Twee routes om de streek Forez te ontdekken

Forez? Een naam die je waarschijnlijk niet veel zal zeggen. En zelfs onder Fransen spreekt deze streek weinig tot de verbeelding. Toch is het een prachtig gebied om eens verder te ontdekken. Een glooiend groen landschap, schilderachtige dorpjes, een rijke geschiedenis, en vooral ook veel rust en ruimte. Ook heel erg geschikt dus als je van slow-travel houdt en je de kunst verstaat om in alle rust van kleine hoogtepunten te genieten. In september reed ik enkele delen van twee toeristische routes die je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de streek voeren.

Maar eerst even om je geheugen op te frissen, of om voor het eerst deze streek aan je voor te stellen: Forez, in het departement Loire, is een oude Franse provincie die grofweg tussen Lyon, Clermont-Ferrand en Saint-Étienne ligt. Om preciezer te zijn, de streek wordt aan het westen begrensd door het natuurpark Livradois-Forez, in het oosten door de Monts du Lyonnais en in het zuiden door het departement Haute-Loire. Het bestaat uit een bergachtig gebied, de Monts du Forez, met Pierre-sur-Haute op 1.634 meter als hoogste punt, en een laagvlakte, de Plaine du Forez, waar de Loire doorheen stroomt.

Forez maakt geologisch nog grotendeels deel uit van de uitlopers van het vulkanische Auvergnemassief. Daar dankt het gebied ook de zogenaamde ‘pics basaltiques’ van, kleine heuveltjes waar je vaak nog basalt aan het oppervlakte in terugvindt en in sommige contouren nog de lavastromen kunt herkennen.

Er zijn in de streek Forez twee toeristische routes uitgezet, met elk hun eigen karakteristieke onderdelen. Het gaat om de route du basalte en de route des balcons. Ze zijn aangegeven met routeborden langs de kant van de weg en bij de belangrijkste stoppunten staan informatieborden met toelichting. Voor elk van de routes kun je prima een dag uittrekken, om rustig de tijd te hebben om alles te bekijken wat er te bekijken valt.

Route des balcons

De route des balcons heet niet voor niets zo: het is een rit die je langs de mooiste en indrukwekkendste uitzichtpunten van de streek brengt. Je hebt vanaf die ‘balkonnen’ een weids uitzicht over de vallei waar de Loire door stroomt, en kunt met heel helder weer zelfs vaak tot aan de Alpentoppen kijken, met onder meer de wit besneeuwde Mont Blanc die overal bovenuit steekt.

De route start in het noorden bij Noirétable en loopt vervolgens via de Col de la Loge naar het bergdorpje Chalmazel. Van daaruit gaat het al maar bochtiger over de hellingen van de Monts du Forez naar het zuiden, via Saint-Bonnet-le-Courreau, onderlangs de Hautes Chaumes – de weidevelden waar de Fourme-kaas wordt vervaardigd – richting Marols en Usson-en-Forez. Uiteindelijk leidt de weg je via het leuke stadje Saint-Bonnet-le-Château naar de Gorges de la Loire (prachtige oude kastelen!) en het eindpunt Saint-Just-Saint-Rambert.

In de Monts du Forez.
In de Monts du Forez.
Monts du Forez
Uitzicht over de Monts du Forez.
Chalmazel.
Chalmazel.
Saint-Bonnet-le-Courreau.
Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Château.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Château.
De Gorges de la Loire bij het dorpje Chambles.
De Gorges de la Loire bij het dorpje Chambles.

Route du basalte

De route du basalte gaat juist door het laagland en is een rondrit, in tegenstelling tot de balkonnenroute die je van noord naar zuid (of andersom) voert. In de streek Forez zijn er zo’n honderd ‘pics basaltiques’. Op een aantal daarvan werd de strategische positie in vroeger eeuwen uitgebuit door de bouw van kastelen of versterkte kloosters. Je zult de mooiste wel tegenkomen op deze route. Begin bijvoorbeeld in Champdieu, en rij vervolgens het rondje met de klok mee richting Boën-sur-Lignon en ga vervolgens westwaarts. Je bevindt je in de côtes du Forez, het meest zuidelijke wijngebied van de Loirewijnen.

Via de ruïnes van het oude kasteel van Couzan rijd je over een bochtig weggetje richting Saint-Just-en-Bas. Hierna ga je oostwaarts en passeer je zogenaamde ‘basalten orgelpijpen’, een natuurfenomeen dat je vaker in deze streek kunt tegenkomen. Na een tijdje arriveer je in Montverdun, een dorpje met een priorij op zo’n basalten heuveltop. Net daarvoor ben je een andere bezienswaardigheid op de route gepasseerd, het kasteel La Bâtie d’Urfé, waar de beroemde schrijver Honoré d’Urfé gewoond heeft. Na Montverdun rij je richting de Loire, om vervolgens via een bochtje onderlangs Montbrison uit te komen. Vanaf Montbrison kun je nog een uitstapje maken over de route, door een heuvelachtig gebied, waarna je weer in Champdieu uitkomt.

Champdieu.
Champdieu.
Op de laagvlakte van Forez vind je overal verwijzingen naar het basalt.
Op de laagvlakte van Forez vind je overal verwijzingen naar het basalt.
De priorij van Montverdun, met op de achtergrond de bergen van Forez.
De priorij van Montverdun, met op de achtergrond de bergen van Forez.
Uitzicht vanaf de priorij van Montverdun.
Uitzicht vanaf de priorij van Montverdun.
Montbrison
Leuk kanaaltje in Montbrison.

Praktisch

Een routekaart met daarop de twee routes aangegeven kun je hier downloaden. Dit kaartje is ook op papier verkrijgbaar bij de verschillende Offices de Tourisme in de streek Forez. Op deze kaart staan met symbolen de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek aangegeven.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.