S

Sporen van de Romeinse tijd in Nice: Cimiez

Het archeologisch museum van Nice.

Wanneer ik een stedentrip maak, verdiep ik me ook graag even in de geschiedenis van de stad. Soms is er nog veel te zien, soms moet je ook wat beter je best doen om de historie van een stad te ontdekken. In Nice heb je de oude stad, la veille ville, maar de meeste gebouwen daar zijn hoogstens een paar honderd jaar oud. Om de oudere geschiedenis van deze omgeving te leren kennen hoef je echter niet ver. Ik neem je mee naar de groene en rustige wijk Cimiez, een half uurtje lopen vanaf het stadscentrum. Hier vind je nog verrassend veel resten van de Romeinse stad Cemelenum. Het gaat om de belangrijkste verzameling van Romeinse resten van heel Frankrijk.

In de eerste eeuw na Christus vestigden de Romeinen zich op deze plek. Allereerst uit militair oogpunt, want Cemelenum werd een bolwerk waar een groot onderdeel van het leger geplaatst werd, in totaal waarschijnlijk zo’n 1.000 tot 1.500 man. Die moesten de eigenzinnige alpenvolken uit die tijd in bedwang zien te houden. Omstreeks het jaar 50 wisten ze vrede in het gebied te brengen. Vanaf dat moment groeide de stad Cemelenum. Bijzonder is dat deze op slechts 3 kilometer van de oudere Griekse nederzetting Nikaïa lag. Pas na de vierde eeuw raakte Cemelenum in verval, doordat Embrun als hoofdstad van de streek werd aangewezen. Daarna werd de stad langzaamaan opgeslokt door het groter wordende Nikaia, wat op een gegeven moment Nice ging heten.

Deel van het amfitheater van Cimiez.
Deel van het amfitheater van Cimiez.
De toegangspoort van het amfitheater.
De toegangspoort van het amfitheater.

Cemelenum kende in de hoogtijdagen twee periodes van grote bouwwerkzaamheden. Het amfitheater, waar je vandaag de dag nog de restanten van kunt bewonderen, bood plaats aan 5.000 mensen en is daarmee een van de kleinste van de Gallische theaters. In de derde eeuw werden er grote thermen aangelegd in de stad. Het grootste deel hiervan kun je bekijken, althans de ruïnes ervan, bij een bezoek aan het Musée archéologique de Nice-Cimiez. Meest in het oog springend is het frigidarium van het badhuis, de koude badruimte. Hiervan resteren nog de meer dan tien meter hoge muren. Ook bijzonder is de aanwezigheid van een doopvont in de oostelijke thermen. Een van de gebouwen van het oostelijke deel van de thermen werd omgebouwd tot kerk, ongeveer rond de vierde eeuw.

Cimiez in Nice.
Cimiez in Nice.
Cimiez in Nice.
Deel van een Romeinse weg.
Cimiez in Nice.

Praktisch
Het amfitheater kun je gratis bezoeken (een ideale picknickplek!). Het ligt aan de rand van een groen park vol olijfbomen, met aan de andere kant ook nog een andere bezienswaardigheid, het zestiende-eeuwse klooster van Cimiez.

De resten van het Romeinse thermencomplex, inclusief een stuk Romeinse weg met de fundamenten van enkele winkeltjes en riolering, kun je bezoeken als onderdeel van het Musée archéologique de Nice-Cimiez. Dit is absoluut de moeite waard. De ruïnes beslaan een groot gedeelte en je kunt er over uitgezette paden tussendoor lopen. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe de Romeinse stad er vroeger uitgezien moet hebben. In het museum zelf vind je bovendien nog allerlei dingen die ze hier en in de omgeving hebben opgegraven.

Je bereikt de stadswijk Cimiez vanaf het centrum eenvoudig lopend (klein half uur) of met bus 15. Uitstappen bij halte Arènes / Musée Matisse. Toegang tot het museum kost 10,-, met datzelfde kaartje kun je ook direct (dezelfde dag) toegang krijgen tot de andere gemeentelijke musea van Nice.


Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *