Bespaar geld & zie meer! Alternatieve route naar de Franse Alpen

Als je naar (of van) de Franse Alpen of Zuid-Frankrijk afreist, kun je natuurlijk simpelweg de snelweg vanaf Luxemburg naar Lyon nemen. Je rijdt dan via Metz, Nancy en Dijon over de A31 en vervolgens de A6, die ook wel bekendstaat als de Autoroute du Soleil. Maar wist je dat er ook een handig alternatief is, dat je niet alleen geld kan besparen maar ook rustiger is én maar een paar uur extra reistijd oplevert?

Je leest op deze pagina over:

Toen we van de zomer terugreden vanuit de Écrins hadden we de keuze om de snelste weg naar huis te crossen of wat meer de tijd te nemen. We kozen natuurlijk dat laatste. Het was nota bene een zwarte zaterdag, dus dat hielp ons ook bij het beslissen om te proberen een alternatieve weg te zoeken. Zo brachten we na een aantal uur rijden via Aix-les-Bains en Seyssel vanuit de Alpen eerst een extra nachtje door in de Jura en reden we de volgende dag relaxt verder door het glooiende bosrijke landschap langs Besançon, Vesoul en Épinal. Het grootste deel over tweebaans en vierbaans routes nationales, zonder opstoppingen. Het was zelfs uitermate rustig te noemen.

Geld besparen

Wanneer je via de snelste weg naar de Alpen of Zuidoost-Frankrijk rijdt, passeer je vlak na Nancy het eerste tolpoortje. Tot aan Lyon zijn de kosten zo’n 32,- euro. Via de binnenwegen betaal je geen tol, dus dat is directe winst. Bovendien bespaar je benzine uit, want de afstand in kilometers is via de binnenwegen naar bijvoorbeeld Chambéry, aan de voet van de Alpen, ook nog eens zo’n 50 kilometer korter en je rijdt gemiddeld iets langzamer waardoor je auto ook minder verbruikt. Dat kan nog oplopen als je meerekent dat de tankstations langs de tolwegen ook een stukje duurder zijn dan langs de alternatieve route. De benzineprijs scheelt al snel 15 tot 20 cent per liter, wat op een tank van 50 liter dus 7,50 tot 10,- euro is. Je bent al met al 50,- tot 60,- euro goedkoper uit, en als je de terugweg ook meerekent kom je op meer dan 100,- euro aan besparing uit. Daar kun je bijvoorbeeld heel goed een overnachting voor twee personen in een leuk hotel of op een fijne camping ergens halverwege mee betalen, zoals wij deden!

Meer van het landschap zien

Maar via een alternatieve route naar Zuid-Frankrijk of de Alpen afreizen heeft nog een belangrijker voordeel. Je ziet namelijk veel meer van het landschap, doordat je langzamer rijdt en gemakkelijker van de route kunt afwijken. Zo kost het maar een paar minuten om toch even dat leuke dorpje daar verderop te bekijken, of kun je voor een lunchplekje je auto gewoon even aan de kant van de weg zetten of een zijweggetje inslaan. Een heel verschil met de tolweg, waar je te maken hebt met de vaste aires, die in het hoogseizoen ook nog eens vaak druk zijn.

De route

In het oranje op het onderstaande kaartje zie je de alternatieve route die je zou kunnen nemen om naar de Alpen te rijden. Wil je verder richting Zuid-Frankrijk? Ook dat kan, rijd dan na Chambéry in de richting van Grenoble en daarna Serres. Je komt dan langs een van de mooiste gebieden van het land, de Vercors, en rijdt vervolgens de Drôme en de Provence binnen. Tot aan Chambéry kost de route je netto ongeveer anderhalf uur meer tijd dan de route over de autoweg via Dijon. Dat is natuurlijk exclusief alle extra pauzes die je maakt om van de mooie plekjes te genieten.

Bekijk ook onze gereden route in Google Maps.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

 1. Ruud Couwenhoven zegt:

  Hoi Martijn, leuk artikel. Komt mij heel bekend voor. Bijna letterlijk de tekst over de besparingen zoals ik die al jaren op Frankrijkbinnendoor.nl zet en zelfs de gratis overnachting heb je er nu bij staan. Lijkt wel erg veel op mijn boek hoofdstuk twee pagina 21 en 22. Het staat iedereen natuurlijk vrij om dit te schrijven maar het had je gesierd als je de tips van Frankrijk Binnendoor genoemd had dus dat doe ik dan maar hierbij. Oh ja, kijk nog even op de achterkanr van mijn boek waar staat: “hoe je gratis kunt overnachten door tolwegen te vermijden”. Groetjes Ruud van Frankrijk Binnendoor

  1. Beste Ruud,
   Zoals ook al per mail aangegeven, deze blog is helemaal tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen van afgelopen zomer, zonder inspiratie van jouw website. Het idee dat je geld bespaart als je niet over de tolweg rijdt is niet zo uniek dat niemand anders dat kan bedenken. ;). Maar het staat je natuurlijk vrij om je site in de reacties te noemen!
   groeten,
   Martijn

  1. Jazeker! Het gedeelte in de Jura zou ik persoonlijk misschien wat meer proberen over de grotere wegen te gaan in plaats van dwars door de dorpen, maar het is zeker te doen. Je komt onderweg ook leuke campings tegen op mooie plekken.

 2. Edith klooster zegt:

  Beste Martijn, wij denken erover om komende zomer met ons caravannetje de alternatieve route Nancy chambery te nemen. We zullen een deel ‘s nachts rijden. Omdat we met de caravan Max 100km per uur rijden hebben we qua snelheid niet zoveel voordeel van de Max snelheid van 130km van de tolwegen. Hoe hard mag je gemiddeld op deze route rijden en kom je heel veel rotondes tegen?
  Zien je antwoord graag tegemoet.

  1. Hoi Edith,

   Het ligt er een beetje aan welke route je precies door de Jura neemt. Tot aan Besançon zijn het grotendeels vrij rechte twee of vierbaans autowegen, daarna zijn er wat meer rotondes en dergelijke en wat meer bochtige wegen waar je tot 80/90 mag rijden, als je de route via Lons le Saunier en Oyonnax neemt.

 3. Beste Martijn,
  Zelf vind ik het prettig om via Eindhoven, Maastricht, Luik te rijden. En we nemen eigenlijk altijd de tolwegen. We gaan dit jaar voor het eerst met een vouwwagen en vragen ons af wat handig is als we binnendoor willen rijden. We gaan van Pijnacker naar Artemare.

  Overigens een erg leuke site!

 4. Albert Miltenburg zegt:

  Hoi Martijn en Marita,
  Ja, dit is een fijne route! Ik heb deze vele jaren gereden als we richting Grenoble gingen. Nu de laatste jaren de werkzaamheden bij Maastricht voorbij zijn, rijden wij vanuit de randstad zelfs via Maastricht. Rijdt lekker door vooral ‘s avonds en ‘s nachts en door de Ardennen is ook rustig. Dan via Luxemburg en bij Nancy de binnendoor route. Vaak reden we hier ‘s morgens vroeg, zagen wild in de bosranden en haalden vers brood bij de bakker in een dorpje. Maar ook de grote supers met pomp passeer je zo. Dan de mooie Jura en doorsteken richting Grenoble. De reisdag werd zo een vakantiedag! Zeker met kinderen makkelijk, je kan bijna direct stoppen als dat nodi is!
  Tja, deze route binnendoor is niet exclusief van mij. 😉 Als je de tolwegen en soms snelwegen weglaat op je navigatie krijg je bijna automatisch deze route!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant