Auvergne-Rhône-AlpesHaute-Savoie

Tip: La Jaÿsinia, botanische tuin in Samoëns

De bergen zitten vol met bloemen en planten. Sommige soorten zie je overal, andere zijn zeldzaam en soms zelfs gebonden aan een specifieke plek op de wereld. Kijk je tijdens een bergwandeling ook altijd met veel plezier om je heen naar al die verschillende flora? Dan moet je ook zeker eens een bezoek brengen aan de bijzondere alpiene botanische tuin in Samoëns, La Jaÿsinia!

Streektips

Zelf ook naar Samoëns en omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Een mooie plek voor een wandeling in alle rust, maar tegelijk een plaats van wetenschappelijke studie en onderzoek naar en behoud van plantensoorten. De tuin La Jaÿsinia werd in 1906 door Marie-Louise Cognaq-Jaÿ geschonken aan haar geboorteplek Samoëns. Ze verruilde Samoëns op achttienjarige leeftijd voor Parijs en maakte daar naam in de commerciële wereld. Samen met haar man richtte ze het grote warenhuis La Samaritaine op.

Ze was een liefhebber van tuinen, en om het toerisme naar haar streek van herkomst te bevorderen begon ze in 1903 met de aanleg van een tuin, tegen de berghelling aan de rand van het stadje Samoëns. De tuin werd ontworpen door Jules Allamand en is sinds 1937 onder beheer van het Muséum National d’Histoire Naturelle. In een speciaal huisje in de tuin woonde een door Marie-Louise Cognaq-Jaÿ betaalde dokter, die gratis medische zorg verleende aan de inwoners van het stadje.

In de tuin vind je duizenden planten, van in totaal zo’n twee en een half duizend verschillende soorten uit de berggebieden van de hele wereld. De botanische tuin is opgebouwd uit verschillende onderdelen die een apart gedeelte van de wereld als thema hebben, en waar je via het wandelpad langs loopt. Zo begin je er met bloemen, planten en bomen uit Australië, loop je vervolgens langs de Balkan, het Middellandse Zeegebied, de Alpen, China en Japan en Noord- en Zuid-Amerika.

Bovenaan in de tuin vind je de ruïnes van een kasteel uit de twaalfde eeuw. Verder staat er in het park ook een kapel uit de zeventiende eeuw. Tussen alle bloemen, planten en bomen zijn er ook waterpartijen aangelegd, waaronder een kleine kunstmatige waterval.

Toegang tot de botanische tuin is kosteloos, en La Jaÿsinia is het hele jaar door geopend, behalve wanneer er sneeuw ligt. Kom je met een groep, dan kun je een rondleiding aanvragen door de beheerder of een van zijn medewerkers.

De beheerder van het park vertelt ons wat over de geschiedenis.
Uitzicht over Samoëns.
Bovenaan het park heeft vroeger een kasteel gestaan, waarvan nu nog enkele fragmenten resten.
Ook het drogen van planten behoort tot de taak van de beheerder.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant