9

9 tips voor het vinden van het perfecte vakantiehuis in Frankrijk

De wintermaanden: het ideale moment om een vakantiebestemming voor komend jaar uit te zoeken. En dat betekent, als je geen kampeerder bent, ook weer op zoek naar een leuk vakantiehuisje voor de zomervakantie! Vroeger was de kerstvakantie bij ons thuis zo ongeveer dé tijd om de vakantiehuisjes-gidsen weer door te gaan spitten. Tegenwoordig heb je daar natuurlijk vooral het internet voor. Hoe vind je nu dat perfecte vakantiehuis in Frankrijk, voor een heerlijke vakantie? In deze blog geef ik een aantal tips!

#1: Welke streek?

Het vinden van een leuk vakantiehuis begint bij het bedenken naar welke streek je wilt. Bergen, heuvels, strand, bossen, steden of meren? Noord-Frankrijk, Zuid-Frankrijk? Op Frankrijk Puur hoop ik je vaak te inspireren met leuke tips in bekende en minder bekende streken. En op meer websites vind je tips voor de mooiste vakantiebestemmingen. Of vraag eens rond aan collega’s en familie, of ze nog een mooie streek in Frankrijk weten waar je absoluut eens naar toe moet. Twijfel je tussen de bergen of de zee? Lees dan dit artikel eens.

#2: Seizoen

Hoogseizoen of laagseizoen? Heb je schoolgaande kinderen? Dan ben je over het algemeen gebonden aan het hoogseizoen. Maar zijn je kinderen het huis uit, of heb je (nog) geen kinderen? Dan loont het om juist net buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan, bijvoorbeeld juni of september. De huisjes zijn dan meestal een stukje goedkoper, je hebt grotere kans dat jouw droomhuis nog vrij is, en het is een stuk rustiger in de populaire vakantiegebieden. Driemaal winst dus! Als je in het laagseizoen naar een vakantiepark gaat kan het nog wel gebeuren dat sommige faciliteiten gesloten zijn, of dat er onderhoud aan het park wordt uitgevoerd.

#3: Weet waar je moet zoeken

Het zoeken naar een vakantiehuis kun je op meerdere manieren aanpakken. Je kunt gewoon op Google zoeken naar huisjes van particulieren of beginnen bij de grote huisjeswebsites, die als bemiddelaar optreden. Allebei heeft het zo zijn voordelen. Als je via de websites van eigenaren een huisje vindt en boekt, heb je over het algemeen wat persoonlijker contact. En lang niet alle vakantiehuisjes zijn te vinden op de grote boekingswebsites. Maar een grotere vakantiehuisjeswebsite heeft ook voordelen. Zo worden de huisjes uitgebreid gecontroleerd en moeten ze aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Uit eigen ervaring kan ik de websites Interhome en Belvilla aanraden om vakantiehuisjes in Frankrijk te vinden. Daarnaast heb ik ook goede ervaringen met FranceComfort, die vakantiehuizen op vakantieparken door heel Frankrijk aanbieden. Verder heeft Booking.com een steeds groter wordend aanbod van vakantiehuisjes. Ik boekte er bijvoorbeeld mijn huisje op Corsica. En ten slotte kan je natuurlijk ook gewoon op Google zoeken met zoektermen als ‘vakantiehuisje Dordogne’ bijvoorbeeld.

#4: Faciliteiten

Bedenk goed wat je eisen qua faciliteiten zijn: Met of zonder zwembad? Appartement of losstaand huisje? Op een vakantiepark, in een dorp, of midden in de natuur? Hoeveel slaapkamers? Op veel huisjeszoekwebsites kun je met behulp van filters het aanbod al snel overzichtelijker maken.

#5: Wat te doen in de buurt?

Bekijk wat er allemaal in de directe omgeving van het huisje te doen is. Een beetje rijden tijdens je vakantie is leuk, want dan kun je prachtige roadtrips maken, maar je wilt niet élke dag een eind hoeven te rijden voor een mooie wandeling of om een schilderachtig dorpje te bezoeken. Verkijk je ook niet op de tijden die routeplanners vermelden: een uur rijden naar een leuke attractie of activiteit lijkt op papier niet zo ver, maar in de praktijk kan dat toch best nog tegenvallen, als het bloedwarm is bijvoorbeeld, of als je onderweg ook nog andere leuke dingen tegenkomt.

#6: Franse termen

Misschien kunnen sommige Franse termen ook nog verwarring zaaien: een gîte kan bijvoorbeeld meerdere betekenissen hebben. Als soortnaam betekent het min of meer ‘onderkomen voor toeristen’. Meestal staat het woord gîte voor ‘gîte rural’, oftewel een onderkomen (appartement of los huisje met badkamer en keuken) op het platteland. Maar je komt het woord gîte ook tegen voor ‘gîtes d’étape’, dat zijn onderkomens voor wandelaars en fietsers, met gemeenschappelijke slaapzalen, die meer lijken op veredelde berghutten. Sommige hotels noemen hun kamers ook gîtes. Andere termen die je tegen kunt komen:
– Chalet: wordt meestal gebruikt voor een grotendeels van hout gemaakt huis(je) in een bergachtige regio
– Chambre d’hôtes: gastenkamers, oftewel bed & breakfast
– Table d’hôtes: als de eigenaren van een b&b ook ‘s avonds de mogelijkheid bieden om mee te eten
– Ferme auberge: een eenvoudig hotel of gastenkamers in een boerderij
– Maison de vacances: vakantiehuis
– Village de vacances: vakantiepark
– Location de vacances: Huuraccommodatie

#7: Omgeving

Zoek het huis of appartement op Google Maps en Streetview. Zo zie je meteen hoe de omgeving is. Je zult de eerste niet zijn die er pas na aankomst achter komt dat er een gigantische fabriek in de achtertuin staat, of dat het huisje grenst aan een (te) drukke weg, of dat het lijkt dat een huisje direct aan het strand staat terwijl dat niet zo blijkt te zijn. De foto’s op huisjessites vertellen lang niet altijd het hele verhaal en zijn vaak extra voordelig genomen.

#8: Waarderingen

Let op de waarderingen van eerdere huurders van het vakantiehuisje dat je op het oog hebt. Op de meeste huisjeswebsites vind je beoordelingen van mensen die in het huisje vakantie hebben gevierd. Was het een positieve ervaring? Waren er negatieve punten? Hoe belangrijk vind je die negatieve punten?

#9: Bijkomende kosten

Kijk goed wat er bij de prijs inbegrepen is. Vaak komen er nog (verplichte) kosten bij het boeken van een huisje, zoals schoonmaakkosten, kosten voor de huur van bedlinnen en toeristenbelasting. In sommige gevallen moet je die direct bij het boeken betalen, in andere gevallen worden die ter plekke afgerekend.

Vakantiehuis Frankrijk
Uitzicht vanaf het balkon van Les Veinards in de Ardèche

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *