Nice
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Tips voor eten en slapen in Nice

Nice, een prachtige bestemming voor een stedentrip aan de Zuid-Franse kust. Je kunt er genieten van heerlijk weer, lekker zwemwater en een fijne sfeer, maar natuurlijk ook heel goed eten, zo ontdekte ik toen ik er in het voorjaar was. In deze blog laat ik je meeproeven met wat je in deze stad allemaal kunt vinden op het gebied van de culinaire specialiteiten. En ik geef je een tip voor een ideaal gelegen, comfortabel én goedkoop hotel in Nice.

Specialiteiten

De lokale keuken in Nice kent veel specialiteiten. Een aantal daarvan zijn specifiek voor Nice, maar veel zijn ook terug te vinden in de streek rondom Nice, verder aan de Côte d’Azur en in de Provence. Hieronder licht ik er enkele voor je uit!

Socca
Qua smaak lijkt het een beetje tussen een pizza en een pannenkoek in te zitten: de socca, een typisch straatgerecht dat waarschijnlijk uit de streek rond Genua afkomstig is. Het wordt gemaakt van kikkererwtmeel en vaak zonder enig beleg gegeten, hoogstens met wat peper eroverheen (alhoewel je ook veel varianten met beleg hebt). In Nice vind je overal plekjes waar je dit op straat kunt kopen, bijvoorbeeld op de Cours Selaya waar dagelijks een bloemenmarkt gehouden wordt.

Socca
Socca

Pissaladière
Een bezoek aan Nice kan bijna niet zonder even de heerlijke Pissaladière te hebben geproefd. Dit is een eenvoudig familiegerecht dat tot een van de bekendste specialiteiten is uitgegroeid. Het originele recept staat aan de basis van de pizza die we kennen uit Italië. Het wordt gemaakt van brooddeeg, met daaroverheen een ruime hoeveelheid langdurig gestoofde uien, enkele zwarte olijven en ansjovis. Superlekker!

De Pissaladière van Lou Pistou in Nice
De Pissaladière van Lou Pistou in Nice

Salade Niçoise
De bekendste maaltijd uit Nice. Over het juiste recept van de Salade Niçoise zijn de meningen verdeeld. Wat er over het algemeen in elk geval in zit, zijn een hardgekookt ei, olijven, tonijn, radijs, paprika en tomaten. Verder doen sommigen er sla in, anderen sperziebonen en ook tref je er geregeld ui of lente-ui in aan.

Een Salade Niçoise bij Lou Pountin in Saorge
Een Salade Niçoise bij Lou Pountin in Saorge

Pan Bagnat
De Pan Bagnat is simpelweg een Salade Niçoise maar dan op brood. Alle ingrediënten van de Salade Niçoise worden op een bolletje gedaan. Dat bolletje moet een beetje stevig zijn, want op de Salade Niçoise gaan ook olijfolie en wijnazijn.

Farcis Niçois
De petit Farcis Niçois zijn in feite gewoon gevulde groenten, met name tomaat, ui, courgette en aubergine. Deze worden uitgehold en gevuld met een mengsel van restjes vlees, restjes brood, kaas en ei, en wat kruiden.

Beignets de fleurs de courgette
Deze lekkernij vind je op meerdere mediterrane plekken. Het recept bestaat simpelweg uit courgettebloemen met deeg eromheen, die kort gefrituurd worden.

Twee tips voor een restaurant

Toen ik in Nice was, heb ik heerlijk gegeten in twee leuke restaurantjes. Vaak probeer ik op een stedentrip toch minstens een keer lokale specialiteiten te eten, en dat lukte ook dit keer. Wanneer je in Frankrijk goedkoop, smaakvol en lokaal wilt eten, dan is het een goed idee om uit te kijken naar bistrootjes. Deze kleine restaurants serveren een eenvoudig, beperkt menu, met gebruikmaking van regionale ingrediënten en familierecepten.

Lou Pistou
Een zo’n leuke bistro vonden we aan de Rue Raoul Bosio in de oude stad. In een sfeervolle ambiance, met een tikje gedateerd maar daardoor juist gezellig meubilair, werden we gastvrij onthaald en kregen we een heerlijk diner, met als voorgerecht een verrukkelijke Pissaladière.

Le Petit Lascaris
Voor de tweede avond gingen we opnieuw op zoek naar een gemoedelijk restaurant. Die vonden we dit keer in de Rue Droite. Le Petit Lascaris is een leuke bistro met een bonte verzameling stoelen en tafels, en een wat rommelig interieur. Je kunt hier lekkere lokale gerechten eten, met de traditionele ingrediënten, zoals gevogelte en natuurlijk de gebruikelijke regionale kazen en toetjes.

Le Petit Lascaris
Le Petit Lascaris

Tip voor een hotel

Hotel La Villa Nice Victor Hugo
Wanneer je in Nice verblijft, dan is het handig om op een strategische plek te overnachten. Die vonden we in de vorm van Hotel La Villa Nice Victor Hugo, aan de Boulevard Victor Hugo. Een statig gebouw, typisch Nice, dat precies tussen het centrale station, de oude stad en de zee in ligt. Alles op maximaal tien minuutjes lopen. En de kamers zijn comfortabel en betaalbaar. In totaal waren we voor drie nachten minder dan tweehonderd euro kwijt. Bovendien werden we op een late avond door een vriendelijke hotelmedewerker getrakteerd op een lekker glaasje cognac van het huis, terwijl hij ons vermaakte met tal van verhalen over Nice en omgeving.

Hotel La Villa Victor Hugo
Hotel La Villa Victor Hugo

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

 1. Alles in jullie Frankrijk Puur is zeer goed verzorgd.
  Lang geleden ben ik reisleidster in F. geweest, maar ga er nog regelmatig naar toe, niet op campings etc maar meestal hotels. Ben wat ouder.
  Hebben jullie ooit het Maison Picassiette bezocht in Chartres?

  Salutationes amicales,
  Hennie

  Met

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant