Tips voor een stedentrip naar Parijs
Île-de-FranceParijs

Stedentrip naar Parijs: wat te doen en praktische tips

De Franse hoofdstad is dé ultieme bestemming voor een leuke stedentrip in Frankrijk. Of je nu komt voor de romantiek, om te shoppen, om de grote bezienswaardigheden of juist om de onbekende stukjes van Parijs te ontdekken. Ik ben er al diverse malen geweest, op doorreis of wat langer, en ik deel in deze blog mijn tips. Praktische dingen ter voorbereiding, wat te doen, bezienswaardigheden en hoogtepunten, en waar je op moet letten. Meer over Parijs? Bekijk dan de reisgids met al mijn tips voor deze mooie stad.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Parijs? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Bezienswaardigheden

Parijs heeft veel bezienswaardigheden, die je toch minimaal wel een keer gezien moet hebben als Frankrijkliefhebber. Nu heet mijn blog natuurlijk niet voor niets Frankrijk Puur, en ben ik toch vooral ook op zoek naar de pure plekjes in Frankrijk. Dat hoeft echter gelukkig niet per se te botsen tijdens een stedentrip naar Parijs. Ik maakte tijdens mijn weekendje Parijs een mooie combinatie door zowel de hoogtepunten te bekijken als op zoek te gaan naar een aantal minder bezochte plekjes. En bij de grote bezienswaardigheden ontdekte ik dat er mogelijkheden genoeg zijn om de massa wat te ontwijken. Zeker als je, zoals ik, niet in het hoogseizoen gaat.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren staat al meer dan honderd jaar op z’n plek en is sindsdien hét icoon van Parijs. Het uitzicht vanaf de top is fenomenaal. Je kunt op twee manieren naar boven: met de trap of met de lift. Met de trap kom je maximaal tot de tweede verdieping op ongeveer 115 meter, met de lift kun je kiezen: of tot de tweede verdieping, of tot de top. Er zijn verschillende tarieven, en kinderen tot vier jaar mogen gratis mee.

Wachtrijen Eiffeltoren

In het hoogseizoen zijn alle drie de pilaren geopend, in het laagseizoen kan het gebeuren dat je de keuze hebt uit twee pilaren, waarbij een gereserveerd is voor toegang per trap. Daardoor moet je even goed opletten in welke rij je gaat staan. Er zijn namelijk ook nog eens verschillende rijen per pilaar: een voor mensen die nog geen ticket hebben, en een voor mensen die vooraf al een ticket via internet hebben gekocht. Er bestaat niet zoiets als een ‘skip the line’ ticket voor de Eiffeltoren, wel is het zo dat de rij voor vooraf gekochte tickets via internet een stuk sneller gaat dan de rij voor mensen die nog een ticket moeten kopen. Het beste koop je dus van te voren een ticket, via de officiële site van de Eiffeltoren. Let op: de tickets zijn tijdgebonden. Zorg dus dat je ruim van tevoren op het centrale plein aanwezig bent.

Louvre

Ook het Louvre is een must om te bezoeken als je in Parijs bent. Vergeet naast de topstukken, zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo niet ook de wat onbekendere gedeeltes van het museum te bezoeken. In de gangen met stukken van Hollandse meesters of de interieurstukken van de koninklijke en keizerlijke familie is het een stuk minder druk dan elders.

Het museum staat bekend om z’n lange wachtrijen, maar in mijn ervaring viel het mee want we konden zo doorlopen. We waren er halverwege december, net voor lunchtijd. Ook hier zijn weer verschillende wachtrijen/poortjes die je kunt gebruiken. Een voor als je nog geen ticket hebt, een voor als je via internet een ticket gekocht hebt, en een voor als je een pas hebt waarmee je gratis naar binnen mag (Museum Pass bijvoorbeeld, of lidmaatschapskaart). In ons geval stonden er bij geen van deze poortjes een rij, en ook bij het kopen van een ticket, binnen onder de glazen piramide, waren we gelijk aan de beurt. De kans is groot dat je op het plein bij de ingang wordt aangesproken door iemand die zegt een goedkoop ticket voor je te hebben waarmee je snel door kunt lopen. Loop gewoon onverstoorbaar door of blijf in de rij staan en ga er niet op in.

Extra ingangen

Wist je trouwens dat er nog andere ingangen naar het Louvre zijn, behalve de glazen piramide? Dat zijn de Porte des Lions, aan de zuidkant, de ingang voor wanneer je als groep met een officiële gids van het Louvre het museum wilt ontdekken, de Carrousel du Louvre, een ondergrondse ingang die je bereikt vanuit metrohalte ‘Palais Royale-Musee du Louvre’, waar je ook zonder vooraf gekocht ticket naar binnen kunt, en de Porte de Richelieu, de ingang voor groepen en mensen met een jaarkaart voor het Louvre.

Overige musea

Er zijn meer dan honderd musea in Parijs, dus grote kans dat er een voor je bij zit. Niet te missen zijn naast het Louvre bijvoorbeeld het Musée Carnavalet, over de geschiedenis van Parijs. Als je in andere culturen geïnteresseerd bent, bezoek dan het Musée du Quai-Branly, waar je een diverse en rijke collectie vindt met kunst en gebruiksvoorwerpen uit allerlei gebieden van de wereld. In het Musée d’Orsay vind je allerlei belangrijke kunstwerken van negentiende- en twintigste-eeuwse schilders en beeldhouwers. Hét natuurhistorisch museum van Frankrijk is het Muséum national d’Histoire naturelle, een museum dat vestigingen in diverse steden heeft. In Parijs valt de Jardin des Plantes daaronder, met naast diverse bijzondere thematische tuinen ook exposities over paleontologie en geologie.

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe werd in opdracht van Napoléon gebouwd en is tegenwoordig een monument voor de Eerste Wereldoorlog. Je kunt er onderdoor lopen en foto’s maken van het verkeer dat eromheen rijdt, maar ook leuk is het om naar het bezoekersplatform op de top van het monument te gaan. Dit kost 12 euro, en je kunt tickets vooraf kopen via internet. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.

Toen ik er was, stond er een rij van zo’n 20 minuten voor de kaartverkoop. De ticketverkoop is in de tunnel, als je al een ticket hebt kun je doorlopen naar de eigenlijke ingang onderaan het monument.

Notre-Dame

De toegang tot de Notre-Dame op het Île de la Cité is gratis, maar omdat er een veiligheidscontrole is kun je hier ook in een wachtrij terechtkomen. Deze valt niet te omzeilen, dus het beste kun je gaan op een tijdstip dat het wat minder druk is, bijvoorbeeld aan het begin van de dag. Doordeweeks opent de kathedraal om 9.30 uur, in het weekend om 9.00 uur.

Update: Op 15 april 2019 vond een grote brand plaats waarbij het dak zwaar beschadigd is geraakt. Het is nog niet bekend wanneer de Notre-Dame weer voor het publiek geopend zal zijn.

Champs-Élysées

De Champs-Élysées is een brede laan met grote pleinen, parken en aan beide kanten van de straat de duurste winkels van Parijs. Leuk is het om na een bezoek aan de Arc de Triomphe via de Champs-Élysées terug naar het centrum van de stad te lopen.

Tips voor een stedentrip naar Parijs

Catacomben

Onder Parijs loopt een uitgebreid netwerk van rioleringen en gangen. Deze zijn te bezichtigen, met name aan de zuidkant van de stad. Hier vind je onder andere botten van mensen die na de ruiming van diverse begraafplaatsen in Parijs hier neergelegd werden. Vooraf hadden we het plan om de catacomben te bezoeken. Toen we er aankwamen bleek er echter een lange rij te staan. We vroegen aan een van de voorste mensen hoe lang zij er al stonden, en dat bleek zo’n twee uur te zijn. Dat vonden we te lang, dus daarom hebben we het uiteindelijk niet gedaan.

Achteraf zag ik dat je ook zogenaamde ‘skip-the-line’ tickets voor de catacomben kunt kopen. Daarmee kan je je melden bij de ingang en dan kun je in principe bijna gelijk doorlopen. Je betaalt daar echter wel voor: een normaal ticket kost 13,- euro, een ‘skip-the-line’ ticket kost 29,- euro.

Romeinse sporen

Een onbekende kant van Parijs zijn de Romeinse wortels van de stad. Daarvan is nog verrassend veel terug te zien! Zo is een deel van het stratenplan nog gebaseerd op de oude Romeinse stad Lutetia, en vind je op diverse plekken archeologische resten van de Romeinse tijd. Niet te missen is een bezoek aan het Musée de Cluny, dat deels gevestigd is in de overblijfselen van een Romeins badhuis. Iets verderop in het Quartier Latin – dat niet voor niets zo heet – vind je de resten van het amfitheater van Lutetia. Verder kun je naar de archeologische crypte onder het plein voor de Notre-Dame en zijn er in het Musée Carnavalet nog veel meer archeologische vondsten te bewonderen.

Le Marais

Heel leuk is het ook om een wandeling door de wijk Le Marais te maken. Hier krijg je een idee hoe de stad er vroeger helemaal uitgezien moet hebben, voordat Napoleon III en zijn architect Haussmann de stad op de schop namen. Je vindt er leuke boetiekjes, galerieën, een Joodse straat en gezellige café’s. Bekijk ook het Place des Vosges, een groot plein uit de zeventiende eeuw.

Shoppen

Parijs is een ideale winkelstad. Je hebt keuze te over uit mooie winkels, van hele grote warenhuizen tot piepkleine boetiekjes. Of je nu komt voor de grote merken, of bijvoorbeeld juist op zoek bent naar onbekende duurzame kleding, er is voor iedereen wel een perfecte winkel te vinden. Wat in elk geval leuk is om te doen, is een blik werpen bij Galeries Lafayette. Deze megawinkel is gevestigd in een prachtig pand met een indrukwekkende koepel. Al kom je er alleen maar om rond te kijken en wil je niets kopen, het is de moeite waard.

Voor meer authentieke winkels kun je het beste terecht buiten het echte centrum en de dure winkelstraten van de stad, bijvoorbeeld in de wijk Marais of in Saint-Germain-des-Prés, een wijk ten westen van het Île de la Cité. Hier vind je zowel exclusieve modewinkels als betaalbare alternatieven. Loop ook minstens even een van de vele winkelpassages binnen.

Galeries Lafayette

Praktische tips

Openbaar vervoer / Metro

Parijs is een stad waar je veel zal lopen om de bezienswaardigheden te bekijken. Dat is dan ook de leukste manier om de stad te verkennen. Zeker als je ruim de tijd hebt en tussendoor ook regelmatig op een terrasje neerploft om even uit te rusten. Wil je iets sneller door de stad heen, dan is het handig om de metro te gebruiken. Dit is verreweg de eenvoudigste vorm van openbaar vervoer in de stad en raad ik je dus aan, boven de bus of de trein.

Metro, bus, tram en trein

Het Parijse metronetwerk is zeer uitgebreid. Het was bij de aanleg de bedoeling dat je nooit meer dan een paar honderd meter zou hoeven te lopen naar een metro-ingang. In de praktijk is dit dan ook zo, vooral in het centrum.

Er zijn veel verschillende tickets te koop, met ieder voordelen en beperkingen. Hieronder zet ik de tickets op een rijtje die voor tijdens een stedentrip het handigst zijn.

Ticket T+
Wil je een enkeltje naar een bepaalde bestemming? Dan is het T+-ticket het handigst. Je kunt hiermee na afstempelen twee uur vrij reizen binnen het metronetwerk en de RER-treinen in geheel de regio Île de France, en 90 minuten met de bus of tram. Bij de metro moet je binnen de poortjes blijven. Overstappen is dus gewoon mogelijk, zolang je maar onder de grond blijft. Vanaf eind 2021 worden de papieren tickets uitgefaseerd en kun je een contactloze kaart kopen, goed voor tien keer twee uur vrij reizen.

Mobilis
De Mobilis-kaart is een dagkaart die je kunt aanschaffen voor een bepaalde zone. Blijf je dus een dag lang in het centrum van Parijs en verwacht je veel met de metro, tram, trein of bus te gaan dan kan het voordelig zijn om deze aan te schaffen. Er zijn verschillende tarieven voor de verschillende zones. Over het algemeen zul je vooral in de zones 1 en 2 blijven tijdens een stedentrip. Daarvoor betaal je 7,50 euro. De dagpas is dus voordeliger vanaf 4 losse T+-tickets.

Paris Visite
Tot slot heb je ook nog de Paris Visite-kaart. Dit is een pas die voor één, twee, drie of vijf dagen achterelkaar geldig is. Hij is duurder dan een Mobilis-kaart, maar heeft ook een iets groter bereik. Je kunt hiermee namelijk ook van de Air-France-shuttles naar de vliegvelden gebruik maken. De kaart is te koop vanaf 12,- euro voor één dag.

Restaurants

Parijs zit vol met restaurants. Daar zitten hele leuke en authentieke adresjes tussen, maar er zijn ook veel restaurants die voornamelijk toeristenvoedsel voorschotelen. Ik heb een blog geschreven over hoe je in Parijs eenvoudig een goed restaurant kunt vinden.

Lunchmenu

Tip: in veel restaurants in Parijs kun je met de lunch voordelig eten. Veel Fransen eten namelijk warm tijdens de lunch, en het is dan ook een ideale manier om goedkoop bij de beste restaurants uit eten te gaan. Kijk bij het uitzoeken van een restaurant op de menukaarten naar de termen ‘formule dejeuner’, of simpelweg ‘formule’. Je kunt dan kiezen voor een twee- of een driegangenmenu voor een vaste prijs. Dat kan zijn ‘entrée + plat’ (voorgerecht en hoofdgerecht), ‘plat + dessert’ (hoofdgerecht en nagerecht) of ‘entrée + plat + dessert’ (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht). De prijzen hiervoor liggen meestal rond de 20-25 euro, zelfs bij de betere restaurants.

Hotel of appartement

Op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel in de Parijse binnenstad? Eerder schreef ik een blog met een overzicht van hotels onder de 100,- euro per nacht binnen de ring van Parijs. Zelf sliep ik tijdens mijn stedentrip naar Parijs in het hotel ‘Lodge du Centre‘, ideaal gelegen, net boven de Boulevard Haussmann, ongeveer halverwege tussen Montmartre en het Île de la Cité. Het ligt op de grens van de arrondissementen 2 en 9. Dicht bij een metrostation, maar ook op loopafstand van bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame, Les Halles, het Louvre, Le Marais en het mooie warenhuis Galeries Lafayette.

Hoe kom je er?

Wat is de beste manier om naar Parijs te reizen? Dat ligt er aan wat je wilt. Is het je enige bestemming, dan is de trein meestal de beste optie. Binnen twee en een half uur vanaf Rotterdam sta je op het Gare du Nord, wat op een half uurtje lopen van het centrum van Parijs ligt. Ben je op doorreis, dan zijn de auto en de trein beiden goede vervoersmiddelen. Een ticket voor de Thalys koop je eenvoudig via NS International of SNCF Connect.

Parkeren
Parkeren op straat mag doordeweeks met een maximum van twee uur achter elkaar en is dus voor een stedentrip niet handig. Op zondag is het heel de dag gratis. Het beste kun je echter voor een lange stedentrip gebruikmaken van een van de parkeergarages net buiten de ring. Bijvoorbeeld Parking2000 aan de noordkant, waar je voor 30,- per weekend of 20,- per dag kan staan.

Ook kun je voor een parkeergarage in het centrum kiezen, maar die zijn met 40,- tot 70,- euro per dag behoorlijk duur. Geld dat je beter aan leukere dingen kunt besteden!

Milieuvignet
Om binnen de ring van Parijs te mogen rijden heb je een milieuvignet nodig. Je leest er alles over in deze blog.

Vliegen
Je kunt natuurlijk ook met het vliegtuig naar Parijs. Dit is echter niet de meest milieuvriendelijke optie, dus die kan ik eigenlijk alleen aanraden als je er toch toevallig al moet overstappen voor een langere vlucht.

  1. De door u genoemde bezienswaardigheden zijn echt een bezoek waard., Paris de stad waar ik 25 jaar gewerkt hebt, onvergetelijke herinneringen hieraan

  2. Jan leewering zegt:

    Goed verhaal Martijn, maar mag best nog iets uitgebreider (beroemde begraafplaatsen, brocantes zoals St. Ouen, top musea als Musée d’Orsée, Musée de l’Homme of het charmante Musée Rodin; les jardins du Luxembourg; bois de Boulogne enz. ) Parijsis een doodvermoeiende stad met constant verkeerslawaai (opstoppingen, claxons, sirénes); het is qua Covid een onveilige stad – was er een paar weken geleden met vriendin: nergens werd een QR-code gevraagd (hotel, restaurants, kroegen, metro) – ook bijna nergens mondkapjes – zelfs niet op zeer druk bezochte rommelmarkten; dus denk er even goed over na of het in deze periode wijs is om Parijs te bezoeken als je niet volledig ben gevaccineerd! Verder is Parijs een geweldige stad waar je eigenlijk een jaar zou moeten wonen om de magie van Parijs enigszins te leren kennen!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant