Tip: kasteel van Villandry

Kastelen: je hebt ze in Frankrijk in allerlei soorten en maten, en met veel verschillende redenen om ze te bezoeken. Die in het dorp Villandry ten westen van Tours is met name bijzonder vanwege de prachtige kasteeltuin. Een tuin in de strakke Franse renaissancestijl, zoals je er maar weinig ziet in het land. Het terrein omvat zo’n zes hectare tuin, verdeeld over vier terrassen. Duik met me mee in het bijzondere verhaal dat het Château de Villandry te vertellen heeft!

Wanneer je voor de façade van het kasteel van Villandry staat, besef je al dat er hier iets bijzonders aan de hand is. Je ziet een wat plompe, ouderwetse donkergrijze toren, aangebouwd tegen een vrolijker en eleganter bouwwerk. Die mengeling van stijlen getuigt van de geschiedenis van het kasteel. In 1532 kocht de toenmalige minister van financiën Jean Le Breton het bestaande Middeleeuwse kasteel namelijk om er een nieuwe neer te zetten. De keuze om de oude donjon te behouden werd niet ingegeven door geldgebrek of iets dergelijks, het was een symbool van de oude militaire macht die het uitstraalde. Dankzij de voortschrijdende techniek waren dit soort kastelen al lang niet meer bestand tegen aanvallen. Vanaf dat moment dienden kastelen voornamelijk om te laten zien hoeveel geld en invloed de kasteelheer wel niet had.

Het kasteel van Villandry zoals je dat nu kunt bewonderen, is een van de laatst gebouwde Renaissancekastelen in de Loirestreek. Dat het kasteel er vandaag de dag nog zo bijstaat, is te danken aan dokter Joachim Carvallo, die het aan het begin van de twintigste eeuw van de ondergang redde en het in oude staat herstelde, inclusief de tuinen rondom het complex. Je kunt het kasteel bezoeken, en krijgt daarbij een inkijkje in de geschiedenis van het gebouw, en hoe de bewoners in de loop der eeuwen geleefd hebben en het gebouw langzaam aan aangepast hebben aan de tijd.

De tuinen kun je ook los bezoeken, zonder het kasteel. Op wetenschappelijke wijze heeft dokter Carvallo de tuinen hersteld in Renaissancestijl. Hij deed dit omdat hij dat beter bij het kasteel vond passen dan de in romantische stijl opgebouwde tuinen die hij aantrof toen hij het kasteel kocht. Naar oud gebruik is de siertuin ingedeeld in vier delen die de liefde presenteren: de tedere liefde met door vlammen gescheiden harten, de waanzinnige liefde met gebroken harten, de wispelturige liefde met vier waaiers in de hoeken, en de tragische liefde met vormen die doen denken aan zwaarden en dolken. Verder vind je onder meer een watertuin en een labyrint.

Je kunt het kasteel en de tuinen het hele jaar door bezoeken. In de winter is er een verlaagd tarief. Er worden verder regelmatig culturele evenementen in en rond het kasteel georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van het kasteel.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Kasteel van Villandry, Tours

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.