Sporen van de Romeinse tijd in Nice: Cimiez

Wanneer ik een stedentrip maak, verdiep ik me ook graag even in de geschiedenis van de stad. Soms is er nog veel te zien, soms moet je ook wat beter je best doen om de historie van een stad te ontdekken. In Nice heb je de oude stad, la veille ville, maar de meeste gebouwen daar zijn hoogstens een paar honderd jaar oud. Om de oudere geschiedenis van deze omgeving te leren kennen hoef je echter niet ver. Ik neem je mee naar de groene en rustige wijk Cimiez, een half uurtje lopen vanaf het stadscentrum. Hier vind je nog verrassend veel resten van de Romeinse stad Cemelenum. Het gaat om de belangrijkste verzameling van Romeinse resten van heel Frankrijk.

In de eerste eeuw na Christus vestigden de Romeinen zich op deze plek. Allereerst uit militair oogpunt, want Cemelenum werd een bolwerk waar een groot onderdeel van het leger geplaatst werd, in totaal waarschijnlijk zo’n 1.000 tot 1.500 man. Die moesten de eigenzinnige alpenvolken uit die tijd in bedwang zien te houden. Omstreeks het jaar 50 wisten ze vrede in het gebied te brengen. Vanaf dat moment groeide de stad Cemelenum. Bijzonder is dat deze op slechts 3 kilometer van de oudere Griekse nederzetting Nikaïa lag. Pas na de vierde eeuw raakte Cemelenum in verval, doordat Embrun als hoofdstad van de streek werd aangewezen. Daarna werd de stad langzaamaan opgeslokt door het groter wordende Nikaia, wat op een gegeven moment Nice ging heten.

Deel van het amfitheater van Cimiez.
Deel van het amfitheater van Cimiez.
De toegangspoort van het amfitheater.
De toegangspoort van het amfitheater.

Cemelenum kende in de hoogtijdagen twee periodes van grote bouwwerkzaamheden. Het amfitheater, waar je vandaag de dag nog de restanten van kunt bewonderen, bood plaats aan 5.000 mensen en is daarmee een van de kleinste van de Gallische theaters. In de derde eeuw werden er grote thermen aangelegd in de stad. Het grootste deel hiervan kun je bekijken, althans de ruïnes ervan, bij een bezoek aan het Musée archéologique de Nice-Cimiez. Meest in het oog springend is het frigidarium van het badhuis, de koude badruimte. Hiervan resteren nog de meer dan tien meter hoge muren. Ook bijzonder is de aanwezigheid van een doopvont in de oostelijke thermen. Een van de gebouwen van het oostelijke deel van de thermen werd omgebouwd tot kerk, ongeveer rond de vierde eeuw.

Cimiez in Nice.
Cimiez in Nice.
Cimiez in Nice.
Deel van een Romeinse weg.
Cimiez in Nice.

Praktisch
Het amfitheater kun je gratis bezoeken (een ideale picknickplek!). Het ligt aan de rand van een groen park vol olijfbomen, met aan de andere kant ook nog een andere bezienswaardigheid, het zestiende-eeuwse klooster van Cimiez.

De resten van het Romeinse thermencomplex, inclusief een stuk Romeinse weg met de fundamenten van enkele winkeltjes en riolering, kun je bezoeken als onderdeel van het Musée archéologique de Nice-Cimiez. Dit is absoluut de moeite waard. De ruïnes beslaan een groot gedeelte en je kunt er over uitgezette paden tussendoor lopen. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe de Romeinse stad er vroeger uitgezien moet hebben. In het museum zelf vind je bovendien nog allerlei dingen die ze hier en in de omgeving hebben opgegraven.

Je bereikt de stadswijk Cimiez vanaf het centrum eenvoudig lopend (klein half uur) of met bus 15. Uitstappen bij halte Arènes / Musée Matisse. Toegang tot het museum kost 10,-, met datzelfde kaartje kun je ook direct (dezelfde dag) toegang krijgen tot de andere gemeentelijke musea van Nice.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Romeinse overblijfselen van Cemelenum in Cimiez, Nice
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.