T

Tournus, historische stad aan de Saône

Tournus

In de Bourgogne heb je het voor het uitkiezen wat leuke stadjes betreft. Het is dan ook een streek die zich erg leent voor een lange vakantie, omdat je er nooit uitgekeken raakt op de steden, dorpen, wijngaarden en bijzondere natuurgebieden. Maar vanwege de ligging in Frankrijk is het ook een ideaal gebied als je op zoek bent naar een tussenstop op de lange reis naar het zuiden. Zo kwamen wij deze zomer uit bij Tournus, en ontdekten er de historische binnenstad en de mooie ligging aan de rivier.

Streektips

Ook een bezoek brengen aan Tournus? Misschien heb je wat aan deze tips!

Tournus is een stad die je gemakkelijk voorbijrijdt. Het heeft zo’n zesduizend inwoners en legt het daarmee al snel af tegen de wat grotere steden Dijon, Beaune, Chalon-sur-Saône, Autun en Macon. Vroeger kwamen vakantiegangers als vanzelf dwars door Tournus, via de Route Nationale 6 van Parijs naar Lyon. Uit die tijd stammen ook veel van de hotels en restaurants die er nog altijd te vinden zijn. Het heeft zelfs een opvallend hoge dichtheid aan gastronomische eetgelegenheden, waaronder meerdere restaurants met een Michelinster.

Onze keus voor een tussenstop op onze route naar de Pyreneeën was gevallen op Tournus, juist vanwege de beperkte grootte. Na een lange reisdag hadden we weinig zin in een grote stad, omdat we onszelf een beetje kennen en we dan eigenlijk in veel te korte tijd alsnog zoveel mogelijk willen gaan bekijken. Een stad als Tournus is dan ideaal, met een uurtje heb je de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. En als je toch wat meer energie over hebt, is er genoeg om je alsnog te vermaken. Bovendien vonden we een prima hotel met parkeergelegenheid op eigen terrein, pal tegen het centrum. En dat is ook altijd fijn als je een volle kofferbak hebt en je je auto liever niet een nacht op een openbare parkeerplaats laat staan. Het hotel, Le Terminus, pal naast het station, heeft ook een prima restaurant (wel wat aan de prijs), dus maken we gelijk een reservering voor die avond.

Abbaye Saint-Philibert

Na even tot rust te zijn gekomen in ons hotel, lopen we direct het centrum van Tournus in. Vrijwel direct bots je dan tegen het hoogtepunt van de stad aan, de Abbaye Saint-Philibert. Tournus is een oude stad, die al in de Romeinse tijd bewoond en versterkt was. In 178 na Christus werd hier Saint-Valérien onthoofd, die daarmee een van de eerste christelijke martelaren werd. Op de plek van zijn graf werd later een kerk gebouwd, de resten daarvan zijn nu nog te zien in de crypte, waar ook de vermeende sarcofaag van de heilige ligt. In de eerste helft van de elfde eeuw begon men met de bouw van de huidige kerk en kloostergebouwen. Tegenwoordig is het complex een van de grootste nog resterende romaanse gebouwen van Frankrijk. Overigens lag de abdij vroeger net buiten de stadsmuren van Tournus, de stad ontwikkelde zich iets meer naar het zuiden op de plek van het oude Romeinse castrum. Deze wijk wordt nu La Madeleine genoemd, genoemd naar de eveneens romaanse église Sainte-Madeleine.

Bij een bezoek aan de abdijkerk kijk je je ogen uit. Ontdek bijvoorbeeld de resten van muurschilderingen, de Romeinse zuilen in de crypte, de mozaïeken in het koor, het zeventiende-eeuwse orgel dat rond 1990 uitgebreid gerestaureerd werd, de oude blaasbalgen van het orgel op de zolder van de narthex (het portaal), en de kloostergang met kapittelzaal waar regelmatig exposities worden gehouden.

Via de Rue des Tonneliers bereiken we vervolgens de kade van de Saône en we steken de brug over voor een mooi uitzicht op de stad. De volgende dag komen we hier nog even terug, om een foto te maken terwijl de zon niet recht in het gezicht schijnt. In het zuidelijke deel van het centrum ligt de tweede grote bezienswaardigheid van Tournus, het Hôtel-Dieu, oftewel het oude ziekenhuis. Deze stamt uit de zeventiende eeuw en heeft met name een bijzondere apotheek uit die tijd. Ook is er het Musée Greuze gevestigd, met zowel werken van deze schilder die geboren werd in Tournus als een collectie met archeologische vondsten uit Tournus en omgeving. Helaas is het gebouw inmiddels gesloten als wij er langs lopen, dus lopen we via de lange winkelstraat, de Rue de la République, terug in de richting van ons hotel.

Overnachten in Tournus

Wij sliepen dus in hotel Le Terminus, maar er zijn meer opties, in diverse prijsklassen. Eveneens kun je terecht op camperplekken aan de Saône en er is een kleine camping, te noorden van het centrum.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Ilonka van der Klauw says:

  Dag Martijn,
  We hebben dankbaar gebruik gemaakt van jullie Roadtrips boek en zijn langzamer dan gewoonlijk afgezakt naar het zuiden. Een tip willen we graag met je delen: de net geopende chambre d’hote La Caminada Veilha, zie https://www.bedandbreakfast.eu/bed-and-breakfast-nl/montaillou/la-caminada-vielha/7598834/
  Heel aardig Vlaams koppel, zeer toegewijd en vriendelijk, die ons welkom heetten en ook prima table d’hote serveerden.
  Vriendelijke groet,

  Ilonka van der Klauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *