Mooiste tuinen van Frankrijk

Mooiste tuinen van Frankrijk

Tuinen, wie houdt er niet van. Echte toevluchtsoorden voor rustzoekers, een veilige haven om je even terug te trekken en bij te komen van een drukke dag. In Frankrijk zijn er veel mooie tuinen te bewonderen. Sommigen al eeuwenoud, anderen van recentere datum. Of ze nu om esthetische redenen zijn aangelegd, bijvoorbeeld bij een kasteel, of met wetenschappelijke doeleinden, het is altijd leuk om door een tuin te wandelen. Geniet van de bloemen, ontdek bijzondere plantensoorten en verwonder je over de kleurenpracht. Dit zijn enkele van de mooiste tuinen van Frankrijk.

Jardin du Lautaret

Mooiste tuinen van Frankrijk

Bovenop de Col du Lautaret, een bergpas van meer dan tweeduizend meter in de Hautes-Alpes, vind je de Jardin alpin du Lautaret. Deze alpentuin valt op vanwege het prachtige decor. Op de achtergrond de imposante berg Meije, op de voorgrond allerlei bijzondere bloemen en planten uit alle delen van de wereld. Het is een van de oudste alpentuinen van Europa en stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Er zijn meer dan tweeduizend plantensoorten te bewonderen.

Bambouseraie de Prafrance, Anduze

Mooiste tuinen van Frankrijk

Bamboe in Frankrijk? Als je in de bamboetuin van Prafrance rondloopt heb je soms zomaar het idee ergens in de tropen te wandelen. Om je heen staan overal torenhoge bamboeplanten, meer dan driehonderd verschillende soorten. Maar er zijn ook andere tropische planten, bijvoorbeeld in een oude kas op het terrein. In totaal telt de tuin meer dan vierendertig hectare, en kun je er gerust een dagdeel besteden. Je ontdekt dan bijvoorbeeld ook een nagebouwd Laotiaans dorp en een Japanse tuin. De Bambouseraie stamt uit 1856 en is in de zomermaanden dagelijks geopend.

Jardin alpin la Jaÿsinia, Samoëns

Mooiste tuinen van Frankrijk

De botanische alpentuin van Samoëns werd in 1906 aangelegd door Marie-Louise Cognacq-Jaÿ, die samen met haar man het beroemde warenhuis La Samaritaine in Parijs had gesticht. In de tuin, die tegen een berghelling is aangelegd, vind je meer dan vijfentwintighonderd verschillende plantensoorten uit verschillende berggebieden overal ter wereld. Je wandelt hier in een oase van rust, met mooi uitzicht op het dorp Samoëns en de omliggende bergen.

Jardin botanique alpin Chanousia

Mooiste tuinen van Frankrijk

Nog zo’n bijzondere alpentuin vind je bij de Col du Petit Saint-Bernard. Hoewel het op Frans grondgebied ligt, wordt het beheerd door de gemeente La Thuile in Italië. De tuin ligt op 2170 meter hoogte en heeft dan ook enkel soorten die aan de barre omstandigheden hier gewend zijn. Zo ligt er het grootste deel van het jaar bijvoorbeeld sneeuw op deze berghellingen. Je kunt er terecht voor meer dan zestienhonderd alpenplanten, die op thema (bijv. veld, puinhelling, water) gegroepeerd staan. Op de achtergrond ligt de Mont Blanc in volle glorie te schitteren.

Jardin des Plantes, Coutances

Mooiste tuinen van Frankrijk

Deze bijzondere tuin ligt in het plaatsje Coutances in Normandië en vormt een mooie mengeling van de Engelse, Italiaanse en Franse stijl. De tuin werd halverwege de negentiende eeuw aangelegd en herbergt nog altijd veel planten en bomen die in die tijd werden geplant. Het is een heerlijke rustige plek in het centrum van de stad, een bezoek is dan ook een ideaal moment om weer even op te laden, temidden van een mooie groene omgeving. Er zijn allerlei zitjes en verborgen plekken gecreëerd. In de tuin vind je zowel inheemse als uitheemse planten en bomen.

Les jardins de Claude Monet, Giverny

Mooiste tuinen van Frankrijk

Tuinen vormen een geliefde inspiratiebron voor schilders. Zo ook de tuin van Claude Monet, een van de grootste impressionistische schilders van Frankrijk. Hij heeft de tuin zelf grotendeels ingericht en aangeplant, nadat hij er in 1883 ging wonen. In de jaren zeventig werden de toentertijd vervallen tuinen, het huis en atelier grootschalig opgeknapt en sindsdien is het een mooie bestemming voor iedereen die meer wil weten over het leven en werk van Monet. In de weelderige tuinen is het soms net of je in een van Monets schilderijen rondloopt.

Les jardins suspendus de Marqueyssac

Mooiste tuinen van Frankrijk

Hoog boven de rivier de Dordogne ligt het kasteel van Marqueyssac, op een rotsachtige helling. Rondom het kasteel dat dateert uit de achttiende eeuw werd halverwege de negentiende eeuw een prachtige tuin aangelegd. Je vindt er doolhoven van buxushagen, cypressen en talloze bloemen. De hagen worden met de hand gesnoeid, in mooie ronde vormen. Voor de meer avontuurlijk ingestelde tuinliefhebber loopt er vanuit de tuin halverwege de rotswanden boven de Dordogne een korte viaferrataroute.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant