Sporen uit de Romeinse tijd: Argentomagus bij Argenton

door Martijn
549 keer gelezen

Een glooiend terrein aan de rand van het gemoedelijke Argenton-sur-Creuse, met uitzicht over de omgeving. Het blijft lastig voor te stellen dat het hier ooit bruiste van het leven. Onder een strakke grasmat liggen de fundamenten van een middelgrote stad uit de Romeinse tijd. Je moet diep onder de grond kijken om er een idee van te krijgen hoe het leven zich hier afspeelde. Gelukkig kan dat, in het museum aan de rand van de Romeinse stad.

advertentie

Zoals wel meer Romeinse nederzettingen, is Argentomagus gevestigd op de plek van een Gallisch oppidum, een versterkte heuveltop. De Romeinen maakten het met de grond gelijk en bouwden er een stad met een karakteristiek Romeins stratenplan. Gebouwen voor de overheid, tempels, huizen voor de burgerij, bouwwerken voor algemene voorzieningen, een badhuis, en net iets buiten de stad een amfitheater.

Tussenstop

Ik breng een bezoekje aan de archeologische opgravingen en het bijbehorende museum tijdens mijn terugreis vanuit de Haute-Vienne. De stad Argenton en de Romeinse opgravingen liggen dichtbij de snelweg, ideaal voor een korte tussenstop dus. In de vierde eeuw, rondom de ineenstorting van het Romeinse rijk, werd de stad verlaten en vestigden de mensen zich iets meer naar het zuiden, waar het huidige stadscentrum nog steeds ligt, en het noorden, nu het stadje Saint-Marcel. De naam Argentomagus komt waarschijnlijk van ‘zilvermarkt’, wat aangeeft dat de handel in zilver in deze streek een belangrijke rol speelde in die tijd. Er zijn in Frankrijk meer steden en dorpen waar het woord ‘argent’ in terug te vinden is. Het vermoeden bestaat dan ook dat er bepaalde routes waren waar de zilverhandel langs verliep.

Terug in de tijd

Als eerste loop ik een rondje over het terrein waar de fundamenten van de Romeinse stad te zien zijn. Je kunt dit kosteloos bezoeken, het is iedere dag geopend. Informatieborden geven een beeld van hoe het er ongeveer uitgezien moet hebben. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van dit stukje grond, dan kan ik je aanraden om vervolgens naar het museum te gaan. Buiten is namelijk niet heel veel te zien van de overblijfselen van Argentomagus. Er vinden vandaag nog steeds opgravingen plaats. Verreweg de mooiste bezienswaardigheid van het terrein buiten is de fontein, helemaal aan de zuidoostkant. Het gaat om de grootste Romeinse fontein van Frankrijk. Hij bestaat uit een groot bassin en twee brede stenen trappen die hier naar toe leiden. Ook de watertoevoer en afvoer is nog in goede staat.

Binnen in het museum van Argentomagus maak je een kleine reis door de tijd. De tentoonstelling begint met overblijfselen uit de prehistorie die in deze omgeving gevonden werden, waaronder stenen pijlpunten en bijlen. Al snel kom je vervolgens in de archeologische crypte, waar je afdaalt onder de grond. Hier kun je de stenen muren zien van de huizen uit de Romeinse tijd. Tussen deze muren zijn de archeologische vondsten te zien die hier opgegraven werden, sommigen nog precies op de plek waar ze aangetroffen werden. Een van de hoogtepunten is een klein huisaltaar, dat bestaat uit twee beelden van zittende personen voor een platte steen.

Na het museum te hebben bekeken ben ik ook nog benieuwd naar de overblijfselen van het Romeinse amfitheater. Dat ligt iets verderop aan de andere kant van de doorgaande weg. Je kunt er het beste even met de auto naar toe rijden. Met de bouw van het theater werd begonnen halverwege de eerste eeuw. Al snel bleek het voornamelijk uit hout bestaande gebouw te klein, enkele decennia later werd het uitgebreid en rond 150 na Christus verrees er een nieuw stenen theater. Wat nu resteert zijn de stenen funderingen van de tribunes en een deel van het podium.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

2 reacties

F.M.Rutgers 3 oktober 2019 - 1:22

Ik lees iedere keer met veel plezier Uw stukjes over Frankrijk. Met name die over de history van Frankrijk gaan.

Reply
Martijn
Martijn 3 oktober 2019 - 10:40

Superleuk om te horen!

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.