

Bastidedorpen zijn er genoeg in Zuidwest-Frankrijk, maar dit is wel een van de mooist gelegen: Valence-sur-Baïse in de Gers. Ik ontdekte er een prachtig uitzichtpunt dat je vergezichten biedt op de glooiende heuvels van de Gers en in de verte de hoge besneeuwde Pyreneeëntoppen.

Oorlogen
Valence-sur-Baïse ligt op een rotsachtige verhoging in het landschap tussen Auch en Condom, aan de riviertjes Baïse en de Aloue. De bastide werd in 1274 opgericht in een samenwerking tussen de graaf van Armagnac en de abt van Flaran. Die laatste stelde land ter beschikking, het nieuwe dorp werd namelijk op een steenworp afstand van de abdij gevestigd. Het lijkt erop dat het dorp vervolgens snel verrees, want al in 1303 werd de kerk gebouwd.

Vanaf het begin bevond de bastide zich in het middelpunt van het conflict tussen de Fransen en Engelsen. Tien jaar na de oprichting overleed de graaf van Armagnac, en diens zoon ging over naar de Engelse kant, waarmee ook zijn bezittingen onder Engels bewind vielen. In de veertiende en vijftiende eeuw wisselde het dorp meermaals van kant, tot in 1473 de bezittingen van de graaf van Armagnac definitief in handen van de Franse kroon kwamen.

De centrale positie van de bastide verklaart waarom het dorp een omvangrijk verdedigingssysteem had, met muren, torens en poorten. Ook in de zestiende eeuw, tijdens de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten, kwamen die verdedigingswerken van pas. In 1594 kwam de strijd tot een einde en zorgde de koning ervoor dat de verdedigingswerken deels ontmanteld werden.

Miniatuur

Het is nog vroeg op de ochtend als ik mijn auto parkeer op het centrale plein van de bastide. De zon doet zijn best om door de dunne sluierbewolking heen te breken, maar slaagt daar nog niet echt in. Valence-sur-Baïse komt langzaam tot leven, er komt een bestelwagentje aanrijden. De bestuurder parkeert voor de kerk en opent de deuren ervan. Voor hier naar binnen te gaan, besluit ik even een rondje door het dorp te lopen. Ik had van tevoren gelezen dat je in de kerk omhoog kunt klimmen naar een balkonnetje met uitzicht op de Pyreneeën, en dat wil ik graag voor het laatst bewaren.

Om het centrale plein van het dorp staan aan alle kanten de typische huizen die je in een bastide verwacht, met stenen gevels en gewelfde bogen. Ik loop via de Rue Victor Hugo naar het zuiden, waar de Porte de l’Hérisson ligt, de enige overgebleven poort van het dorp. In het gebouwtje is een miniatuur te bewonderen van oude huisjes en ambachten, leuk om even binnen te stappen. Maar vooral kom je hier vanwege de weg die net buiten de poort langs de oude muren loopt. Aan de rechterkant de kalkstenen rotsen met daarboven de huizen en muren, aan de linkerkant een weids uitzicht op de Pyreneeën.

Gezang uit de Gascogne

Vervolgens ga ik naar de Grande Rue, waar een zaaltje is met informatie over bastides in de Gers. Deze is helaas nog gesloten als ik er langs loop, en dus loop ik terug naar de kerk. Het gebouw stamt uit de begintijd van de bastide, maar is in de loop der tijd nogal aangepast. Het meest recent nog in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen de voorgevel verhoogd werd en er een tweede toren verrees, symmetrisch aan de eerste. Alleen het portaal laat aan de buitenkant nog zien hoe het kerkje in de middeleeuwen uit moet hebben gezien. Ook van binnen werd de kerk vergroot, het hoofdeinde van de kerk en delen van de muren zijn nog min of meer origineel.

Na binnenkomst in de kerk ontdek ik aan de linkerkant naast het portaal een deurtje dat op een kiertje staat. Hierachter bevindt zich de trap omhoog. Als ik aan de eerste treden begin, hoor ik boven me het gekoer van de duiven die via diverse openingen de kerktoren in kunnen komen. Met flink wat gefladder maken ze zich uit de voeten, hoe hoger ik kom. Na een zestigtal treden kom ik boven in het gebouw uit, waar een deurtje is dat toegang geeft tot het balkon tussen de twee torens in.

Voor me en achter me opent zich het landschap van de Gers zich. Groene glooiende weides, onderbroken door boerderijen, dorpjes waarboven kerktorentjes uitsteken, en verder naar het zuiden de witte toppen van de Pyreneeën. Aan de rand van het balkon is een informatiebord bevestigd met daarop de namen van de belangrijkste bergen die je kunt zien. ‘Si proches, si loin’, zo dichtbij, zo ver… Je kunt ze bijna aanraken, lijkt het. Maar hemelsbreed is het toch nog een kilometer of 130.

Een plekje om stil van te worden, en je fototoestel tevoorschijn te pakken. Om de serene sfeer die er boven de kerk toch al heerst nog te versterken zit er onder het informatiebord een knop, met daarbij de woorden ‘Appuyez ici’, druk hier. Doe je dat, dan hoor je uit een luidspreker de klanken van een traditioneel eeuwenoud lied uit de Gascogne, over een jongen die zijn geliefde aan de andere kant van de Pyreneeën heeft. Zo dichtbij, en toch zo ver weg.

Ook leuk: om de zoveel tijd zie ik verschillende roofvogels overvliegen. Vale gieren uit de Pyreneeën? Voor hen is de afstand blijkbaar wat makkelijker te overbruggen. Met zulke grote vleugels zou ik het ook wel weten, en even een uitstapje maken naar die machtige bergtoppen verderop.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.