Tour de France in 22 Franse films

Vanaf 4 juli is het weer tijd voor het jaarlijkse rondje Frankrijk. En helemaal leuk, dit jaar start de Tour in Nederland! De wielerronde trekt elke keer weer een miljoenenpubliek, de ideale gelegenheid voor Frankrijk om zich in de kijker te spelen. Helaas worden lang niet alle regio’s met een bezoekje vereerd, in 2015 wordt bijvoorbeeld het hele middenstuk overgeslagen. Daarom, én om alvast in de stemming te komen, heb ik een lijstje samengesteld van 22 films die zich elk in een andere regio van Frankrijk afspelen. Een alternatieve Tour de France!

Alsace
Tous les soleils (2011)
Alessandro doceert barokke muziek en leeft in Straatsburg met zijn broer en zijn vijftienjarige puberdochter Irina. Broer Crampone is een onschuldige anarchistische idioot die sinds Berlusconi aan de macht kwam, probeert politiek asiel te verkrijgen. Soms voelt het voor Alessandro alsof hij twee tieners moet opvoeden. Terwijl hij een modelvader probeert te zijn en geniet van het gezelschap van zijn grote groep vrienden, is hij vergeten hoe hij weer een liefdesleven opbouwt. Wanneer zijn dochter echter voor het eerste verliefd wordt, komt Alessandro’s leven op zijn kop te staan.

Aquitaine
Mères et filles (2009)
Drie vrouwen, drie generaties. In de jaren vijftig liet Louise haar gezin onverwacht in de steek. Ze heeft sindsdien niets meer van zich laten horen. Haar dochter Martine bleef in het geboortedorp wonen en werd dokter. Dan bezoekt Audrey, de ambitieuze dochter van Martine, haar ouders en betrekt tijdelijk het leegstaande huis van haar grootouders. Achter een keukenkastje vindt ze het dagboek van haar oma Louise. Ze gaat op zoek naar de geheimen uit het verleden en hoopt tegelijk antwoorden te vinden voor haar eigen onzekere toekomst.
Prachtige film met op de achtergrond de uitgestrekte kusten van Aquitaine.

Auvergne
Être et avoir (2002)
In een dorpje in de Auvergne geeft Georges Lopez in zijn eentje les aan een klasje met dertien kinderen van vier tot twaalf jaar. Geduldig en liefdevol onderwijst hij deze verschillende kinderen met een verschillende leeftijd, karakter en niveau. Van de strenge winter tot aan de zomervakantie volgen we hun leerproces, afgewisseld met lyrische beelden van het veranderende landschap in deze dunbevolkte streek.


Basse-Normandië
Paul dans sa vie (2005)
Op de uiterste westkaap van Normandie, Cap de la Hague, leeft de 75-jarige Paul Bedel al zijn leven lang als boer, samen met zijn twee zussen die net als hij ongetrouwd zijn. Paul is zo krom als de bomen in het heuvelige land waar de zee wild omheen spoelt. Hij trekt in de ochtendnevel zijn karretje voort, met op de verre achtergrond de nucleaire centrale die veertig jaar geleden de streek voorgoed veranderde. Boeren verlieten de landbouw om er te gaan werken, maar Paul en zijn zussen bleven zaaien, maaien en cider maken zoals ze dat altijd al hadden gedaan. Nooit ging hij mee met de modernisatie, liever sleutelt hij eindeloos aan zijn haperende machinepark: een hooibalenmaker uit 1956, een maaimachine uit 1945 en een roestige dorsmachine uit 1937. Toch komt ook voor Paul eens het moment om te stoppen.

Bourgogne
Les amants (1958)
Jeanne is ongelukkig in haar huwelijk met de rijke krantenmagnaat Henri Fournier. Hoewel ze veel geeft om hun achtjarige dochtertje Catherine, probeert ze zo vaak mogelijk te ontsnappen aan het provinciale leven in Dijon om zich te amuseren in Parijs. Haar beste vriendin Maggy Thiebaut-Leroy werkt mee aan Jeanne’s geheime buitenechtelijke affaire met de Spaanse polospeler Raoul Flores. Wanneer Henri achterdochtig begint te worden en Jeanne min of meer dwingt om Maggy en Raoul uit te nodigen in hun landhuis, beginnen de muren tussen de gescheiden werelden af te brokkelen.

Bretagne
Un long dimanche de fiançailles (2004)
1919, Mathilde is 19 jaar. Twee jaar eerder vertrok haar verloofde Manech van het idyllische Bretagne naar het front aan de Somme. Net als miljoenen anderen is hij ‘gevallen op het veld van eer’. Het staat zwart op wit op het officiële overlijdensbericht. Maar Mathilde weigert het te geloven. Als Manech echt dood was, dan zou zij het wel weten. Ze klampt zich vast aan haar intuïtie als was het het laatste zijden draadje dat haar met haar minnaar verbindt. Een oud-sergeant houdt vol dat Manech gestorven is in het no man’s land van een loopgraaf met de naam Bingo Crépuscule. Hij kwam om in aanwezigheid van vier andere terdoodveroordeelden wegens desertie. Mathilde blijft evenwel het tegendeel geloven. De weg ligt bezaaid met hindernissen maar dat schrikt Mathilde niet af. Niets lijkt onoverkomelijk als je weigert je neer te leggen bij het lot.

Centre
La règle du jeu (1939)
Na een recordbrekende vlucht keert piloot André Jurieux terug in Frankrijk. Zijn hart is gebroken als zijn minnares Christine de la Chesnaye hem niet op blijkt te wachten. Zijn vriend Octave verzint een manier om André uitgenodigd te krijgen voor een jachtfeest van de Chesnayes zodat hij haar kan ontmoeten.
De aanwezigen op het feest blijken allen zo hun geheimen te hebben… Gastheer Markies Robert, echtgenoot van Christine, heeft zijn maitresse Geneviève uitgenodigd met de intentie een punt achter de affaire te zetten. De jachtopziener van de Chesnayes komt erachter dat zijn vrouw, de bediende van Christine, heeft staan flirten met de butler Marceau. En hij is vastberaden hem te vermoorden.

André is vastbesloten om Christine voor zich te winnen. Maar Octave, al jaren heimelijk verliefd op Christine, waarschuwt hem dat hij niet kan verwachten haar voor zich te winnen. De ‘regels van het spel’ mogen nu eenmaal niet gebroken worden.

Champagne – Ardenne
La reine Margot (1994)
In de avond van 24 augustus 1572 vindt de slachtpartij van St. Bartolomew plaats. Een religieuze oorlog woedt door Frankrijk. Om de vrede te bewaren wordt er een gedwongen huwelijk georganiseerd tussende katholieke Margot de Valois en de protestante Koning Henry de Navarre, maar achter de schermen gebeuren de meest vreselijke zaken als moorden, vergiftigingen en incest. Deze indrukwekkende film werd voor een deel opgenomen in kathedraalstad Reims.

Corsica
Joueuse (2009)
Hélène leidt een bescheiden, monotoon leven in een klein dorpje op Corsica. Ze werkt als kamermeisje in een hotel en lijkt gelukkig met haar man, Angel, en haar vijftienjarige dochter Lisa. Haar leven lijkt voorspelbaar en vastgelegd. Alles verandert wanneer ze tijdens het schoonmaken van een hotelkamer een jong aantrekkelijk Amerikaans koppel aantreft dat aan het schaken is op een terras. Eerst geïntrigeerd en daarna gepassioneerd door het spel, stelt Helen alles in werking om de regels van het schaken te beheersen, tot op een hoogstaand niveau.

Franche-Comté
L’adversaire (2002)
Gedurende 18 jaar deed Jean-Marc Faure zijn ouders, vrouw en omgeving geloven dat hij een gerespecteerde arts was. Al die tijd leidde hij iedereen om de tuin. Wanneer zijn geheim wordt ontdekt, vermoordt hij zijn vrouw, kinderen en ouders. Het waargebeurde verhaal van Jean-Claude Roman, dat heel Frankrijk schokte. Geen makkelijk te verteren film, ondanks de mooie beelden van Franche-Comté en de gedragen muziek van Angelo Badalamenti.

Haute-Normandië
38 Témoins (2012)
Waarom hebben mensen de neiging bepaalde zaken in de doofpot te stoppen? Is het schaamte, is het angst? Voor een appartementencomplex in de Franse stad Le Havre wordt op brute wijze een studente om het leven gebracht. Alle 38 bewoners zeggen niets gehoord of gezien te hebben. Totdat één bewoner vertelt toch een schreeuw te hebben gehoord die de andere bewoners onmogelijk ontgaan kan zijn. ’38 Témoins’ is een psychologische studie en een spannend moordverhaal in één.

Languedoc – Roussillon
37°2 le matin (1986)
De goedmoedige Zorg is een ijverige klusjesman die zijn dagen in eenzaamheid slijt met het onderhoud van een paar bungalows aan de Franse kust. Zijn hart slaat op hol wanneer de verleidelijke maar onberekenbare Betty zijn leven binnen wandelt. Zorg en Betty zijn hun gevoelens niet meer meester en storten zich in gepassioneerde relatie vol diepe emoties. Na een hevig oplopende ruzie met zijn baas neemt hij met Betty de benen. Ondertussen heeft Betty het manuscript van Zorg’s roman gelezen en zij is zeer onder de indruk. Uit liefde voor Zorg gaat ze naarstig op zoek naar een uitgever. Maar als niemand brood ziet in de roman, ontsteekt de emotionele Betty in woede en raakt volledig buiten zinnen. Betty heeft haar razernij niet meer in de hand en Zorg moet met lede ogen toezien hoe de vrouw waar hij van houdt steeds verder afglijdt in waanzin.

Limousin
Lady Chatterley (2006)
Oktober 1921. De jonge Constance woont met haar man Sir Clifford Chatterley op zijn familielandgoed Wragby Hall, midden in de Engelse mijnstreek. Hij is tijdens de Eerste Wereldoorlog verlamd geraakt en zij verzorgt hem. Ze krijgen weinig bezoek en Constance brengt haar dagen eenzaam door, opgesloten in haar huwelijk en plichtsbesef. Maar spoedig breekt de lente aan en tijdens een boswandeling maakt ze kennis met mijnwerkerszoon Parkin, die als jachtopziener voor de Chatterleys werkt en teruggetrokken in het bos leeft. Omringd door een uitbundige natuur groeit hun relatie in intensiteit en tederheid. Een ervaring die tot ware liefde leidt. De film werd opgenomen in en rond Château de Montmery, Ambazac,

Lorraine
Les âmes grises (2005)
Het oosten van Frankrijk in het jaar 1917. In een dorp dat slechts door een heuvel gescheiden is van het front zijn drie mannen achtergebleven: procureur Destinat, rechter Mierck en de lokale gendarme. De waanzin van de oorlog dringt door tot in het dorp als de schoolmeester na een gasmaskeroefening en het zingen van de Marseillaise voor de ogen van de klas uit het raam springt. Kort nadat zijn opvolgster, de mooie Lysia, arriveert, wordt het dorp opnieuw opgeschrikt. In de buurt van het landhuis van Destinat is het lichaam gevonden van de negenjarige Belle. Iedereen, Mierck voorop, wil de schuldige pakken, maar wat is het nut van het oplossen van één moord, als even verderop duizenden mannen sterven?

Midi-Pyrenëen
Le vieux fusil (1975)
Montauban, 1944. De invasie van Amerikaanse en Britse troepen heeft plaatsgevonden, de Duitsers in Frankrijk zijn in grote verwarring. Alleen de Franse collaborerende militaire organisatie Milice gelooft nog in een goede afloop. Dokter Julian Dandieu heeft het druk met alle gewonden die het ziekenhuis te verwerken krijgt. Dankzij de oprukkende geallieerden komen er steeds meer bij. Julian besluit zijn vrouw en dochter de stad uit te laten brengen, naar zijn kasteel op het platteland. Hij verwacht dat ze daar veilig zullen zijn voor een eventueel bombardement. Wanneer hij enkele dagen later merkt dat hij ze erg mist, neemt hij zijn auto en rijdt naar ze toe. In het kleine dorpje onder het kasteel doet hij een verschrikkelijke ontdekking. De kerk ligt vol met lijken, en als hij naar de ingang van zijn kasteel rent, worden zijn ergste vermoedens waarheid. Hij neemt vervolgens de beslissing om wraak te nemen op de in zijn kasteel overnachtende Duitse soldaten.

Nord Pas-de-Calais
Bienvenue chez les Ch’tis (2008)
Philippe Abrams is post-directeur in Salon-de Provence. Hij is getrouwd met Julie, wiens depressieve buien hem het leven haast onmogelijk maken. Om zijn vrouw een plezier te doen probeert hij zich te laten overplaatsen naar de Côte d’Azur. Maar zijn plannetje mislukt en als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het uiterste noorden van Frankrijk. Abrams staat allerminst te popelen om naar deze, in zijn ogen, verschrikkelijke regio te verhuizen. Al snel blijkt dat het beeld dat hij van het noorden heeft, niet helemaal strookt met de werkelijkheid.

Parijs
Paris (2008)
Pierre, een professionele danser, is ernstig ziek. Terwijl hij wacht op een harttransplantatie die zijn leven moet redden, heeft hij niets anders te doen dan op zijn balkon te zitten en te kijken hoe Parijs daar beneden verder danst.

Vanwege zijn toestand bekijkt hij alles door een andere bril. Met de dood in het achterhoofd wint het leven aan belang, ook het leven van anderen en dat van de hele stad. De marktkooplui, een bakkersvrouw, een sociaal werkster, een danser, een architect, een zwerver, een professor, een mannequin, een Kameroense illegaal: al deze mensen zijn verenigd in deze stad en in deze film.

Misschien zijn ze niet uitzonderlijk, maar elk vindt zijn of haar leven uniek. De kijker vindt misschien dat hun problemen onbenullig zijn, maar voor hen zijn hun sores belangrijk.

Pays de la Loire
Les vacances de Monsieur Hulot (1953)
Monsieur Hulot gaat op vakantie naar een hotel aan de kust, maar door ongelukken en misverstanden krijgen de andere hotelgasten weinig rust.
Les vacances de Monsieur Hulot is de tweede lange film van Tati, en de film waarin hij het personage Hulot introduceerde. Deze film en zijn volgende film, Mon oncle, uit 1958, zijn onbetwiste hoogtepunten uit de Franse filmgeschiedenis en hebben een effect gehad op vele internationale films die nadien gemaakt zijn.

Picardië
Louise-Michel (2008)
In een treurige Noord-Franse streek verliest een groep vrouwen door een onbetrouwbare baas ineens hun baan. Op een vakbondsbijeenkomst waar ze horen met welke fooi ze zijn afgescheept, stelt de analfabete Louise voor de baas om te laten leggen. Als dit enthousiast ontvangen wordt, huurt ze Michel in. Het persoonlijke drama waar Frankrijk om bekend staat wordt in deze film omgebogen tot iets groters, bijna tot wereldleed, met een grote, scheve knipoog.

Poitou-Charentes
La tête en friche (2010)
Germain leidt een rustig leventje samen met zijn vrienden uit het café en zijn vriendin Annette. De 45-jarige Fransman is nagenoeg analfabeet en in zijn vrije tijd telt hij duiven in het park. Met zijn moeder heeft hij een moeilijke relatie. Zij heeft hem van jongs af aan laten voelen dat hij niet gewenst was. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Germain is eigenlijk altijd aan zijn lot overgelaten en nooit gestimuleerd om een goede opleiding te doen. Op een dag ontmoet hij Margueritte, een gepensioneerde belezen dame, die veel van de wereld heeft gezien. Ze woont alleen in een bejaardentehuis en verblijft ook graag in het park om duiven te tellen. Tussen Germain en Margueritte groeit een warme vriendschap die het leven van Germain voorgoed zal veranderen. De film werd vrijwel volledig gedraaid in het stadje Pons.

Rhône-Alpes
Quartier lointain (2010)
Thomas Verniaz (Pascal Greggory) is een bekend striptekenaar van middelbare leeftijd. Zijn leven lijkt wat in een sleur geraakt, en een midlifecrisis loert om de hoek. Wanneer hij na een stripbeurs in de verkeerde trein stapt komt hij in zijn geboortedorp Nantua uit, waar hij enkele uren moet wachten op de trein naar Parijs. Hij komt een vriend van vroeger tegen en neemt de tijd om het graf van zijn moeder te bezoeken. Op de begraafplaats heeft hij een vreemde ervaring: hij komt ten val, en als hij weer opstaat bevindt hij zich plotseling in zijn jeugd, en is hij opnieuw 14 jaar oud. Hij keert terug naar zijn ouderlijk huis en daar beleeft hij de meest zwarte dagen uit zijn kindertijd nog een keer.

Provence-Alpes-Côte d’Azur
Jean de Florette (1986)
In dit eerste deel van een episch tweeluik volgen we de lotgevallen van Jean Cadoret (Gérard Dépardieu). Hij heeft het stadsleven de rug toegekeerd nadat hij van zijn moeder, Florette, een boerderij in de Provence heeft geërfd. Zijn heroïsche pogingen om daar samen met vrouw en dochter een ‘nieuw Eden’ te creëren, worden echter gedwarsboomd door zijn buurman, César Soubeyran (Yves Montand), die erop uit is om zijn grond in te pikken. Terwijl het landschap geteisterd wordt door een aanhoudende droogte, smeedt César met de hulp van een corrupte neef en de samenklittende dorpelingen een duivels plan dat Jean tot aan de rand van de waanzin zal brengen. Samen met het vervolg Manon des sources een prachtig beeld van het leven in de Provence.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant