In de heuvels rondom Champdieu.
Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Twee routes om de streek Forez te ontdekken

Forez? Een naam die je waarschijnlijk niet veel zal zeggen. En zelfs onder Fransen spreekt deze streek weinig tot de verbeelding. Toch is het een prachtig gebied om eens verder te ontdekken. Een glooiend groen landschap, schilderachtige dorpjes, een rijke geschiedenis, en vooral ook veel rust en ruimte. Ook heel erg geschikt dus als je van slow-travel houdt en je de kunst verstaat om in alle rust van kleine hoogtepunten te genieten. In september reed ik enkele delen van twee toeristische routes die je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de streek voeren.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Wil je zelf deze bijzondere streek ontdekken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Maar eerst even om je geheugen op te frissen, of om voor het eerst deze streek aan je voor te stellen: Forez, in het departement Loire, is een oude Franse provincie die grofweg tussen Lyon, Clermont-Ferrand en Saint-Étienne ligt. Om preciezer te zijn, de streek wordt aan het westen begrensd door het natuurpark Livradois-Forez, in het oosten door de Monts du Lyonnais en in het zuiden door het departement Haute-Loire. Het bestaat uit een bergachtig gebied, de Monts du Forez, met Pierre-sur-Haute op 1.634 meter als hoogste punt, en een laagvlakte, de Plaine du Forez, waar de Loire doorheen stroomt.

Forez maakt geologisch nog grotendeels deel uit van de uitlopers van het vulkanische Auvergnemassief. Daar dankt het gebied ook de zogenaamde ‘pics basaltiques’ van, kleine heuveltjes waar je vaak nog basalt aan het oppervlakte in terugvindt en in sommige contouren nog de lavastromen kunt herkennen.

Er zijn in de streek Forez twee toeristische routes uitgezet, met elk hun eigen karakteristieke onderdelen. Het gaat om de route du basalte en de route des balcons. Ze zijn aangegeven met routeborden langs de kant van de weg en bij de belangrijkste stoppunten staan informatieborden met toelichting. Voor elk van de routes kun je prima een dag uittrekken, om rustig de tijd te hebben om alles te bekijken wat er te bekijken valt.

Route des balcons

De route des balcons heet niet voor niets zo: het is een rit die je langs de mooiste en indrukwekkendste uitzichtpunten van de streek brengt. Je hebt vanaf die ‘balkonnen’ een weids uitzicht over de vallei waar de Loire door stroomt, en kunt met heel helder weer zelfs vaak tot aan de Alpentoppen kijken, met onder meer de wit besneeuwde Mont Blanc die overal bovenuit steekt.

De route start in het noorden bij Noirétable en loopt vervolgens via de Col de la Loge naar het bergdorpje Chalmazel. Van daaruit gaat het al maar bochtiger over de hellingen van de Monts du Forez naar het zuiden, via Saint-Bonnet-le-Courreau, onderlangs de Hautes Chaumes – de weidevelden waar de Fourme-kaas wordt vervaardigd – richting Marols en Usson-en-Forez. Uiteindelijk leidt de weg je via het leuke stadje Saint-Bonnet-le-Château naar de Gorges de la Loire (prachtige oude kastelen!) en het eindpunt Saint-Just-Saint-Rambert.

In de Monts du Forez.
In de Monts du Forez.
Monts du Forez
Uitzicht over de Monts du Forez.
Chalmazel.
Chalmazel.
Saint-Bonnet-le-Courreau.
Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Courreau.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Château.
Uitzicht vanaf Saint-Bonnet-le-Château.
De Gorges de la Loire bij het dorpje Chambles.
De Gorges de la Loire bij het dorpje Chambles.

Route du basalte

De route du basalte gaat juist door het laagland en is een rondrit, in tegenstelling tot de balkonnenroute die je van noord naar zuid (of andersom) voert. In de streek Forez zijn er zo’n honderd ‘pics basaltiques’. Op een aantal daarvan werd de strategische positie in vroeger eeuwen uitgebuit door de bouw van kastelen of versterkte kloosters. Je zult de mooiste wel tegenkomen op deze route. Begin bijvoorbeeld in Champdieu, en rij vervolgens het rondje met de klok mee richting Boën-sur-Lignon en ga vervolgens westwaarts. Je bevindt je in de côtes du Forez, het meest zuidelijke wijngebied van de Loirewijnen.

Via de ruïnes van het oude kasteel van Couzan rijd je over een bochtig weggetje richting Saint-Just-en-Bas. Hierna ga je oostwaarts en passeer je zogenaamde ‘basalten orgelpijpen’, een natuurfenomeen dat je vaker in deze streek kunt tegenkomen. Na een tijdje arriveer je in Montverdun, een dorpje met een priorij op zo’n basalten heuveltop. Net daarvoor ben je een andere bezienswaardigheid op de route gepasseerd, het kasteel La Bâtie d’Urfé, waar de beroemde schrijver Honoré d’Urfé gewoond heeft. Na Montverdun rij je richting de Loire, om vervolgens via een bochtje onderlangs Montbrison uit te komen. Vanaf Montbrison kun je nog een uitstapje maken over de route, door een heuvelachtig gebied, waarna je weer in Champdieu uitkomt.

Champdieu.
Champdieu.
Op de laagvlakte van Forez vind je overal verwijzingen naar het basalt.
Op de laagvlakte van Forez vind je overal verwijzingen naar het basalt.
De priorij van Montverdun, met op de achtergrond de bergen van Forez.
De priorij van Montverdun, met op de achtergrond de bergen van Forez.
Uitzicht vanaf de priorij van Montverdun.
Uitzicht vanaf de priorij van Montverdun.
Montbrison
Leuk kanaaltje in Montbrison.

Praktisch

Een routekaart met daarop de twee routes aangegeven kun je hier downloaden. Dit kaartje is ook op papier verkrijgbaar bij de verschillende Offices de Tourisme in de streek Forez. Op deze kaart staan met symbolen de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek aangegeven.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant