Uitzicht op Nice vanaf de Colline du Château
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Stedentrip naar Nice: wat te doen tijdens een lang weekend?

Een bijzondere mengeling van Italiaanse en Franse cultuur, een heerlijk klimaat, vriendelijke mensen, palmbomen, middeleeuwse straatjes en huizen, schitterende architectuur, brede boulevards en promenades: Nice is echt een unieke plek in Frankrijk. Dat is de gedachte die overblijft na mijn driedaagse stedentrip naar deze parel aan de Côte d’Azur. In deze blog een impressie van de dingen die ik tijdens mijn stedentrip gedaan heb. Ik garandeer je, je krijgt er spontaan zin van om direct ook een ticket naar Nice te boeken!

Je leest op deze pagina over:
Streektips

Zelf op stedentrip naar Nice? Misschien heb je wat aan deze tips!

We hebben geluk met het weer, zo krijgen we te horen wanneer we inchecken bij ons hotel, dat strategisch ligt ten opzichte van het oude centrum, het station en de zee. Een lange periode van regen en zelfs sneeuw is juist afgelopen. Uniek, want gemiddeld sneeuwt het slechts één keer in de tien jaar in Nice. En dan ook nog precies tijdens het carnaval, een van de drukste periodes in de stad… Inmiddels is de rust in Nice echter weergekeerd, en misschien toevallig, daarmee ook het goede weer.

Zoals wel vaker wanneer ik op reis ben in Frankrijk, is het programma voor deze stedentrip flink volgepland. En daar ontkom je ook bijna niet aan, want er is genoeg te doen en te beleven in en rondom Nice. Ik geef je in het kort een overzicht van hoe ons programma van deze stedentrip er uit zag. Handig voor als je zelf ook een stedentrip naar deze prachtige stad wilt plannen. In de komende tijd lees je in afzonderlijke blogs op Frankrijk Puur uitgebreidere beschrijvingen van alle activiteiten.

Dag 1

We beginnen natuurlijk met een stadswandeling door het oude centrum van Nice en een wandeling over de Promenade des Anglais, misschien wel de bekendste boulevard van Frankrijk. In Vieux Nice, de oude wijk, laten we ons overweldigen door de geuren en kleuren op de pleintjes en in de uiterst smalle straatjes waar overdag amper zonlicht de grond bereikt. We genieten van een socca (soort kruising tussen een pannenkoek en een pizza), halen een ijsje bij de beste ijsboer van Nice, bekijken de etalages van de vele leuke winkeltjes en lopen over de Marché des fleurs op de Cours Saleya. Daarna zetten we koers naar de heuvel aan de oostkant van het oude centrum, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

‘s Middags nemen we de trein naar Èze-sur-Mer, een treinrit van ongeveer een kwartier. Daarvandaan wandelen we over het Nietsche-pad naar boven naar Èze en vervolgens nog verder naar de Mont Bastide, een klim van een kleine zeshonderd meter. De laatste zonnestralen zetten de Côte d’Azur in donkergele tinten.

Dag 2

Op de tweede dag gaan we weer naar het centraal station van Nice. Daar stappen we op de Train des Merveilles, een bijzonder spoorlijntje dat je in twee uur naar Tende, in een afgelegen dal in de bergen boven Nice brengt. Daarbij kom je langs schilderachtige dorpjes en ontdek je de ruige natuur van het achterland van Nice. Van eind 2017 tot april 2018 wordt er helaas groot onderhoud aan de spoorlijn gepleegd, waardoor de trein ons nu tot aan Breil-sur-Roya rijdt, ongeveer tweederde op de totale rit tot aan Tende. Van daar gaat het verder met de bus, die op dezelfde stationnetjes stopt als de trein. We raken tot aan Saorge, waar we uitgebreid de tijd nemen om het prachtige tegen een bergwand aangeplakte dorp te bekijken. Wanneer we hier uitgekeken en uitgewandeld zijn is het helaas al wat te laat om nog helemaal naar Tende door te rijden, dus we besluiten terug naar Nice te gaan.

Dag 3

De laatste dag staat helemaal in het teken van cultuur. Een kwartiertje met de bus vanaf het centrum vind je de wijk Cimiez. Hier liggen de resten van de oude Romeinse stad die hier gevestigd was, de voorloper van het huidige Nice, met onder meer een amfitheater. Er zijn twee musea naast elkaar te vinden in deze wijk, die absoluut de moeite waard zijn. De ene is het Musée Archéologique, dat in het teken staat van die oude Romeinse resten van Nice. De ander is het Musée Matisse, gewijd aan de bekende kunstschilder Henri Matisse. Je ziet er onder meer schilderijen en andere kunstwerken die hij in zijn tijd in Nice maakte.

‘s Middags lopen we nog naar de oude haven aan de oostkant van de Colline du Château, om vervolgens op ons gemakje afscheid te nemen van de oude stad en de zee. Vanuit het vliegtuig, dat opstijgt vanaf een van de spectaculairst gelegen vliegvelden van het land, hebben we een laatste blik op de flonkerende lichtjes aan de Côte d’Azur. Op een spoedig weerzien, au revoir Nice!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant