Sporen van de Romeinse tijd: Jublains in Pays de la Loire

In heel Frankrijk vind je nog overblijfselen van de Romeinse tijd. In mijn blogserie Sporen van de Romeinse tijd laat ik van die bijzondere plekken zien. Deze keer een bijzondere plek in het grensgebied van de regio’s Bretagne, Normandië en Pays de la Loire.

Wanneer je er langs rijdt zou je het niet zeggen, maar Jublains was ooit een stad met enkele tienduizenden inwoners. Althans, de voorloper van Jublains, Noviodunum, zoals het toen heette. Tegenwoordig is Jublains een slaperig stadje waar nog geen duizend mensen wonen, een kleine tweeduizend jaar geleden vond je er onder meer een groot fort, een groot badhuis, een tempel en een theater. De overblijfselen daarvan, die je nog altijd kunt bekijken, maken van Jublains een van de leukste bestemmingen in Noordwest-Frankrijk op het gebied van de Romeinse tijd.

Geschiedenis

In de tweede helft van de eerste eeuw na Christus ontstond hier een Romeinse stad, op de plek waar al een heiligdom van de inheemse Keltische stam was. Het groeide al snel uit tot een belangrijk kruispunt, met connecties naar tientallen steden. De stad werd opgebouwd volgens een strak Romeins stratenplan, en kreeg een stenen tempel, theater en thermen. In de tweede of derde eeuw begon met de bouw van een groot fort, dat vandaag de dag de best bewaarde Romeinse versterking van Frankrijk is.

Een paar eeuwen later, in de vierde eeuw, ging het snel bergafwaarts met Noviodunum, omdat belangrijke routes veranderden en vooral Le Mans snel groeide en Noviodunum begon te overtreffen. Niet veel later werden de in onbruik geraakte thermen omgebouwd tot kerk en verrezen er op de plek van het amfitheater woningen. Wel bleef het fort belangrijk als vesting in de verdediging van de rest van Frankrijk tegen de Bretonse stammen. Vervolgens verdween de Romeinse stad uit het geheugen van de inwoners, totdat de plek in de achttiende eeuw gelokaliseerd werd en er een mozaïek werd opgegraven. Doordat Jublains altijd bescheiden van omvang is gebleven, zijn er in de aarde veel overblijfselen te vinden van de oude Romeinse stad. Vandaag de dag doen de plaatselijke en regionale overheid er alles aan om deze zoveel mogelijk te bewaren en conserveren.

Jublains
Jublains
Jublains

Bezoek

Een bezoek aan Jublains is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis echt een aanrader. De ruïnes van de Romeinse tijd zijn over heel het stadje verspreid, en er is een klein museum met lokale vondsten en dat uitleg geeft over de oude stad. Het beste is te beginnen met een bezoek aan het museum, dat ook toegang geeft tot de resten van het Romeinse fort. Heb je deze bekeken, wat ongeveer een half uur tot een uur in beslag neemt, dan kun je verder door het stadje lopen op zoek naar de overige Romeinse herinneringen. Dat zijn achtereenvolgens de thermen die onder de kerk liggen en via een aparte ingang in de kerk te bezichtigen zijn, het amfitheater dat aan de zuidkant ligt, en de tempel die aan de noordkant ligt. Alles ligt op loopafstand van elkaar, waarbij de tempel het verste weg ligt.

Wil je meer informatie over Jublains? Neem dan een kijkje op de website van het museum.

Jublains

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.