In heel Frankrijk vind je nog overblijfselen van de Romeinse tijd. In mijn blogserie Sporen van de Romeinse tijd laat ik van die bijzondere plekken zien. Deze keer een bijzondere plek in het grensgebied van de regio’s Bretagne, Normandië en Pays de la Loire.
Wanneer je er langs rijdt zou je het niet zeggen, maar Jublains was ooit een stad met enkele tienduizenden inwoners. Althans, de voorloper van Jublains, Noviodunum, zoals het toen heette. Tegenwoordig is Jublains een slaperig stadje waar nog geen duizend mensen wonen, een kleine tweeduizend jaar geleden vond je er onder meer een groot fort, een groot badhuis, een tempel en een theater. De overblijfselen daarvan, die je nog altijd kunt bekijken, maken van Jublains een van de leukste bestemmingen in Noordwest-Frankrijk op het gebied van de Romeinse tijd.
Geschiedenis
In de tweede helft van de eerste eeuw na Christus ontstond hier een Romeinse stad, op de plek waar al een heiligdom van de inheemse Keltische stam was. Het groeide al snel uit tot een belangrijk kruispunt, met connecties naar tientallen steden. De stad werd opgebouwd volgens een strak Romeins stratenplan, en kreeg een stenen tempel, theater en thermen. In de tweede of derde eeuw begon met de bouw van een groot fort, dat vandaag de dag de best bewaarde Romeinse versterking van Frankrijk is.
Een paar eeuwen later, in de vierde eeuw, ging het snel bergafwaarts met Noviodunum, omdat belangrijke routes veranderden en vooral Le Mans snel groeide en Noviodunum begon te overtreffen. Niet veel later werden de in onbruik geraakte thermen omgebouwd tot kerk en verrezen er op de plek van het amfitheater woningen. Wel bleef het fort belangrijk als vesting in de verdediging van de rest van Frankrijk tegen de Bretonse stammen. Vervolgens verdween de Romeinse stad uit het geheugen van de inwoners, totdat de plek in de achttiende eeuw gelokaliseerd werd en er een mozaïek werd opgegraven. Doordat Jublains altijd bescheiden van omvang is gebleven, zijn er in de aarde veel overblijfselen te vinden van de oude Romeinse stad. Vandaag de dag doen de plaatselijke en regionale overheid er alles aan om deze zoveel mogelijk te bewaren en conserveren.
Bezoek
Een bezoek aan Jublains is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis echt een aanrader. De ruïnes van de Romeinse tijd zijn over heel het stadje verspreid, en er is een klein museum met lokale vondsten en dat uitleg geeft over de oude stad. Het beste is te beginnen met een bezoek aan het museum, dat ook toegang geeft tot de resten van het Romeinse fort. Heb je deze bekeken, wat ongeveer een half uur tot een uur in beslag neemt, dan kun je verder door het stadje lopen op zoek naar de overige Romeinse herinneringen. Dat zijn achtereenvolgens de thermen die onder de kerk liggen en via een aparte ingang in de kerk te bezichtigen zijn, het amfitheater dat aan de zuidkant ligt, en de tempel die aan de noordkant ligt. Alles ligt op loopafstand van elkaar, waarbij de tempel het verste weg ligt.
Wil je meer informatie over Jublains? Neem dan een kijkje op de website van het museum.