Kasteel van Villandry
Centre-Val de LoireIndre-et-Loire

Tip: kasteel van Villandry

Kastelen: je hebt ze in Frankrijk in allerlei soorten en maten, en met veel verschillende redenen om ze te bezoeken. Die in het dorp Villandry ten westen van Tours is met name bijzonder vanwege de prachtige kasteeltuin. Een tuin in de strakke Franse renaissancestijl, zoals je er maar weinig ziet in het land. Het terrein omvat zo’n zes hectare tuin, verdeeld over vier terrassen. Duik met me mee in het bijzondere verhaal dat het Château de Villandry te vertellen heeft!

Wanneer je voor de façade van het kasteel van Villandry staat, besef je al dat er hier iets bijzonders aan de hand is. Je ziet een wat plompe, ouderwetse donkergrijze toren, aangebouwd tegen een vrolijker en eleganter bouwwerk. Die mengeling van stijlen getuigt van de geschiedenis van het kasteel. In 1532 kocht de toenmalige minister van financiën Jean Le Breton het bestaande Middeleeuwse kasteel namelijk om er een nieuwe neer te zetten. De keuze om de oude donjon te behouden werd niet ingegeven door geldgebrek of iets dergelijks, het was een symbool van de oude militaire macht die het uitstraalde. Dankzij de voortschrijdende techniek waren dit soort kastelen al lang niet meer bestand tegen aanvallen. Vanaf dat moment dienden kastelen voornamelijk om te laten zien hoeveel geld en invloed de kasteelheer wel niet had.

Het kasteel van Villandry zoals je dat nu kunt bewonderen, is een van de laatst gebouwde Renaissancekastelen in de Loirestreek. Dat het kasteel er vandaag de dag nog zo bijstaat, is te danken aan dokter Joachim Carvallo, die het aan het begin van de twintigste eeuw van de ondergang redde en het in oude staat herstelde, inclusief de tuinen rondom het complex. Je kunt het kasteel bezoeken, en krijgt daarbij een inkijkje in de geschiedenis van het gebouw, en hoe de bewoners in de loop der eeuwen geleefd hebben en het gebouw langzaam aan aangepast hebben aan de tijd.

De tuinen kun je ook los bezoeken, zonder het kasteel. Op wetenschappelijke wijze heeft dokter Carvallo de tuinen hersteld in Renaissancestijl. Hij deed dit omdat hij dat beter bij het kasteel vond passen dan de in romantische stijl opgebouwde tuinen die hij aantrof toen hij het kasteel kocht. Naar oud gebruik is de siertuin ingedeeld in vier delen die de liefde presenteren: de tedere liefde met door vlammen gescheiden harten, de waanzinnige liefde met gebroken harten, de wispelturige liefde met vier waaiers in de hoeken, en de tragische liefde met vormen die doen denken aan zwaarden en dolken. Verder vind je onder meer een watertuin en een labyrint.

Je kunt het kasteel en de tuinen het hele jaar door bezoeken. In de winter is er een verlaagd tarief. Er worden verder regelmatig culturele evenementen in en rond het kasteel georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van het kasteel.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Kasteel van Villandry, Tours

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant