Vakwerkhuizen in de ‘champagnekurk’ van Troyes

Je moet je best doen om niet te struikelen bij een bezoek aan Troyes. Terwijl we door de nauwe straatjes dwalen, zijn onze ogen namelijk meer gericht op de eindeloze vakwerkgevels aan weerskanten dan op de weg voor ons. De eeuwenoude balken zijn her en der versierd met kunstig houtsnijwerk en ze zijn vrijwel allemaal in een onberispelijke staat. Maar de vele vakwerkhuizen zijn niet de enige bezienswaardigheden van Troyes. Hoogtepunt is de imposante kathedraal uit de dertiende eeuw.

Troyes is ongetwijfeld de meest sfeervolle stad in de Champagnestreek. Opvallend genoeg doet zelfs het stratenplan denken aan champagne: de boulevards om het centrum heen, vroeger de plek van de stadsmuren, vormen de omtrek van een champagnekurk, met aan de westkant de onderkant en het ‘dopje’ aan de noordoostkant. De binnenstad staat plaatselijk dan ook bekend als de ‘bouchon de champagne’.

Het is al een oude stad, oorspronkelijk was het een belangrijke nederzetting van de Tricasses, een Gallische stam. Een bekend verhaal uit de geschiedenis draait om bisschop Loup de Troyes, die halverwege de vijfde eeuw er persoonlijk voor gezorgd zou hebben dat Atilla de Hun de stad spaarde toen die door de Romeinen verdreven werd. In de achtste, negende en tiende eeuw werd Troyes meermaals geplunderd, eerst door de Saracenen en vervolgens door de Noormannen. In de dertiende eeuw begon een grote periode van bloei, onder meer dankzij de Foires de Champagne, grote internationale jaarmarkten die in diverse steden in de Champagnestreek (waaronder ook Provins, dat we eerder bezochten) gehouden werden.

Kerken

Het voordeel van de grote boulevards rondom het stadscentrum is dat er genoeg parkeergelegenheid is. Vanaf daar loop je zo de oude straten in. Wat ons met name opviel was de grootte van de binnenstad. Anders dan bijvoorbeeld Sens, waar in het centrum eigenlijk maar een straat is met vakwerkhuizen, telt Troyes tientallen pittoreske straten en is het bovendien een stuk uitgestrekter. Je hebt dus echt wel een halve dag nodig om een goede indruk van de stad te krijgen. Allereerst bekijken we het stadsdeel rondom de Église Saint-Pantaléon, die grotendeels uit de zestiende eeuw stamt. Hier vind je mooie straten met vakwerkhuizen als de Rue Turenne en de Rue de la Trinité. Vervolgens gaan we naar de Rue Champeaux en de Ruelle des Chats, waar je een idee krijgt hoe de stad er aan het eind van de middeleeuwen moet hebben uitgezien, toen de huizen nog veel dichter op elkaar stonden.

Troyes is rijk aan grote oude kerken. Iets verderop stappen we bijvoorbeeld de Église Saint-Jean-au-Marché binnen, die in de dertiende en veertiende eeuw in gotische stijl werd gebouwd. Nog indrukwekkender is de Basilique Saint-Urbain uit dezelfde tijd, die met name bekend is vanwege de supergrote glas-in-loodramen. Als we vervolgens nog verder in noordwestelijke richting lopen komen we al snel bij de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Deze opvallende, grote kerk heeft slechts een toren. Of het nu aan het gebrek aan geld lag of het feit dat de ondergrond vanwege de nabijheid van de Seine vrij instabiel bleek, de tweede toren die aan de westgevel gepland was, is er nooit gekomen. Ook in deze kerk vind je bijzondere glas-in-loodramen, waarvan de oudste uit de dertiende eeuw komen.

Musea

Troyes is een stad die je, zoals wij, in een paar uur kunt bekijken. Het is echter ook een stad die zeer geschikt is voor een wat langer verblijf, bijvoorbeeld voor een stedentrip van een weekend. Je hebt dan nog wat meer tijd om de sfeer in je op te snuiven en alle hoeken en gaten te ontdekken. Bovendien zijn er enkele interessante musea te bezichtigen, waar we nu niet aan toegekomen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld het Maison de l’Outil, over werktuigen en gereedschappen en het Musée Saint-Loup, met kunst en archeologie. Daarnaast ligt Troyes natuurlijk in de Champagnestreek, zodat er in de stad en omgeving ook mooie champagnetours zijn te maken, inclusief proeverijen.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

3 reacties op Vakwerkhuizen in de ‘champagnekurk’ van Troyes

 • wij hebben deze imposante stad ook al bezocht ,en niet ver ervandaan, ligt Essoyes
  geboortedorp van Renoir ,de schilder .
  hier zijn enige huizen versiert met zijn werken
  ,er zijn net buiten het centrum 2 camperplaatsen met voorzieningen
  een mooie tussenstop richting t zuiden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.