Tip: La Jaÿsinia, botanische tuin in Samoëns

De bergen zitten vol met bloemen en planten. Sommige soorten zie je overal, andere zijn zeldzaam en soms zelfs gebonden aan een specifieke plek op de wereld. Kijk je tijdens een bergwandeling ook altijd met veel plezier om je heen naar al die verschillende flora? Dan moet je ook zeker eens een bezoek brengen aan de bijzondere alpiene botanische tuin in Samoëns, La Jaÿsinia!

Een mooie plek voor een wandeling in alle rust, maar tegelijk een plaats van wetenschappelijke studie en onderzoek naar en behoud van plantensoorten. De tuin La Jaÿsinia werd in 1906 door Marie-Louise Cognaq-Jaÿ geschonken aan haar geboorteplek Samoëns. Ze verruilde Samoëns op achttienjarige leeftijd voor Parijs en maakte daar naam in de commerciële wereld. Samen met haar man richtte ze het grote warenhuis La Samaritaine op.

Ze was een liefhebber van tuinen, en om het toerisme naar haar streek van herkomst te bevorderen begon ze in 1903 met de aanleg van een tuin, tegen de berghelling aan de rand van het stadje Samoëns. De tuin werd ontworpen door Jules Allamand en is sinds 1937 onder beheer van het Muséum National d’Histoire Naturelle. In een speciaal huisje in de tuin woonde een door Marie-Louise Cognaq-Jaÿ betaalde dokter, die gratis medische zorg verleende aan de inwoners van het stadje.

In de tuin vind je duizenden planten, van in totaal zo’n twee en een half duizend verschillende soorten uit de berggebieden van de hele wereld. De botanische tuin is opgebouwd uit verschillende onderdelen die een apart gedeelte van de wereld als thema hebben, en waar je via het wandelpad langs loopt. Zo begin je er met bloemen, planten en bomen uit Australië, loop je vervolgens langs de Balkan, het Middellandse Zeegebied, de Alpen, China en Japan en Noord- en Zuid-Amerika.

Bovenaan in de tuin vind je de ruïnes van een kasteel uit de twaalfde eeuw. Verder staat er in het park ook een kapel uit de zeventiende eeuw. Tussen alle bloemen, planten en bomen zijn er ook waterpartijen aangelegd, waaronder een kleine kunstmatige waterval.

Toegang tot de botanische tuin is kosteloos, en La Jaÿsinia is het hele jaar door geopend, behalve wanneer er sneeuw ligt. Kom je met een groep, dan kun je een rondleiding aanvragen door de beheerder of een van zijn medewerkers.

De beheerder van het park vertelt ons wat over de geschiedenis.
Uitzicht over Samoëns.

Bovenaan het park heeft vroeger een kasteel gestaan, waarvan nu nog enkele fragmenten resten.
Ook het drogen van planten behoort tot de taak van de beheerder.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

1 reactie op Tip: La Jaÿsinia, botanische tuin in Samoëns

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.