Place Rossetti met de kathedraal van Nice
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Stadswandeling door Nice langs de belangrijkste bezienswaardigheden

Nice, een prachtige stad aan de Côte d’Azur! Ik was er drie dagen en ontdekte de bezienswaardigheden van deze stad in Zuid-Frankrijk. Vandaag neem ik je mee met een wandeling die ik maakte langs de hoogtepunten van het centrum van Nice. En passant vertel ik je wat over de geschiedenis zodat je goed voorbereid op weg kunt op je eigen stedentrip naar Nice!

Streektips

Zelf op stedentrip naar Nice? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

We overnachten op onze stedentrip in het comfortabele en betaalbare hotel La Villa Victor Hugo, dat ideaal gelegen is om de stad te ontdekken. Tien minuten lopen naar het station, tien minuten naar het oude centrum, vijf minuten naar het strand. Met dat laatste beginnen we dan ook op deze vroege dinsdagmorgen. Het is onze eerste dag in Nice, dus dan willen we natuurlijk allereerst even de zee zien, met een van de belangrijkste trekpleisters van de stad, de Promenade des Anglais.

Het is voorjaar, de zon schijnt, Nice trekt weer naar buiten na een winterse periode. Op de terrasjes aan de promenade zitten de eerste vakantiegangers en locals aan het ontbijt in het morgenzonnetje, de golven ruisen op het kiezelstrand, het leven is goed. Toch gaan af en toe ook de gedachten onbewust terug naar die dag dat de Promenade het decor was van een aanslag. Maar we schudden die trieste gedachten van ons af, net zoals de stad zelf inmiddels gedaan lijkt te hebben. We lopen eerst even langs hotel Le Negresco, een van de sjiekste hotels van de stad, en vervolgens keren we om en lopen we via de kade in de richting van de oude stad, die wordt begrensd door het nieuwe stadspark, de Promenade du Paillon.

Het oude Nice is als het ware een stad in een stad, want vanaf de brede straten waar het verkeer doorheen raast, sta je in een keer midden tussen de Middeleeuwse straatjes en pleintjes.

Geschiedenis

Nice heeft een geschiedenis die teruggaat naar de vierde eeuw voor Christus, toen de Grieken hier aan de kust een nederzetting stichtten, Nikaïa. Vervolgens kwamen ook de Romeinen naar deze streek. Zij vestigden zich net iets naar het noorden, in de nieuwe stad Cemenelum (Cimiez). Vandaag de dag zijn de resten van deze nederzetting nog te bekijken, in de stadswijk Cimiez. Binnenkort vind je daarover ook een aparte blog op Frankrijk Puur.

Geleidelijk groeide het aan het water gelegen Nikaïa verder ten koste van Cemelenum, dat er op een gegeven moment volledig in opging. Aan het begin van de Middeleeuwen stond Nice onder Italiaanse invloed. Dat veranderde pas in de twaalfde eeuw, toen de graaf van de Provence de stad innam. Een kleine eeuw later ontworstelden de inwoners zich aan de invloed van de Provence, om vervolgens toch weer ingenomen te worden. Niet lang daarna ging de stad over in handen van het graafschap van de Savoie. Hierdoor kwam de stad tot grote bloei, want het werd de belangrijkste havenstad van de streek. In de tijd die hierop volgde, had de stad geregeld zwaar te lijden onder de oorlogen tussen de Savoie en Frankrijk. In de negentiende eeuw, na Napoléon, werd de stad onderdeel van het Italiaanse koninkrijkje Piémont-Sardaigne. Pas in 1860 kwam er een einde aan de invloed van Italië en werd het gebied geannexeerd, onder het Tweede Franse Keizerrijk.

Vieille ville

Van die bewogen geschiedenis is in het oude centrum van Nice nog veel te zien. Je ziet de geschiedenis af aan de invloeden van het Italiaans, ook vandaag nog. De vele Italiaanse restaurants, om maar wat te noemen. Maar ook de hoge façades van de stadspaleizen, de nauwe straatjes, de sfeer. Veel van wat je ziet heeft een niet te miskennen Italiaanse uitstraling.

Markt op de Cours Saleya
Markt op de Cours Saleya

We lopen via de Quai des États-Unis naar de Rue Raoul Bosio, en komen vervolgens op de kleurrijke Cours Saleya waar we met onze neus in de boter vallen: iedere morgen is hier een gezellige markt met voornamelijk bloemen, maar ook andere streekproducten. Nadat we wat rondgekeken hebben op deze markt, en met een versgebakken Socca in de hand, zetten we koers door de oude straatjes naar de Rue Rossetti. Aan het eind hiervan is een trap naar boven op de Colline du Château, de heuvel van 92 meter hoogte waar vroeger het kasteel op stond dat de stad moest verdedigen. Bovenaan gekomen volgen we de bordjes die in de richting van de beroemde waterval en de panorama’s wijzen. Daarbij passeren we de ruïnes van de oude kathedraal die onderdeel uitmaakte van het kasteel.

De ruïnes van de kathedraal op de heuvel.
De ruïnes van de kathedraal op de heuvel.
De oude stad met rechts de kathedraal.
De oude stad met rechts de kathedraal.
Uitzicht op Nice
Uitzicht op Nice
Uitzicht over de zee
Uitzicht over de zee, met links achter het vliegveld van Nice.
Het uitzicht vanaf de heuvel richting de zee.
Op de heuvel vind je veel grote cactusplanten.
De haven van Nice
De haven van Nice

Onderweg hebben we een weids uitzicht over de stad Nice, en aan de andere kant van de heuvel over de pittoreske oude haven. Helemaal aan de zuidelijke kant van de heuvel heb je ten slotte nog uitzicht over de Middellandse Zee, en onder je de kade. De Colline du Château is de ideale plek om even bij te komen van alle indrukken en te genieten van de zon, of in hoogzomer juist de schaduw. Een groot deel van de heuvel bestaat nu uit een schaduwrijk groen stadspark.

We lopen aan de zuidkant naar beneden over de trappen langs de Tour Bellanda, en duiken de oude stad weer in. Daarbij is ons doel de Place Rossetti, waar we genieten van een ijsje van Fenocchio, de bekendste ijsboer van de stad. Aan dit pleintje staat ook de zeventiende-eeuwse Cathédrale Sainte-Réparate, gebouwd op de plek waar al in de elfde eeuw een kathedraal stond. Genietend van het ijsje lopen we richting de Promenade du Paillon en de Place Massena terug en zo besluiten we de stadswandeling langs de hoogtepunten van Oud-Nice. Als laatste ontdekken we nog de Rue de la Boucherie, een van de de meest gezellige oude, smalle straatjes van la vieille ville.

Na drie uur wandelen heb je nog lang niet alles gezien van dit gedeelte van Nice, want de oude stad is een doolhof van leuke straatjes, boordevol winkeltjes en restaurantjes. Je kunt er gerust een dag voor uittrekken om alles op het gemak te bekijken en je helemaal onder te dompelen in de cultuur en sfeer van Nice.

Twee dagen later wandelen we nog via de oude stad naar de oude haven, aan de andere kant van de heuvel. En ook op die route passeren we tal van smalle straatjes en steegjes en zien we mooie antiekzaakjes, charmante bistrootjes en toeristische winkeltjes. Een ding wordt daarbij in elk geval duidelijk, je raakt nooit uitgekeken in Nice!

Op de Tour Bellanda
Op de Tour Bellanda
Place Massena
Place Massena
Stadspark Promenade du Paillon
Stadspark Promenade du Paillon

Stadswandeling met lokale gids

Zelf ook een stadswandeling in Nice maken, met een lokale gids die je alles kan uitleggen over de geschiedenis en je de mooiste plekken laat zien? Hier vind je een overzicht van rondleidingen door de stad.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant