Tropische waterval in Frankrijk: Cascade des Tufs bij Arbois

Je waant je haast op een tropisch eiland wanneer je tussen de bomen de waterval ontwaart. Het water klatert enkele meters naar beneden temidden van de rotsen die dik zijn begroeid met mos. In de bedding van het riviertje Cuisance zijn tientallen lage bassins gevormd met kristalhelder water. Langs het stroompje volop bomen en struikgewas. Welkom in de Jura.

Streektips

Zelf ook wandelen naar mooie rivieren en meren in de Jura? Misschien heb je wat aan deze tips!

We bevinden ons hier in de streek van de zogenaamde reculées, diepe dalen in de kalkstenen plateaus van de Jura. Een typische doodlopende vallei met een platte bodem, aan drie zijden steile rotswanden van soms wel tweehonderdvijftig meter hoogte, en aan het uiteinde een bron die tussen de rotsen ontspringt en zijn oorsprong vindt in de grotten en ondergrondse meren van de Jura.

De bekendste reculées vind je bij Baume-les-Messieurs en bij Arbois. Allebei hebben ze een waterval met dezelfde naam: de Cascade des Tufs. Die naam danken ze aan het gesteente dat in de loop der tijd gevormd is door het kalkrijke water. Door al het kalk dat is afgezet zijn prachtige vormen ontstaan.

Droogte

Eerder tijdens de paar dagen die we in de Jura doorbrachten, waren we al naar de gelijknamige waterval bij Baume-les-Messieurs gegaan, om daar tot onze verrassing te ontdekken dat deze geheel droog stond. Een veelvoorkomend fenomeen van die waterval: na een droge periode is al het water er weg. Meer geluk hebben we bij de Cascade des Tufs bij Arbois. Weliswaar niet zoveel water als op de mooiste foto’s van deze waterval op internet te zien is, maar nog altijd een heel behoorlijk stroompje.

We bereiken de waterval na een kwartiertje lopen vanaf de parkeerplaats in het dorp. Dit soort natuurverschijnselen heeft de neiging om aan het succes ten onder te gaan, een reden voor de inwoners van Planches-près-Arbois om een noodkreet op een spandoek boven de toegangsweg naar de waterval te hangen. Parkeer alleen op de aangewezen parkeerplaats, ga in coronatijd niet allemaal tegelijk naar de waterval, en ga vooral ook niet pootjebaden of met je schoenen lopen op het kwetsbare kalksteen.

Na een uitgebreid fotomoment van de fotogenieke omgeving is het tijd om nog even verder het bos in te duiken. We klimmen enkele meters naar de bovenkant van de waterval en volgen de loop van het riviertje verder naar ‘La Petite source’. Gaandeweg ontdek je dan een soort trappetje van kalkstenen bassins, tot je uiteindelijk bij het punt uitkomt waar het water onder uit de rotsen van het cirque het dal instroomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk

Schrijf je net als 22.845 anderen in voor onze nieuwsbrief en download het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50 helemaal gratis