De trein komt aan op het station van Sospel.
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Van Nice naar de bergen met de Train des Merveilles

Nice is een prachtige bestemming voor een stedentrip. Niet alleen omdat de stad zelf zo mooi is, maar ook omdat je binnen no-time in prachtige natuur bent, in het achterland van de stad. Bijvoorbeeld door de Train des Merveilles te nemen, een treinrit die je van Nice naar Tende, hoog in de bergen tegen de Italiaanse grens brengt. Ik reed mee met deze toeristische trein en laat je in deze blog enkele hoogtepunten zien.

Het is rond half negen wanneer we de blauwgrijze wagons van de Train des Merveilles het station van Nice zien binnenrijden. Het startpunt van een dagje in de Alpen, die hier zo dichtbij de Côte d’Azur liggen. Na een kwartiertje treinen door de industriële buitenwijken van Nice komen we in een ongerepter landschap. Sommige toppen van de heuvels hier zijn nog met sneeuw bedekt. Een heel ander gezicht dan wanneer je de Train des Merveilles in de zomer neemt. In de winterperiode moet je het dan wel doen zonder commentaar van een meereizende gids (‘s zomers eenmaal per dag), maar het voordeel is weer dat het een stuk rustiger is.

Onderweg met de Train des Merveilles passeer je het dorp Escarène.
Onderweg met de Train des Merveilles passeer je het dorp Escarène.
Onderweg passeer je prachtige bergen. Het landschap wordt steeds ruiger, hoe verder je van Nice vandaan komt.
Vanuit de trein zie je prachtige bergen. Het landschap wordt steeds ruiger, hoe verder je van Nice vandaan komt.

Al snel komen we langs de stations Peillon en Peille, een voorteken van wat je verder gedurende deze reis te wachten staat. Het dorpje Peillon zien we rechts van ons hoog op een uitstekende rots liggen, een typisch voorbeeld van een village perché, zoals er in deze streek zoveel zijn. Om Peillon vanaf het station te bereiken moet je eerst nog zo’n 40 minuten lopen, dus dat doen we vandaag maar even niet. Ons eerste uitstapplekje vandaag wordt namelijk Sospel, een mooi stadje in een kom gelegen, aan de rivier de Bévéra. In Sospel loop ik een rondje door het oude centrum, onder meer langs een bekende brug met een poort erop, en langs de kathedraal die dit stadje rijk is. Erg lang de tijd hebben we niet om van dit stadje te genieten, want we willen de volgende trein in de dienstregeling nemen om verder te gaan, en die vertrekt een kleine driekwartier later.

Het leuke stadje Sospel.
Het leuke stadje Sospel.

Die volgende trein brengt ons naar Breil-sur-Roya, waar we helaas over moeten stappen op een bus (tot eind april 2018 reden er door werkzaamheden namelijk geen treinen vanaf Breil naar Tende). Maar de vervangende bus volgt min of meer dezelfde route, zodat we toch de kans krijgen verder de bergen in te trekken. Vanaf Breil is het nog een kwartier naar het volgende hoogtepunt op de route van de Train des Merveilles, Saorge. Dit dorp ligt prachtig op een berghelling in een afgelegen vallei. Je vindt hier heel veel middeleeuwse huisjes en straatjes en bovendien een mooi barok klooster. Je leest alles over Saorge in mijn blog over dit plaatsje.

Uitzicht op Saorge.
Uitzicht op Saorge.
Uitzicht op Saorge.
Uitzicht op Saorge.

Na Saorge was het plan eigenlijk om nog verder te gaan met de bus naar Tende, maar omdat we de bus missen doordat de terugweg vanaf Saorge wat langer duurde dan gepland, besluiten we terug te gaan naar Nice. Tende, het eindpunt van de Train des Merveilles, komt op de bucketlist om later nog eens te bezoeken. Misschien maar goed ook, want in Tende waren we waarschijnlijk met de geplande twee uurtjes bezoektijd lang niet tevreden geweest.

De Train des Merveilles
De Train des Merveilles is vernoemd naar de Vallée des Merveilles, een hoog bergdal nabij Tende met archeologische vondsten uit de prehistorie, waaronder ruim 40.000 rotstekeningen. Het spoor van de trein loopt van Nice en Ventimiglia (in Italië) naar Cuneo in Italië. Voor de Train des Merveilles is Tende het eindpunt. De spoorlijn werd in 1928 in gebruik genomen en geldt als een van de spoorlijnen met het grootste hoogteverschil in Europa.

Praktisch
De Train des Merveilles rijdt enkele keren per dag van Nice naar Tende. Hier vind je de dienstregeling, meer informatie én kun je direct reserveren. Een retourticket kost ongeveer 30,- euro en kun je kopen in de automaten op het station van Nice Ville.

In de bergen bij Saorge.
In de bergen bij Saorge.
Het dorpje Fontan langs het spoor van de Train des Merveilles.
Het dorpje Fontan langs het spoor van de Train des Merveilles.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Peter Laureyns zegt:

    Hallo Martijn,
    We waren van plan om dit jaar, hopelijk toch, een bezoek te brengen aan Saorge, Sospel en de ruime omgeving maar door het noodweer vorig jaar zijn er toch heel wat wegen weggespoeld. Heb je daar nu enig zicht op?

    1. Klopt, er is de afgelopen tijd nogal wat noodweer geweest dat zowel de weg als het treinspoor heeft aangetast. De berichten zijn wisselend, maar het zou binnen een paar weken/maanden toch opgelost moeten zijn. Ik ga er daarom vanuit dat je van de zomer wel weer tot aan Tende kan komen met de auto, maar je weet het natuurlijk maar nooit.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant