Ga je met de auto naar Frankrijk? Houd dan rekening met de tolwegen of autoroutes à péage die je onderweg veel zult tegenkomen als je over de snelweg reist. De Franse tolwegen bieden je de mogelijkheid om snel en comfortabel door het land te reizen. Maar om niet voor verrassingen te komen te staan is een goede voorbereiding wel handig. In dit artikel geven we je een compleet overzicht van alles wat je moet weten over de tolwegen in Frankrijk, van het berekenen van de kosten tot de handige tolbadge (kastje) waarmee je zonder poortjes kunt passeren. En natuurlijk geven we ook een alternatief voor de snelwegen.
Waarom tol betalen in Frankrijk?
Maar eerst een korte uitleg over het hoe en waarom van de tolwegen. De meeste snelwegen in Frankrijk worden gefinancierd door de tol die je betaalt. Deze inkomsten worden gebruikt voor het onderhoud en de verbetering van de wegen. Waar je in Nederland wegenbelasting betaalt en de staat verantwoordelijk is, wordt in Frankrijk het netwerk van doorgaande snelwegen voornamelijk door commerciële bedrijven onderhouden met de opbrengsten van tol.
Hoe werken de tolwegen in Frankrijk?
Wanneer je een tolweg in Frankrijk oprijdt, neem je bij het eerste tolpoortje een ticket. Dit ticket dien je te bewaren tot je de tolweg weer verlaat. Bij het verlaten van de tolweg schuif je het ticket in een betaalzuil en reken je tol af op basis van de afgelegde afstand en het type voertuig. Er zijn verschillende manieren om te betalen:
Contant: Op de grotere tolpleinen zijn nog bemande poortjes, meestal helemaal aan de rechterkant. Hier kun je contant of met kaart betalen. Houd er rekening mee dat lange rijen kunnen ontstaan, vooral tijdens drukke periodes. Ook bij sommige onbemande rijstroken staan automaten waar je contant geld in kunt voeren. Dit staat boven de tolpoortjes aangegeven.
Creditcard of bankpas: De meeste tolpoortjes accepteren gangbare creditcards (Visa, Mastercard) en vrijwel alle Nederlandse bankpassen. Tegenwoordig kun je bijna overal ook contactloos betalen.
Tolbadge (kastje): De meest efficiënte manier om de tolwegen in Frankrijk te gebruiken is met een tolbadge, ook wel télépéage genoemd. Dit is een klein kastje dat je achter je voorruit plaatst. Bij de speciale t-poortjes kun je zonder te stoppen doorrijden, waarna de tol automatisch van je rekening wordt afgeschreven. Over het algemeen is de linkerbaan bij een tolstation gereserveerd voor als je met een badge reist. Bij alle tolbadges betaal je naast trajectkosten ook een abonnementsbedrag. Bij sommige op basis van een jaarprijs, bij andere alleen een vast bedrag in de maanden dat je het gebruikt.
Doe dit niet: achteruit rijden
Je ziet het nog wel eens gebeuren, paniekerende automobilisten die in z’n achteruit een tolpoortje uit komen rijden. Doe dit nooit, ook al ben je per ongeluk in de verkeerde rij gaan staan. Als er iets is waardoor je niet door kunt rijden of als de slagboom niet omhoog gaat, bijvoorbeeld wanneer je betaalpas niet wordt geaccepteerd, blijf gewoon staan en druk op de knop voor assistentie. Je bevindt je op de snelweg en achteruit rijden is hier verboden, je kunt er zelfs een bekeuring voor krijgen.
De kosten en prijzen van de tolwegen in Frankrijk
De kosten voor de tolwegen in Frankrijk zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afgelegde afstand en de categorie van je voertuig (personenauto, caravan, camper, motor). Het is verstandig om vooraf de te verwachten prijzen te berekenen. Dat kan bijvoorbeeld via de routeplanner van Michelin.
Het tolbadge (kastje): De gemakkelijke manier
Voor wie regelmatig naar Frankrijk reist of een lange reis door het land plant, is een tolbadge (kastje) een absolute aanrader. Met dit handige apparaatje rijd je moeiteloos door de speciale t-poortjes, zonder te hoeven stoppen. De betaling verloopt automatisch, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook de nodige stress vermindert. Er zijn verschillende aanbieders van tolbadges voor Frankrijk. Vergelijk de prijzen en voorwaarden om de beste optie voor jouw situatie te vinden.
Opgelet
Zoals hierboven gemeld kun je met een badge geruikmaken van de gereserveerde rijstrook aan de linkerkant. Maar let op, die speciale ‘Réservé’-stroken bij de tolpoortjes, met een 30 km/uur bordje, zijn alleen voor auto’s (klasse 1) die lager zijn dan 2 meter én als je in bezit van je zo’n handige tolbadge bent.
Heb je een caravan achter je auto of een dakkoffer op het dak? Dan moet je een van de overige poortjes met een oranje ’t’ nemen, aan de rechterkant van het tolstation. Soms kun je daar ook gewoon doorrijden, maar het kan ook zijn dat je even moet stoppen. Maar met je tolbadge is het betalen dan nog steeds makkelijk: de slagboom gaat vanzelf open en het geld wordt later van je rekening afgeschreven. Als je een camper hebt, kun je de badge ook gebruiken, zolang je voertuig niet hoger is dan 3 meter en niet zwaarder dan 3,5 ton. Ook dan moet je gebruikmaken van een van de overige tolpoortjes met een oranje ’t’.
Tolbadge kopen
Er zijn meerdere merken tolbadges die je in Frankrijk kunt gebruiken. Via de ANWB kun je een tolbadge aanschaffen die zowel in Frankrijk als Italië, Spanje en Portugal geldig is.
Free flow of flux libre
Op steeds meer trajecten is de zogenaamde free flow of flux libre van toepassing. Bij deze tolwegen zonder poortjes rij je onder een portaal door dat het kenteken van je voertuig registreert. Er zijn in principe vier manieren om de tol in dit systeem te betalen:
Automatische incasso via een tolbadge (kastje): Net als bij de traditionele poortjes, wordt de tol automatisch afgeschreven als je een tolbadge hebt. Dit is de meest onbezorgde manier om over deze tolwegen te rijden.
Onzichtbare tolwegen achteraf betalen:
Als je geen tolbadge hebt, moet je de tol achteraf betalen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de exploitant van de tolweg:
Online betaling: Binnen 72 uur na passage kun je de tol online betalen via de website van de desbetreffende tolweg. Hiervoor heb je het kenteken van je voertuig nodig.
Betaalautomaten: Langs de tolweg of in de nabije omgeving (bijvoorbeeld bij de aires) kunnen betaalautomaten staan waar je de verschuldigde tol kunt voldoen door je kenteken in te voeren.
NIRIO: Bij winkels die geregistreerd staan als NIRIO-punt, zoals veel tabacs en kiosken, kun je ook binnen 72 uur afrekenen, vermeld daarbij je kenteken.
Welke trajecten zijn flux libre zonder tolpoortjes?
Momenteel gaat het om delen van de A79 (Auvergne-Bourgogne) en de A4 van Parijs naar Straatsburg en de complete A13/A14 van Parijs naar Caen in Normandië.
Het alternatief: Omwegen in Frankrijk
Via een snelweg ben je in Frankrijk binnen de kortste keren op je bestemming, maar daarbij heb je aanzienlijke tolkosten. Als je vanuit het noorden naar bijvoorbeeld Nice rijdt is het bij elkaar al snel 100 euro. Neem daarom eens de afslag en ontdek oude routes nationales en rustige D-wegen, als alternatief voor de doorgaande routes. In het boek Omwegen in Frankrijk nemen we je mee aan de hand van 22 routes.
- Voor elke regio worden alternatieve routes langs historische wegen voorgesteld.
- Verken pittoreske dorpjes, indrukwekkende monumenten en adembenemende landschappen, weg van de gebaande paden.
- De routes zijn gebaseerd op de routes die we de afgelopen twintig jaar zelf door Frankrijk genomen hebben.
- Volg in de voetsporen van reizigers uit het verleden en ontdek de geschiedenis van de Franse wegen en de plekken die je onderweg tegenkomt.
- Inclusief tips voor sfeervolle overnachtingen en niet te missen bezienswaardigheden.