Tip: het museum van Millau

Millau, de stad die tegenwoordig tegen wil en dank vooral bekend is vanwege de torenhoge brug die iets verderop het dal van de Tarn oversteekt. Maar het is ook een oude stad met gezellige straatjes, leuk om een dagdeel aan te besteden. Omdat het tijdens mijn bezoek regende, dook ik snel het museum in en dat bleek een onverwacht hoogtepunt.

De stad Millau ligt middenin het natuurpark Grands Causses, en een deel van het museum is dan ook aan deze natuur gewijd. Je ontdekt er alles over de mensen en dieren die het leven op de Grands Causses vorm hebben gegeven. Sinds jaar en dag worden er op de hoogvlaktes veel schapen gehouden, zowel voor de kaas en het vlees als voor het leer. En aan dat laatste wordt in het museum veel aandacht besteed.

Je kunt er naar films kijken over de vervaardiging en het gebruik van het leer van de Grands Causses. In een onderdeel van de tentoonstelling zie je bijvoorbeeld hoe leren handschoenen gemaakt werden en kun je de verschillende leersoorten aanraken. Ook zie je de verschillende machines die in de leerverwerking een rol speelden.

Hundertwasser

Een tijdelijke tentoonstelling in het museum die nog tot 3 november 2018 loopt, staat in het teken van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Leuk, want in Nieuw-Zeeland maakte ik kennis met deze kunstenaar, toen we een ommetje maakten naar een bijzondere toiletgebouwtje dat hij ontworpen heeft. De voor hem typerende kleurrijke stijl zag je ook in het keramiek en de lithografieën in Millau terug.

Het meest enthousiast werd ik echter van de collectie prehistorie en archeologie van het Musée de Millau et des Grands Causses. Je ontdekt er bijvoorbeeld overblijfselen van prehistorische mensen, fossielen van dino’s en zelfs pootafdrukken van dino’s.

Het Museum van Millau
Resten van een dinosaurus
Het Museum van Millau
Opgezet model van dinosaurus

La Graufesenque

De kelder van het museum is de kers op de taart, want hier kun je de opgegraven voorwerpen zien van La Graufesenque. Hier waren in de Romeinse tijd verschillende fabrieken van keramiek gevestigd. Het aardewerk hiervan werd over het hele Romeinse rijk gebruikt. In het museum krijg je een prachtig beeld van hoe dit vroeger gemaakt werd. In de grond zijn veel resten van het aardewerk gevonden, en ook heel veel aardewerk dat mislukte en weggegooid werd. En verder ontdek je allerlei gebruiksvoorwerpen van de mensen die hier woonden. De archeologische vindplaats is ook zelf nog bezoeken, je kunt hiervoor een dubbelticket kopen dat toegang geeft tot zowel het museum als La Graufesenque.

Het Museum van Millau
Keramiek uit Romeinse werkplaats.
Het Museum van Millau
Mozaïek uit de Romeinse tijd.

Meer informatie over het museum:
Website museum
Tourisme Aveyron

Het Museum van Millau
De kelder met Middeleeuwse en Romeinse vondsten.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.