Tour du Mont Thabor: van hut naar hut door een betoverend landschap

door Martijn
4077 keer gelezen

Lange dagen in de bergen wandelen, slapen op een krakend stapelbed in een berghut, eenvoudige maar voedzame maaltijden… Misschien niet direct een vakantiebesteding die iedereen aan zal spreken, maar ik vind het heerlijk! Eind augustus mocht ik weer, samen met een vriend liep ik de Tour du Mont Thabor. Het is in principe tijdens deze huttentocht ook mogelijk om de Mont Thabor zelf te beklimmen, maar bij ons gooide het slechte weer helaas roet in het eten, precies op de dag dat deze top gepland stond. In deze blogpost vind je een beschrijving van de route die we hebben gelopen, en laat ik je enkele van de mooiste foto’s zien.

advertentie

Over de Tour du Mont Thabor

De berg Mont Thabor is 3.178 meter hoog en ligt in een klein bergmassief tussen de ketens van de Écrins en de Vanoise, praktisch aan de grens met Italië. Door het gebied lopen diverse wandelroutes en er zijn een zestiental berghutten te vinden. Je kunt de Tour du Mont Thabor in verschillende vormen lopen, vanaf drie dagen tot langere periodes, en met verschillende startpunten. Wij liepen hem in vier dagen, met als vertrekpunt het wintersportdorp Valmeinier, dat samen met Valloire het skigebied Galibier-Thabor vormt. Van dat skigebied zie je overigens alleen bij vertrek en aankomst wat, de rest van de route rondom de Mont Thabor gaat door een afgelegen en onherbergzaam landschap.

Les chalets de l’Arméra.

Dag 1: Les chalets de l’Arméra – Refuge des Marches (circa 6 uur lopen)

Om alvast een beetje het ‘huttengevoel’ te krijgen, hebben we ervoor gekozen om de eerste overnachting na aankomst vanuit Nederland al te beginnen in het halverwege een skipiste gelegen chalets de l’Arméra, net naast Valmeinier 1500. De auto kun je beneden kwijt, waarna het nog 10 minuutjes lopen is. Een eenvoudige kamer met eigen douche, een voedzame (vleesrijke) maaltijd, en een goede nachtrust, dat zijn de ingrediënten van deze eerste overnachting. Voor de volgende dag krijgen we de tip van de eigenaar om met de auto naar Valmeinier 1800 te gaan en de auto neer te zetten bij Parking de la Chenalette, een vertrekpunt van diverse wandelingen in de omgeving. Zo gezegd, zo gedaan, en de eerste wandeldag beginnen we dan ook comfortabel rond 1800 meter hoogte.

Op deze hoogte staan nog slechts enkele verdwaalde bomen.
We zien veel vervallen huisjes, waarvan sommigen de laatste tijd omgebouwd worden tot zomerverblijf.
Het einde van het zomerseizoen, dus veel alpenweiden worden langzaam geler.

Het eerste doel is de Col des Marches, die een kleine duizend meter hoger ligt. We lopen de route via Les Vallons, wat ons een saaie wandeling over de helling met skipistes bespaart. Net voor de Col des Marches voegen we dan weer in op het meer officiële pad van de Tour du Mont Thabor. Dit eerste stuk van de wandeltocht geeft weinig tijd om in te komen, het gaat bijna gelijk steil omhoog, door een prachtig landschap van alpenweiden en rotsen. Al snel zien we aan de westkant ook de hogere toppen van de Écrins opduiken, wat een prachtig gezicht is. En dat wordt nog mooier wanneer we bij een donkerblauw meertje uitkomen, het Lac de Roche Noire. Vanaf daar is het nog een uurtje lopen naar de pashoogte. Het eerste deel van de dag zit er op, vanaf hier is het alleen nog maar afdalen naar de berghut waar we zullen overnachten. Na zo’n twee uur lopen komen we dan ook zonder problemen aan bij de volgende berghut. Ondertussen, tijdens de afdaling, hadden we een mooi uitzicht richting het Lac de Bissorte en de bergen van de Vanoisestreek.

Achter de bergruggen duiken nieuwe toppen op, hier zie je de Écrins verschijnen.
Op de pashoogte van de col des Marches staat een kruis. Links achter de hoge toppen van de Écrins.
Links onder zie je het pad naar beneden in een bocht liggen.
Het Lac de Bissorte, een stuwmeer.
Links onder krijgen we de berghut, de refuge des Marches, in beeld.

Dag 2: Refuge des Marches – Refuge du Mont Thabor (5-8 uur, afhankelijk van route)

De refuge des Marches waar we overnacht hebben is een eenvoudige berghut met plek voor een man of 25. De hut ligt in een rustig dalletje, waar de eigenaren ook wat dieren houden. We delen de hut met de huttenwaard en een opa en oma met hun vijf kleinkinderen. Zoals hierboven al gezegd, tijdens de Tour du Mont Thabor is de beklimming van de berg ook een letterlijk hoogtepunt. Deze staat voor dag drie gepland, op de route naar de Refuge des Drayères. Omdat er voor morgen echter slecht weer was afgekondigd, raadt de huttenwaard ons aan om een poging te doen de top vandaag al te beslechten. Dat kan via een route die niet op de kaart staat, maar volgens hem wel te doen is.

Na kort overleg besluiten we in elk geval vroeg op pad te gaan, en dan onderweg tijdens de alternatieve route te kijken of we ook nog omhoog zullen klimmen. De alternatieve route loopt via de Col des Bataillères, vervolgens zuidwaarts richting de Col du Peyron over een niet aangegeven pad, om schuin een puinhelling over te steken en vervolgens omhoog te klimmen naar het laatste stukje van de GR57 naar de top van de berg. Zouden we de normale route volgen naar de volgende hut, dan zou het slechts een wandeling van zo’n 4,5 uur zijn. Maar met deze omweg staat er zeker 8 uur voor.

Een vrij steile beklimming richting de Col des Bataillères.
In het midden de Mont Thabor. Ervoor een dal met veel puinhellingen, waar we onze weg overheen moeten vinden.

Steenhellingen
Wanneer we na ruim twee uur de Col des Bataillères bereiken is de wind al wat meer opgestoken en duiken er aan de horizon wat wolken op. Het pad richting de Col du Peyron moeten we zelf zien te vinden, af en toe staan er wat steenmannetjes die je op weg helpen. Al gauw komen we in een komvormig dal met vrijwel alleen maar enorme puinhellingen. Een erg indrukwekkend gezicht! De steenhopen maken het echter ook lastig om de route te vinden. Verschillende keren lopen we net verkeerd, zodat we geregeld op onze passen moeten terugkeren. Al die tijd is het voorzichtig lopen, want veel stenen liggen los, en je wil niet met je voeten in een gat tussen de stenen terecht komen. Bovendien horen we in de verte geregeld kleine steenlawines van de hoger gelegen toppen glijden. Uiteindelijk lukt het ons om de volgende col te bereiken, waarvan we een prachtig uitzicht hebben richting Italië.

Precies in het midden in beeld de doorsteek naar het pad richting de top van de Mont Thabor.
Achterin liggen de Italiaanse bergen.

Op dit punt zouden we ook de route omhoog richting het officiële pad naar de Mont Thabor moeten kunnen zien liggen, heeft de huttenwaard ons verzekerd. Die zien we inderdaad liggen, maar lijkt ons vanaf een afstandje behoorlijk steil omhoog lopen. Bovendien moeten we daarvoor nog een lange steenhelling overbruggen, is de lucht inmiddels flink aan het betrekken en kunnen we niet zo goed inschatten hoe lang het dan nog lopen is naar de refuge. Omdat de (ongemarkeerde) route naar beneden vanaf de col du Peyron er goed te doen uitziet, besluiten we gewoon vrijwel recht naar beneden te lopen, om zo uiteindelijk bij het pad richting de berghut uit te komen. Jammer van de top van de Mont Thabor, maar de mogelijkheid om daar bovenop te staan komt een volgende keer misschien nog wel eens. Na ruim drie uur lopen, ploffen we moe maar voldaan neer in de hut. Buiten steekt de wind op, en ‘s avonds genieten we van een goede maaltijd, terwijl de wind rondom de hut giert.

Op het pad richting de refuge du Mont Thabor, met achterin de bergen van de Vanoise.

Dag 3: Refuge du Mont Thabor – Refuge des Drayères (ruim 8 uur)

Vooraf waren we al gewaarschuwd dat het weer vandaag tegen zou zitten. De hele dag flinke regen, en aan het eind van de dag onweersbuien, zo was de voorspelling. De vorige dag hadden we bij een van de medewerkers van de hut geïnformeerd of het verantwoord was om de route te vervolgen. Dat was het, mits we op tijd zouden vertrekken en ons voor zouden bereiden op een dag in de regen lopen. Dat betekent dus je regenjas/broek aan en de regenhoes om de rugzak. En natuurlijk goed uitkijken onderweg en zorgen dat je niet van het pad afwijkt. Wanneer we buiten staan om te beginnen lijkt het mee te vallen met die regen, maar als we aan het wandelen zijn begint al gauw een gestage regen neer te vallen die vrijwel heel de dag doorgaat. Ik was benieuwd hoe het me zou bevallen om in zo’n regendag een lange bergwandeling te maken, omdat ik dat tot nu toe nog niet in die mate had ervaren. En uiteindelijk viel het me best mee! De regen en de laaghangende bewolking geven een aparte sfeer aan de bergen en ook aan de wandeling zelf. Een zekere spanning ook, je gaat beter op de route letten en je blik richt zich meer op de directe omgeving, waar je anders gewend bent om juist van de uitzichten te genieten.

Al snel na het begin van de wandeling van vandaag gaat het gestaag regenen.
De regenachtige dag heeft ook voordelen, het levert prachtig mysterieuze beelden op!
Links de route naar de top van de Mont Thabor, nu volledig in de wolken.
Boven aan de bergkam schiet een kudde berggeiten voorbij.

Drie cols
De route loopt vanaf de berghut naar de Col des Méandes, waar de afslag naar de top van de Mont Thabor is. Een beetje jaloers kijk ik in de richting van de top, maar een dik wolkendek onttrekt die aan het oog. Dit is echt voor een volgende keer, het zit er gewoon niet in. Vanaf hier is het nog een kleine 500 meter, en het vooruitzicht om die te moeten klimmen om uiteindelijk in dichte mist op de top te staan is niet echt aantrekkelijk. Bovendien zijn we nog maar op de eerste van drie cols die vandaag beklommen moeten worden, en we willen op tijd bij de volgende hut zijn in verband met het eventuele onweer. Qua afstand is dit sowieso al de langste dag, dus een topbeklimming is nu echt teveel gevraagd. We vervolgen het pad richting de Col du Lac Blanc, om vervolgens weer af te dalen naar zo’n 2450 meter. Vandaar gaat het steil en vermoeiend richting het hoogste punt van de dag, de Col des Muandes, op 2828 meter hoogte. Een klim waar geen eind aan lijkt te komen, ook omdat het zicht rondom helemaal ontnomen wordt door de bewolking. Tenslotte rest ons een lange afdaling naar de laatste hut, de Refuge des Drayères. Een afdaling door een normaal waarschijnlijk heel schilderachtig dal, maar de lengte van de tocht en de koude regen en wind beginnen hun tol te eisen. We zijn al om half acht begonnen met lopen, en arriveren uiteindelijk rond drie uur bij de hut.

Bovenop de col des Muandes.

Dag 4: Refuge des Drayères – Valmeinier (circa 8 uur)

Na de regen van gisteren is het een verademing om bij het opstaan de zon weer te zien. Vandaag belooft een veel betere dag te worden qua weer, met hooguit nog wat druppels en vooral nog wat hardnekkige bewolking rond de bergtoppen. Het laatste deel van de Tour du Mont Thabor is wat afstand betreft vergelijkbaar met gisteren, maar minder zwaar doordat er slechts twee beklimmingen op het programma staan. Allereerst de Col de la Plagnette, en vervolgens de Pas des Griffes richting Valmeinier. De wandeling van vandaag is in meerdere opzichten interessant en leuk. Niet alleen vanwege het schitterende uitzicht op de granieten rotswanden, die hier en daar wel wat aan de Dolomieten doen denken. Ook vanwege de geschiedenis van de streek. Langs de route naar de Col de la Plagnette zijn de overblijfselen van de mijnbouw te bewonderen, en ook passeren we het Ouvrage des Rochilles, een onderdeel van de Maginotlinie die Frankrijk moest beschermen tegen een Duitse en Italiaanse inval. Met een zaklamp uitgerust kun je een kijkje nemen in de gangen die in de rotsen zijn uitgehakt. Verder kun je op diverse plekken de resten ontdekken van een oude Romeinse weg.

Een deel van wat waarschijnlijk een Romeinse weg is geweest.
Ook hier is weer een stuk van een eeuwenoude weg te zien.
Sommige bergtoppen hebben wel wat weg van de Dolomieten in Italië.

Laatste col
Voor het laatste deel van de dagetappe buigen we af naar het noorden richting de Col de la Plagnette. Wanneer we naar beneden lopen krijgen we een mooi zicht op het afgelegen en rustige dal in de richting van Valloire. We lopen over een eenvoudig pad aan de oostkant van het dal richting de Pas des Griffes. Vanaf ongeveer 2385 meter gaat het dan voor de laatste beklimming van deze huttentocht naar ongeveer 2550 meter. Dan begint de afdaling naar de parkeerplaats waar we de auto hebben achtergelaten. Ondertussen hebben we uitzicht op het dal waar aan het eind, in de wolken, de Mont Thabor moet liggen. Ook zien we de route die we de eerste dag hebben gelopen. Langzaam komen we weer in de bewoonde wereld, het dal ligt bezaaid met kleine oude huisjes die de laatste jaren weer ingericht worden als zomerverblijf.

Terug naar Valmeinier, waar we rond 5 uur ‘s middags aankomen. Het is inmiddels de eerste dag van de maand september, de zomer is voorbij, het winterseizoen is in aantocht. Dat merken we in het dorp, want vrijwel alles heeft juist vandaag de deuren gesloten voor een kleine periode van rust, tussen de seizoenen in. Gelukkig vinden we nog een klein restaurant waar we proosten op een prachtige, succesvolle tocht door een indrukwekkend desolaat gebied.

Rechts in de wolken zou de Mont Thabor zich moeten bevinden.
Aan de linkerkant van het dal Valmeinier, het beginpunt van onze Tour du Mont Thabor.

Praktische informatie

Voor het boeken van de berghutten kun je terecht op een speciale website waarbij alle hutten in het gebied zijn aangesloten, refugesclareethabor.com. Verder is een wandelkaart onmisbaar bij een tocht door dit gebied, aangezien de wandelpaden niet overal even goed zijn aangegeven. Het best kun je die van de Franse kaartenmaker IGN gebruiken, dit zijn de meest gedetailleerde kaarten. In dit geval moet je dan nummer 3535 hebben.

Als vertrekpunt voor de Tour du Mont Thabor vond ik Valmeinier ideaal, omdat je daarbij gelijk al op behoorlijke hoogte kunt beginnen (1.800 meter), er genoeg plek is om de auto neer te zetten en je ook de dag van aankomst en vertrek veel mogelijkheden hebt voor een overnachting. Je kunt de Tour du Mont Thabor ook lopen vanaf Névache, la vallée Étroite of Valfréjus.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

8 reacties

Elisabeth 11 oktober 2017 - 22:50

Wat een schitterende tocht! Ik geloof niet dat ik dit in 4 dagen zou kunnen! Kun je er langer over doen of zijn er dan geen overnachtingsmogelijkheden?
Ik liep wel van Maastricht naar Santiago!
Groet,
Elisabeth

Reply
Martijn
Martijn 13 oktober 2017 - 13:43

Hoi Elisabeth, bedankt voor je reactie! Je kunt de dagtochten wel iets inkorten door een andere route te kiezen, maar vooral de dag vanaf de Refuge du Mont Thabor naar de volgende hut (met de klok mee) blijft een lange dag (ook afhankelijk van of je de Mont Thabor zelf wil beklimmen).

Reply
Monique Versteeg-Hulzink 12 oktober 2017 - 8:08

Prachtige foto’s en mooi wandelavontuur. Ik heb er van genoten!!!

Reply
Martijn
Martijn 13 oktober 2017 - 13:43

Bedankt voor je reactie!

Reply
Geert-Jan Bol 20 oktober 2017 - 22:26

Ik wordt er erg enthousiast van. Bedankt voor je verhaal en de schitterende foto’s.

Reply
Martijn
Martijn 1 november 2017 - 18:30

Graag gedaan!

Reply
Hester 2 januari 2019 - 20:27

Prachtig! Is de tocht ook te maken samen met een hond? Of loopt de tocht door het nationale park waar honden niet zijn toegestaan?

Reply
Martijn
Martijn 3 januari 2019 - 9:31

Volgens mij mag je er ook met een hond lopen. Maar om zeker te zijn kun je misschien het beste nog even contact opnemen met een van de berghutten in het gebied, voordat je ze reserveert.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.