Tip: Kerk van Sainte-Foy in Conques

Diep verborgen in de heuvels van Midden-Frankrijk liggen tal van bijzondere plekjes. Een daarvan is het dorpje Conques, net onder de Cantal. Voor je gevoel ben je hier nog in de Auvergne, en dat komt vooral ook door de architectuur van de huizen en kerken die je hier ziet. In de Auvergne ontdekte ik al tal van Romaanse kerkjes in een typische stijl, bijvoorbeeld in Orcival, Clermont-Ferrand en Saint-Saturnin. En de kerk van Sainte-Foy in Conques lijkt er sprekend op. Hij is dan ook gebouwd in de Romaanse stijl van de Auvergne, en heeft een bijzondere geschiedenis. De kerk is met name beroemd vanwege één bezienswaardigheid: het timpaan, oftewel het beeldhouwwerk boven de ingang.

Al in de elfde eeuw werd begonnen met de bouw van deze kerk. Het bestaansrecht van de kerk wordt verklaard door de aanwezigheid van relieken van Sint Foy, die in Agen een marteldood gestorven was. In de negende eeuw werden de relieken van deze heilige naar Conques gebracht, en vanaf dat moment waren er tal van wonderen gerelateerd aan die overblijfselen. Niet gek dus dat de populariteit van het dorp groeide. Daar hoorde ook een grotere kerk bij, en zo verrees hier een indrukwekkend staaltje Romaanse bouwkunst. De kerk behoorde bij de abdij die hier gevestigd was en deze abdij en de kerk groeiden uit tot een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Abdijkerk van Sainte-Foy

Maar na de Middeleeuwen raakte de kerk in verval en namen de bezoekers af. Door een aanval van protestanten brandde een deel van de kerk zelfs af. Toen de abdij na de Franse Revolutie van zijn functie werd ontheven, leek het einde definitief nabij. Maar met dank aan de inspanningen van historicus en medewerker van de monumentendienst Prosper Mérimée werd het gebouw halverwege de negentiende eeuw gerestaureerd.

Veel kerkschatten zijn in de loop der tijd bewaard gebleven. Dat kwam ondermeer doordat de bewoners van het plaatsje tijdens de Revolutie belangrijke schatten zelf in huis namen en zo beschermden tegen de vernielzucht van de revolutionairen. Een van de bekendste overblijfselen is een vergulde reliekhouder uit de tiende eeuw. En dan is er natuurlijk het beroemde timpaan waar iedere bezoeker zich aan zal vergapen. Het beeldhouwwerk toont Christus die de uitverkorenen naar de hemel wijst, en de ongelovigen naar de hel. Ook is de heilige Foy afgebeeld, die knielt voor de hand van God.

Timpaan van de abdijkerk van Sainte-Foy
Het timpaan

Bekijk voor meer informatie over een bezoek aan dit dorp de website van het Office de Tourisme.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.