Ook in Nederland wordt er wel eens gestaakt, maar in Frankrijk kunnen ze er echt wat van. Stakingen zijn hier vaak massaal, ze duren lang, en ze hebben veel impact. Zo ontstonden er in 2022 grote tekorten aan brandstof doordat tankstations niet langer bevoorraad konden worden. Ook in maart en april 2023 is het weer raak met stakingen en blokkades, nu vanwege pensioenplannen van de overheid. Opnieuw leidde dit tot brandstoftekorten. In mei 2023 lijkt de situatie weer aardig opgelost en zijn er eigenlijk nergens meer grote problemen. Kun je veilig naar Frankrijk op vakantie?
Om maar direct op die vraag antwoord te geven: natuurlijk. Anders dan het beeld in de media doet vermoeden, ligt tijdens stakingen nooit het hele land plat en kun je gerust vakantie vieren of reizen door Frankrijk en activiteiten ondernemen. Wel is het zo dat je soms vooruit moet plannen. Dat geldt vooral ook als je met de trein wil reizen, want bij de spoorwegen zijn de huidige stakingen onregelmatig en verspreid.
Over het algemeen geldt: stakingen, blokkades en manifestaties vinden met name in de grootste steden en bij grote industriegebieden plaats. Vermijd daarom bij onrusten en landelijke stakingsdagen de grote steden als Parijs, Lyon, Marseille, Nice, Nantes en Toulouse. Deze landelijke stakingsdagen worden van tevoren aangekondigd. Dinsdag 28 maart 2023 was er bijvoorbeeld weer een. Ook in de hoofdsteden van de departementen kunnen er dan manifestaties zijn. Als je tijdens stakingen langs grote steden wilt reizen met de auto, camper of motor, zoek dan alternatieve routes. Daarvan hebben we er een aantal op onze website staan en je kunt ook terecht in ons boek Frankrijk Puur Roadtrips. Routes om Parijs te vermijden vind je hier.
Benzine en diesel
De werknemers in de brandstofindustrie staan bekend om hun stakingsbereidheid en vasthoudendheid. In het najaar van 2022 blokkeerden ze de belangrijkste brandstofdepots waardoor een deel van de benzinestations geen voorraad meer had. Op de top was dit bij ruim een op de vier benzinestations in het hele land het geval, maar wel geconcentreerd rondom de grote steden en snelwegen. Wij waren in die tijd toevallig in de Alpen en hebben nergens last van gehad. Op dit moment van schrijven, maart 2023, zijn er opnieuw problemen en zitten we opnieuw in Frankrijk, nu aan de westkust. Momenteel (6 april) hebben landelijk ongeveer negen procent van de tankstations problemen met de bevoorrading van benzine of diesel, ook deze keer weer met name rond de steden. Dit was op het hoogtepunt in maart zo’n vijftien procent. Vooral in de weekenden kan het hard gaan en zijn benzinestations soms zo door hun voorraad heen, en dan moeten ze maar hopen dat ze snel weer bevoorraad worden. Tot nu toe hebben we er hier ook nog niets van gemerkt. Onze tactiek is wel, sinds afgelopen najaar, om gewoon te tanken op het moment dat we een tankstation zien en onze benzinetank voor minder dan de helft gevuld is.
Actueel, handige links
Benieuwd naar de actuele situatie? Diverse nieuwsbronnen zoals kranten en andere media hebben kaartjes met daarop de zogenaamde ‘penurie de carburant’ (brandstoftekorten), deze gegevens zijn vaak gebaseerd op actuele gebruikersinformatie. Ook zijn er op dagen met veel manifestaties liveblogs te volgen, zoals bijvoorbeeld bij Le Monde. Een handige website is verder Mon-essence.fr, waarop je een kaartje vindt met benzinestations zonder benzine of met minder aanbod. Er zijn ook apps beschikbaar met actuele gegevens van benzinestations. Een praktische is Essence&CO, waar je de dichtstbijzijnde tankstations kunt vinden of stations die langs je route liggen, inclusief brandstofprijzen.
En ben je benieuwd naar de situatie qua blokkades en files op de snelwegen? Op deze website vind je realtime verkeersinformatie over de autoroutes. Wil je weten waar en wanneer er stakingen zijn in Frankrijk, zodat je je alvast kunt voorbereiden? Dan is de website C’est la Grève een onmisbare bron van informatie.