AveyronOccitanie

Tip: het museum van Millau

Millau, de stad die tegenwoordig tegen wil en dank vooral bekend is vanwege de torenhoge brug die iets verderop het dal van de Tarn oversteekt. Maar het is ook een oude stad met gezellige straatjes, leuk om een dagdeel aan te besteden. Omdat het tijdens mijn bezoek regende, dook ik snel het museum in en dat bleek een onverwacht hoogtepunt.

De stad Millau ligt middenin het natuurpark Grands Causses, en een deel van het museum is dan ook aan deze natuur gewijd. Je ontdekt er alles over de mensen en dieren die het leven op de Grands Causses vorm hebben gegeven. Sinds jaar en dag worden er op de hoogvlaktes veel schapen gehouden, zowel voor de kaas en het vlees als voor het leer. En aan dat laatste wordt in het museum veel aandacht besteed.

Je kunt er naar films kijken over de vervaardiging en het gebruik van het leer van de Grands Causses. In een onderdeel van de tentoonstelling zie je bijvoorbeeld hoe leren handschoenen gemaakt werden en kun je de verschillende leersoorten aanraken. Ook zie je de verschillende machines die in de leerverwerking een rol speelden.

Hundertwasser

Een tijdelijke tentoonstelling in het museum die nog tot 3 november 2018 loopt, staat in het teken van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Leuk, want in Nieuw-Zeeland maakte ik kennis met deze kunstenaar, toen we een ommetje maakten naar een bijzondere toiletgebouwtje dat hij ontworpen heeft. De voor hem typerende kleurrijke stijl zag je ook in het keramiek en de lithografieën in Millau terug.

Het meest enthousiast werd ik echter van de collectie prehistorie en archeologie van het Musée de Millau et des Grands Causses. Je ontdekt er bijvoorbeeld overblijfselen van prehistorische mensen, fossielen van dino’s en zelfs pootafdrukken van dino’s.

Het Museum van Millau
Resten van een dinosaurus
Het Museum van Millau
Opgezet model van dinosaurus

La Graufesenque

De kelder van het museum is de kers op de taart, want hier kun je de opgegraven voorwerpen zien van La Graufesenque. Hier waren in de Romeinse tijd verschillende fabrieken van keramiek gevestigd. Het aardewerk hiervan werd over het hele Romeinse rijk gebruikt. In het museum krijg je een prachtig beeld van hoe dit vroeger gemaakt werd. In de grond zijn veel resten van het aardewerk gevonden, en ook heel veel aardewerk dat mislukte en weggegooid werd. En verder ontdek je allerlei gebruiksvoorwerpen van de mensen die hier woonden. De archeologische vindplaats is ook zelf nog bezoeken, je kunt hiervoor een dubbelticket kopen dat toegang geeft tot zowel het museum als La Graufesenque.

Het Museum van Millau
Keramiek uit Romeinse werkplaats.
Het Museum van Millau
Mozaïek uit de Romeinse tijd.

Meer informatie over het museum:
Website museum
Tourisme Aveyron

Het Museum van Millau
De kelder met Middeleeuwse en Romeinse vondsten.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant