Tillac, piepklein dorp met bijzondere toren in de Gers

Qua grootte stelt het allemaal niet zoveel voor, maar het is toch een omweg waard: het dorpje Tillac, ongeveer halverwege tussen Auch en Tarbes. Ik ontdekte er een heel mooi straatje met aan weerskanten woningen, voorzien van een houten galerij. Én een bijzondere toren met poort, die anders is dan de andere verdedigingswerken in deze streek.

Na mijn wandeling bij het Lac du Lizet had ik nog wat tijd over voordat ik me naar mijn overnachtingsplek bij Valence-sur-Baïse zou begeven. Daarom besloot ik op internet de omgeving uit te kammen of er nog interessante plekjes te ontdekken waren. En zo kwam ik al snel uit bij Tillac, waarvan online enkele mooie plaatjes te vinden waren. Ik reed er in een kwartiertje heen en parkeerde m’n auto op het kleine parkeerterrein naast een supermarktje, net buiten de historische kern van het dorp.

Tillac ontstond vanaf de elfde eeuw als castelnau, een dorp rondom een kasteel. Het kasteel is vandaag de dag verdwenen, maar het belang ervan kun je nog zien in de aanwezigheid van de twee torens, een aan de zuidwestkant en een aan de noordoostkant. Die zijn onderdeel van oude verdedigingswerken, die in de vijftiende eeuw door de heer van Armagnac, Bernard VII, aangelegd werden. Van de muren van het dorp is nu vrijwel niets meer terug te vinden, maar de vorm van het oude kasteeldorp is nog wel terug te vinden in de ligging van de huizen en het stratenplan.

Tour de Rabastens

Ik loop onder de Tour de Rabastens door en mijn blik gaat als vanzelf direct omhoog. De bijzonderheid aan deze poort is namelijk dat deze vrijwel volledig open is aan de binnenzijde. Van buitenaf oogt het gebouw gewoon vierkant, maar sta je eenmaal in het dorp dan zie je dat er aan de achterkant geen stenen zitten. Dit was bedoeld om aanvallers die zich eventueel meester van de poort hadden gemaakt makkelijk weer te kunnen verdrijven.

Vervolgens kijk ik het dorp in, richting de kerk. Voor me ligt een pittoresk straatje met aan allebei de zijdes een rij huisjes die half op palen staan. De grond was natuurlijk schaars binnen de omwalling, en om tegelijk een plein te hebben waarop handel kon worden gedreven én genoeg leefruimte, werden dit soort huisjes met arcades gebouwd. Je ziet ze meer in de streek, maar niet op deze manier, aan twee kanten van een smal straatje. Het geeft een bijzonder fotogeniek effect. Jammer dat er net een bestelbusje staat, maar alsnog is het niet lastig voor te stellen hoe het er hier honderden jaren geleden uitgezien moet hebben. Door de rust die er verder heerst waan je je heel makkelijk in het verleden.

Aan het eind van het straatje staat de vijftiende-eeuwse kerk, de église saint Jacques-le-Majeur. In de negentiende eeuw werd het schip van de kerk vergoot en geopend, en veranderde het aanzien van de kerk dus nogal. Het is verder een eenvoudige kerk, met aan de binnenkant een strak en fraai balkenplafond. Iets schuin achter de kerk staat de andere oude toegangspoort, alhoewel in een ver verleden de poort vanonder dichtgemetseld is. Deze toren is wel gewoon vierkant en helemaal dicht. De versterkingen van het dorp konden niet voorkomen dat het kasteel in de tijd van de godsdiensttwisten verwoest werd.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.