In heel Frankrijk vind je nog overblijfselen van de Romeinse tijd. In mijn blogserie Sporen van de Romeinse tijd laat ik van die bijzondere plekken zien. Vandaag een plekje dat ik tegenkwam tijdens mijn rondrit door de Franse Ardennen.
Het is moeilijk voor te stellen als je soepel over het asfalt rijdt, maar ooit was de Ardennenstreek een onherbergzaam gebied, slechts doorkruist door enkele wegen. Gedurende enkele eeuwen stevig in handen van de Romeinse legers. Gaandeweg brokkelden de grenzen van dit eens zo machtige rijk af en werden de Romeinen teruggedreven. Waarschijnlijk ergens tussen de tweede en vierde eeuw verrees er daarom op een heuvel die de Maas domineert een versterkt Romeins legerkamp. Een poging om de belangrijke ijzerwerkplaatsen langs de Maas te bescheren tegen binnenvallende Germaanse stammen. Ook van die smederijen zijn niet lang geleden nog resten opgegraven.
Als ik vanaf het dorp Vireux-Molhain rechtsaf de weg naar boven insla wordt me al snel duidelijk waarom de Mont Vireux zo’n strategische plaats was. Een steil weggetje leidt me omhoog naar een kleine parkeerplaats langs de kant van de weg, waar ik bordjes ontdek die de weg wijzen naar de overblijfselen van het ‘Camp Romain’. Na een kwartiertje lopen kom ik bij en informatiebord waarop je meer kunt lezen over de geschiedenis van het Romeinse kamp.
Enkele tientallen jaren van opgravingen op deze plek hebben de archeologen in staat gesteld om een uniek beeld te krijgen van de overgangsperiode tussen het Romeinse rijk en de middeleeuwen. In de jaren dertig van de vierde eeuw na Christus is het Romeinse kamp grotendeels verwoest door brand, waarna het overging in handen van de Franken om niet veel later onder heerschappij van de Merovingische legers te komen. Het kamp werd aan alle vier de zijden beschermd door een dikke palissade. Daarbinnen leefden de militairen in tamelijke luxe, getuige de aanwezigheid van een uitgebreide watervoorziening. Ook waren er diverse werkplekken waar ijzeren militaire attributen werden gemaakt.
Ook lang na de Romeinse tijd bleef de Mont Vireux een rol spelen in de verdediging van de streek. Ook van de middeleeuwen zijn er resten te zien, waaronder een oven voor het bakken van brood. Daarna raakte de plek in verval en werden de laatste resten overwoekerd door de snel groeiende bomen en struiken, gevoed door het vochtige klimaat van de Maasstreek.