Stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Beaune

Beaune staat bekend om de wereldberoemde Hospices de Beaune met zijn felgekleurde daken. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in dit Bourgondische stadje. Wij maakten een stadswandeling langs de mooiste plekken van Beaune, zoals de stadsmuren en de Collégiale Notre-Dame en brachten ook een bezoekje aan het Musée du Vin. Onze route eindigde bij de Hospices, het onbetwiste hoogtepunt van Beaune.

Streektips

Zelf ook de mooie stad Beaune verkennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

We beginnen onze wandeling vanuit ons hotel, dat tegenover de grote parkeerplaats Place Madeleine ligt. Vanaf hier loop je in een paar minuten naar de historische binnenstad. We besluiten om eerst een stukje over de stadsmuren te lopen en slaan daarom linksaf de Rempart Madeleine op. Niet direct het meest aantrekkelijke straatje om doorheen te lopen, maar al snel zien we de eerste bezienswaardigheden verschijnen.

Stadsmuren

De stadsmuren van Beaune dateren uit de 15e en 16e eeuw en zijn nog grotendeels intact. Nadat we de eerste toren gepasseerd zijn, lopen we door een rood hek en werpen even een blik links over de muur, waar vrouwen vanuit het Lavoir Saint-Jacques uit 1887 hun was deden in het riviertje de Bouzaize. Daarna komen we bij de Tour des Cordeliers, bekend vanwege het prestigieuze diner dat hier plaatsvindt tijdens de jaarlijkse wijnveiling in Beaune. Klim je een paar treden van het trapje op, dan zie je rechts van je alvast een voorproefje van het veelkleurige dak van de Hospices.

Tussen hoge platanen door en met hier en daar uitzicht op de wijngaarden, vervolgen we onze route langs de stadsmuur. Bij de Avenue de la République heb je de mogelijkheid om even linksaf te slaan en de parken van Bouzaize en Creuzotte te bewonderen, maar wij besluiten verder te lopen. Bij de poort St. Nicolas verlaten we de stadsmuren en lopen richting het centrum. We maken een kleine omweg via het Hôtel de Ville, dat gehuisvest is in een voormalig Ursulinenklooster, en komen via de Rue de Lorraine, met 16e eeuwse huizen en een belfort, uit bij het Musée du Vin.

Tussen paradijs en hel

Het Musée du Vin ligt ingeklemd tussen de Rue Paradis en de Rue d’Enfer (‘straat van de hel’). We zullen maar niet speculeren over wat dat met de wijn te maken heeft… Bij een bezoek aan de Bourgogne mag een bezoek aan het wijnmuseum eigenlijk niet ontbreken. Heb je geen tijd om het museum te bezoeken, steek dan alleen even de binnenplaats over en loop via de poort richting de Collégiale Notre-Dame. Deze kapittelkerk heeft, net als veel kerken in de Bourgogne, een indrukwekkend voorportaal. Schenk ook even aandacht aan de bijzonder gekleurde glas-in-loodramen, met goud, zilver en brons.

Verdieping
Ontdekkingstocht door een eeuwenoud ziekenhuis: Hospices de Beaune

Wijn, wijn, wijn

Het laatste gedeelte van de route voert je door de winkelstraten van Beaune. Slenter wat rond, bezoek de (overdekte) markt, ‘s ochtends op woensdag en zaterdag, en sla ook boekenwinkel Atheneum niet over. Als je nog niet genoeg over wijn hebt geleerd doe je dat hier wel: minimaal de helft van de winkel beslaat dit onderwerp. Sluit je bezoek aan Beaune af met een bezoek aan de beroemde Hospices de Beaune.

Praktische informatie

  • Parkeren: Place Madeleine, een paar minuten lopen van het centrum
  • Lengte wandeling: 3,5 kilometer
  • Duur wandeling: 1 uur (de volledige stadsmuren van Beaune rondlopen kost ongeveer 50 minuten)
  • Bezoek Musée du Vin: ± 1 uur
  • Bezoek Hospices de Beaune: ± 1,5 uur

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien