Auvergne-Rhône-AlpesLoire

Tip: Sainte-Croix-en-Jarez, dorpje in oud klooster

Soms rijd je in Frankrijk zomaar tegen een bijzonder plekje aan. Dat zal je zeker gebeuren in het departement Loire. Bijvoorbeeld onderweg vanuit Lyon naar het regionale natuurpark Pilat, aan de zuidoostkant van het departement. Daar tref je, na een bochtig weggetje over heuvels die steeds ietsje hoger worden, in een kom het dorpje Sainte-Croix-en-Jarez aan.

Streektips

Zelf ook op reis naar deze rustige streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wat je direct in het oog springt bij het binnenrijden van dit dorpje, is de prachtige versterkte poort. Deze werd in de zestiende eeuw toegevoegd aan het klooster, dat zelf in de dertiende eeuw werd gesticht. De poort wordt geflankeerd door twee torens aan beide zijden van de ongeveer 115 lange voorkant. Een indrukwekkend gezicht!

Wanneer je door de poort naar binnen loopt, beland je op de eerste van de twee binnenplaatsen van het complex, de cour des frères, waar de fraters woonden. Het klooster Sainte-Croix-en-Jarez werd gebouwd door ene Béatrix de la Tour du Pin, ter nagedachtenis aan haar overleden man Guillaume de Roussillon, en hoorde tot de orde van de Kartuizers. Aan de overkant van deze binnenplaats vind je de doorgang naar de cour des pères, het nieuwste gedeelte van het klooster. Tussen de twee binnenplaatsen is de kloosterkerk.

Wanneer je ruim de tijd hebt om Sainte-Croix-en-Jarez te bezoeken, meld je dan aan voor een rondleiding door het klooster. Je krijgt dan de kans om in de vertrekken van de monniken te kijken, en ook de kerkdeuren worden dan voor je geopend. Heb je wel de tijd, maar geen zin om de kosten van de rondleiding te betalen, dan is het ook leuk om een van de wandelingen rondom het dorpje te maken.

Wandeling

Om het dorp heen zijn een aantal wandelingen uitgezet die je een mooie blik op de omgeving bieden. Ik maakte een rondje van een klein uur naar een kapelletje verderop en door de weilanden en bossen terug, waarbij ik een mooi uitzicht had over het dorp. Ook kun je het dorp opnemen in een langere wandelroute door het natuurpark Pilat.

Voor meer informatie over Sainte-Croix-en-Jarez, ga je naar de website van het klooster.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant