Thann Elzas
Grand-EstHaut-Rhin

Thann: een van de beste wijngaarden én de mooiste kerk van de Elzas

Er zijn veel mooie dorpen in de Elzas waar je kunt verblijven tijdens een vakantie. Maar uit eigen ervaring raden we Thann aan. Strategisch gelegen op de flanken van de Vogezen, een mooie uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en roadtrips, en links gelaten door het massatoerisme. Een van de bezienswaardigheden die je in elk geval niet mag missen: de prachtig gerestaureerde gotische Collégiale Saint-Thiébaut.

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Zelf ook op vakantie in Thann? Misschien heb je wat aan deze tips!

Als zuidelijke toegangspoort tot de wijnroute van de Elzas is Thann een vaak gepasseerde plaats. Maar het loont de moeite om eens langer de tijd te nemen voor dit vrij onbekende wijndorp. Wandel door de straatjes en ontdek de schitterende kerk, een hoogtepunt van de gotiek in de streek en misschien wel de mooiste kerk van de Elzas. Kijk je vanuit Thann omhoog, dan word je aangestaard door een oog, of dat lijkt het althans: het dorp wordt gedomineerd door de ruïnes van een kasteel met een omgevallen toren die als bijnaam l’oeuil de la sorcière draagt, het oog van de heks.

Wijndorp

Thann is allereerst een wijndorp. In het verleden lagen de hellingen rond het stadje bedekt met wijngaarden, tegenwoordig is er nog een klein gedeelte over, maar wel een heel prestigieus stuk: de wijngaard Rangen. Deze heeft de grand cru status sinds 1983, voor de hele wijngaard. In 2022 werd Rangen door het wijnblad Decanter zelfs uitgeroepen tot een van de twaalf beste wijngaarden ter wereld. Het is ook nog eens de meest zuidelijke wijngaard van de Elzas en het is de enige op vulkanische grond. De hellingen zijn er bijzonder steil, tot wel 60%, en het riviertje Thur dat pal onderlangs stroomt biedt bescherming tegen al te strenge koude in het voorjaar. Dat levert bijzondere smaakvolle wijnen op, die ook nog eens goed bewaard kunnen worden. Er worden vier druivenrassen verbouwd: riesling, gewürztraminer, muscat en pinot gris.

Al sinds minstens de dertiende eeuw wordt er in Thann wijn geproduceerd. Destijds was het dorp eigendom van de graven van Ferrette in de Sundgau. Die waren maar wat blij met dit dorp, want naast de wijngaarden kwamen er ook veel pelgrims op het stadje af. Ze bezochten de imposante kerk met de relieken van Saint Thiébaut, maar bazuinden eenmaal thuisgekomen ook in het rond dat de wijn er zo goed was. Een van de bekendste bewonderaars van de wijn uit deze streek was schrijver en filosoof Michel Eyquem de Montaigne, beroemd geworden met zijn Essais.

Kerk

Wanneer we uit de ramen van onze gîte in het buurtschap Kattenbach kijken, zien we boven de daken uit de kerktoren van de Collégiale Saint-Thiébaut steken. ‘Straatsburg heeft de hoogste, Freibourg de dikste en Thann de mooiste’, luidt een plaatselijk gezegde. En daar is niets te veel aan gezegd, want van deze veertiende-eeuwse kapittelkerk vallen met name de toren, de ramen in het koor en het timpaan boven de westgevel op.

Men begon met bouwen aan de kerk in 1307, maar door allerlei omstandigheden duurde het tot in de zestiende eeuw tot de kerk helemaal gereed was. Van 1360 tot 1400 werden de indrukwekkende beeldhouwwerken van de westgevel voltooid. Op het timpaan, het gedeelte boven de deur, staan allerlei verhalen en personages uit de Bijbel afgebeeld. In 1442 installeerden de kanunniken zich in de kerk, waarmee het een collégiale werd, een kapittelkerk. In de vijftiende eeuw werd het koor ook voorzien van kleurrijke glas-in-loodramen, tegenwoordig heeft de kerk nog altijd de meest omvangrijke verzameling middeleeuwse glas-in-loodramen van de Elzas.

De flamboyante bouwstijl, de prachtige glas-in-loodramen, de kunstige beeldhouwwerken uit de middeleeuwen, barokke fresco’s, een groots orgel op een houten balustrade, alles bij elkaar zorgt ervoor dat je als vanzelf stil raakt bij een bezoek aan de kerk.

Na de eeuwwisseling was het gebouw in zo’n slechte staat, dat er zelfs stemmen opgingen om het maar af te breken. Maar gelukkig: er kwam een grote fondsenwerving op gang waarmee een flink bedrag werd opgehaald. Daarmee was de kerk gered en kunnen wij en generaties na ons nog genieten van dit rijk versierde kunstwerk uit de middeleeuwen.

Kasteel

Het stadje Thann ontstond in de dertiende en veertiende eeuw aan de voet van een imposant kasteel, het Château d’Engelbourg. Het moest de toegang tot het dal van de Thur bewaken. Nadat de Elzas in de zeventiende eeuw onderdeel van Frankrijk werd, verloor het echter aan belang en Louis XIV nam het besluit om het te vernietigen. Er werd besloten om het op te blazen, maar daarbij brak de grote donjon in enkele stukken uiteen waarvan een rond deel op de zijkant belandde. Dit staat tegenwoordig bekend als l’Œil de la Sorcière. Een korte wandeling leidt er naar toe, en vanaf de restanten van het kasteel heb je een mooi uitzicht over Thann en de vlakte van de Elzas.  

Route des Vins d’Alsace

Thann is de zuidelijke porte van de Route des Vins d’Alsace. Als zodanig is het een goed vertrekpunt om de zuidelijke wijngaarden en dorpen van de Elzas te verkennen. Als je aan de overkant van de Thur rechtsaf de Route du Vignoble in gaat, kun je mooi onderlangs de wijngaard Rangen wandelen of fietsen. Via een van de paadjes linksaf de steile helling op bereik je na een korte klim het chemin Montaigne, waarlangs een kapelletje staat.

Als vertrekpunt van de wijnroute heeft Thann ook een klein museum over de wijnen van de Elzas. In de dertiende-eeuwse stadspoort, de Tour des Sorcières, kom je meer te weten over de grondsoorten van wijngaarden en de geschiedenis van de productie van wijn in Thann. Ook is er in de voormalige graanhal nog een museum over de plaatselijke geschiedenis, het Musée des Amis de Thann. Naast wijn spelen hier de bouw van de kathedraal en plaatselijke ambachten een rol in de expositie.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant