Slenteren door Talmont-sur-Gironde

Talmont-sur-Gironde wordt gerekend tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom, met de ruisende golven onder de vestingmuren, steegjes vol geurige bloemen en stralend witte huizen met kleurrijke luiken.

Streektips

Zelf ook een bezoek brengen aan Talmont-sur-Gironde? Misschien heb je wat aan deze tips!

Dwalen door sfeervolle straten

Een parkeerplaats die bijna groter is dan het dorp zelf maakt duidelijk dat Talmont, een van de Plus Beaux Villages de France, in het hoogseizoen wordt overspoeld met toeristen. Wij bezoeken het plaatsje aan de Atlantische kust in maart, en dan zijn de sfeervolle straatjes bijna uitgestorven.

Talmont is gebouwd als bastide, een dorp met een kaarsrecht stratenplan. Verdwalen is onmogelijk, dus we slenteren gewoon wat rond door de straten en stegen, langs gezellige boetiekwinkels en heerlijk geurende gaspeldoorn. Aan het einde van het dorp stuiten we als vanzelf op de grootste bezienswaardigheid, de Église Sainte-Radegonde. Boven op de kliffen en omgeven door verdedigingswerken kijkt deze twaalfde-eeuwse kerk uit over de rivier Gironde en in de verte de Atlantische Oceaan.

Église Sainte-Radegonde

De kerk, aan een zijde geflankeerd door een zeemanskerkhof, is gebouwd in de Romaanse stijl van de Saintogne, zoals de streek rondom Saintes ook wel genoemd wordt. Oorspronkelijk was het gebouw groter, maar een hevige storm zorgde ervoor dat de kliffen onder de kerk en een gedeelte van het schip werden weggespoeld door de golven.

Versterkte bastide

Het was rondom deze kerk dat de Engelse koning Edward I, tevens hertog van Aquitaine, in 1284 een versterkte bastide bouwde om de toegang tot de Gironde, en daarmee tot Bordeaux, te beheersen. Tegenwoorden resteren van de versterkingen alleen de verdedigingsmuren rondom de kerk en de ruïnes van la Tour Blanche, iets verderop.

Aangekomen bij de ruïnes van de toren zien we onder ons een aantal carrelets de oever van de Gironde sieren. Deze traditionele houten huizen op palen werden vroeger gebruikt voor de scholvisserij. Tegenover de torenruïne liet Paul Desmont, kolenhandelaar uit Tours, in 1935 een kiosque bouwen om van het uitzicht te genieten. Het opvallende gebouw, dat wel wat wegheeft van een Chinese pagode, staat er nog steeds. Voordat we terug wandelen naar de parkeerplaats sluiten we ons bezoek op deze zonnige voorjaarsdag af met een ijsje en een crêpe in de Grand Rue du Port.

In de omgeving

We combineren ons bezoek aan Talmont met een bezoek aan de Grottes du Régulus in Meschers-sur-Gironde, een paar kilometer noordwaarts. ‘s Middags maken we in de omgeving van Talmont nog een roadtrip over de D145 richting Mortagne-sur-Gironde, waarbij we onder andere de Romeinse opgravingen bij Fâ passeren. Je rijdt dan door een glooiend landschap vol wijngaarden, met regelmatig mooie uitzichten op de Gironde.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien