Tip: Kerk van Sainte-Foy in Conques

door Martijn
1647 keer gelezen

Diep verborgen in de heuvels van Midden-Frankrijk liggen tal van bijzondere plekjes. Een daarvan is het dorpje Conques, net onder de Cantal. Voor je gevoel ben je hier nog in de Auvergne, en dat komt vooral ook door de architectuur van de huizen en kerken die je hier ziet. In de Auvergne ontdekte ik al tal van Romaanse kerkjes in een typische stijl, bijvoorbeeld in Orcival, Clermont-Ferrand en Saint-Saturnin. En de kerk van Sainte-Foy in Conques lijkt er sprekend op. Hij is dan ook gebouwd in de Romaanse stijl van de Auvergne, en heeft een bijzondere geschiedenis. De kerk is met name beroemd vanwege één bezienswaardigheid: het timpaan, oftewel het beeldhouwwerk boven de ingang.

advertentie

Al in de elfde eeuw werd begonnen met de bouw van deze kerk. Het bestaansrecht van de kerk wordt verklaard door de aanwezigheid van relieken van Sint Foy, die in Agen een marteldood gestorven was. In de negende eeuw werden de relieken van deze heilige naar Conques gebracht, en vanaf dat moment waren er tal van wonderen gerelateerd aan die overblijfselen. Niet gek dus dat de populariteit van het dorp groeide. Daar hoorde ook een grotere kerk bij, en zo verrees hier een indrukwekkend staaltje Romaanse bouwkunst. De kerk behoorde bij de abdij die hier gevestigd was en deze abdij en de kerk groeiden uit tot een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Abdijkerk van Sainte-Foy

Maar na de Middeleeuwen raakte de kerk in verval en namen de bezoekers af. Door een aanval van protestanten brandde een deel van de kerk zelfs af. Toen de abdij na de Franse Revolutie van zijn functie werd ontheven, leek het einde definitief nabij. Maar met dank aan de inspanningen van historicus en medewerker van de monumentendienst Prosper Mérimée werd het gebouw halverwege de negentiende eeuw gerestaureerd.

Veel kerkschatten zijn in de loop der tijd bewaard gebleven. Dat kwam ondermeer doordat de bewoners van het plaatsje tijdens de Revolutie belangrijke schatten zelf in huis namen en zo beschermden tegen de vernielzucht van de revolutionairen. Een van de bekendste overblijfselen is een vergulde reliekhouder uit de tiende eeuw. En dan is er natuurlijk het beroemde timpaan waar iedere bezoeker zich aan zal vergapen. Het beeldhouwwerk toont Christus die de uitverkorenen naar de hemel wijst, en de ongelovigen naar de hel. Ook is de heilige Foy afgebeeld, die knielt voor de hand van God.

Timpaan van de abdijkerk van Sainte-Foy

Het timpaan

Bekijk voor meer informatie over een bezoek aan dit dorp de website van het Office de Tourisme.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.