Tip: Kerk van Sainte-Foy in Conques

Diep verborgen in de heuvels van Midden-Frankrijk liggen tal van bijzondere plekjes. Een daarvan is het dorpje Conques, net onder de Cantal. Voor je gevoel ben je hier nog in de Auvergne, en dat komt vooral ook door de architectuur van de huizen en kerken die je hier ziet. In de Auvergne ontdekte ik al tal van Romaanse kerkjes in een typische stijl, bijvoorbeeld in Orcival, Clermont-Ferrand en Saint-Saturnin. En de kerk van Sainte-Foy in Conques lijkt er sprekend op. Hij is dan ook gebouwd in de Romaanse stijl van de Auvergne, en heeft een bijzondere geschiedenis. De kerk is met name beroemd vanwege één bezienswaardigheid: het timpaan, oftewel het beeldhouwwerk boven de ingang.

Streektips

Zelf op vakantie naar deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Al in de elfde eeuw werd begonnen met de bouw van deze kerk. Het bestaansrecht van de kerk wordt verklaard door de aanwezigheid van relieken van Sint Foy, die in Agen een marteldood gestorven was. In de negende eeuw werden de relieken van deze heilige naar Conques gebracht, en vanaf dat moment waren er tal van wonderen gerelateerd aan die overblijfselen. Niet gek dus dat de populariteit van het dorp groeide. Daar hoorde ook een grotere kerk bij, en zo verrees hier een indrukwekkend staaltje Romaanse bouwkunst. De kerk behoorde bij de abdij die hier gevestigd was en deze abdij en de kerk groeiden uit tot een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Abdijkerk van Sainte-Foy

Maar na de Middeleeuwen raakte de kerk in verval en namen de bezoekers af. Door een aanval van protestanten brandde een deel van de kerk zelfs af. Toen de abdij na de Franse Revolutie van zijn functie werd ontheven, leek het einde definitief nabij. Maar met dank aan de inspanningen van historicus en medewerker van de monumentendienst Prosper Mérimée werd het gebouw halverwege de negentiende eeuw gerestaureerd.

Veel kerkschatten zijn in de loop der tijd bewaard gebleven. Dat kwam ondermeer doordat de bewoners van het plaatsje tijdens de Revolutie belangrijke schatten zelf in huis namen en zo beschermden tegen de vernielzucht van de revolutionairen. Een van de bekendste overblijfselen is een vergulde reliekhouder uit de tiende eeuw. En dan is er natuurlijk het beroemde timpaan waar iedere bezoeker zich aan zal vergapen. Het beeldhouwwerk toont Christus die de uitverkorenen naar de hemel wijst, en de ongelovigen naar de hel. Ook is de heilige Foy afgebeeld, die knielt voor de hand van God.

Timpaan van de abdijkerk van Sainte-Foy
Het timpaan

Bekijk voor meer informatie over een bezoek aan dit dorp de website van het Office de Tourisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Ontvang een gratis ebook over Frankrijk

Schrijf je net als 22.744 anderen in voor onze nieuwsbrief en download het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50 helemaal gratis